Diş çekimi nedir? En zor hangi diş çekilir? Kırık diş çekimi zor mudur? Yirmilik diş nedir? Yirmilik diş çekimi zor mudur? Diş neden çekilir? Diş çekimi nasıl yapılır? Diş çekimi sonrasın yapılması gerekenler nelerdir? Diş çekimi sonrasında yara olan bölge ne zaman iyileşir? Diş çekimi hakkında merak ettiğiniz ve aklınıza gelen bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Diş Çekimi Nedir?
Diş çekimi bir diş hekimi veya ağız cerrahı tarafından yapılan bir uygulamadır. Diş çekimi sırasında hastaya genellikle lokal anestezi, genel anestezi veya intravenöz anestezi uygulanmaktadır. Bu işlem sırasında dişin kemikteki soket adı verilen yuvasından cerrahi müdahale ile çıkarılması sonucunda diş çekimi gerçekleşir.
Ağrılı olmayan ve kolay olan diş çekimleri ile lokal anestezi uygulanarak yapılmaktadır.
Diş Neden Çekilmektedir?
Yetişkinlerde bazı dişlerin çekilmesi son çare olarak görüldüğü için yapılmaktadır. Diş hekimleri ana dişlerin çekilmemesi için farklı tedavi yöntemleri uygulayarak dişi kurtarmaya çalışır. Fakat bazı durumlarda dişin kurtarılmaması gibi durumlarda diş hekimleri son çare olarak diş çekimini uygun görmektedir.
Diş çekimi uygulamasında en yaygın görülen durumlar ise travmatik ve çürüme gibi olaylardır.
Tamir olmayacak ve büyük bir hasar görmüş dişler diş hekimleri tarafından çekilmektedir. Bunların yanı sıra ortodonti tedavilerinde çok sayıda dişin bulunduğu bölgede de diş çekimi yapılmaktadır. Aynı zamanda yirmilik yaş dişleri de gömülü olduğu için çekilmektedir.
Yirmilik Yaş Dişleri
Yirmilik yaş dişlerinin çekim öncesinde bazı belirtileri ortaya çıkmaktadır. Bu belirtiler kısaca şunlardır;
- Diş veya diş etinde ağrı oluşabilmektedir.
- Dişlerde hassasiyet oluşabilir.
- Çenede veya kulakta ağrı hissedebilirsiniz.
- Lenf bezlerinden şişlikler meydana gelebilir.
- Baş ağrısı ve ağızda kötü kokular ortaya çıkabilir.
- Yemek yeme sırasında çiğneme nedeniyle ağrılar oluşabilir.
Yirmi yaş dişleri genellikle çekimi zorlu olan dişler arasında yer almaktadır. Bu nedenle bu dişlerin çekimi sırasında genellikle genel anestezi uygulanmaktadır.