Diş Tedavisi

Dil Fırçalamak Sağlıklı Mı?

Dil Fırçalamak Sağlıklı Mı

Ağız temizliğinde devamlılığı sağlayabilmek için günde en az iki kez olacak şekilde diş fırçalama işleminin gerçekleştirilmesi son derece mühimdir. Diş fırçalama işlemi diş yüzeyine yerleşen bakterileri ve yiyecek artıklarını büyük oranda temizlemektedir. Fakat sadece diş fırçalamak ağız sağlığının devamlılığında ve ağız kokusuna engel olma konusunda tek başına yeterli olmamaktadır.

Ağız kokusu diş fırçasının ulaşmadığı bölgelerde sıklıkla rastlanan sorunlardan bir tanesidir. Dil sırtındaki bakterilerden kaynaklı buharlaşan sülfürden dolayı da ağız kukusu gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Tat almayı sağlayan dilin üst kısmında bulunan, tıp dilinde papil olarak isimlendirilen ufak çıkıntılardır. Bu küçük çıkıntılar nedeni ile dil sırtını evlerimizde bulunan halı yüzeylerine benzetmek mümkündür. Ağız kokusuna yol açan bakterilerin büyük bir kısmı tıpkı halılarda olduğu gibi dil yüzeyindeki çıkıntıların arasında birikmektedir. Bu bakteriler dil yüzeyinden sadece mekanik temizleme işlemi ile arındırılabilmektedir. Mekanik temizlik işleminin yapılabilmesi için ise dil yüzeyinin de fırçalanması gerekmektedir.

Dil fırçalama işlemi normal diş fırçası ile gerçekleştirilmektedir. Ancak dil yüzeyinde yer alan bakterilerin temizlenmesinde en etkili yöntem dil fırçasının kullanılmasıdır. Günümüzde bazı şirketler tarafından tasarlanan hem dil hem de diş fırçalamaya uygun olan fırçalar bulunmaktadır. Bunun yanında sadece dil fırçalamak için kullanılan özel aparatlar da mevcuttur.

Yapılan birçok araştırma göstermektedir ki; dil fırçaları kötü kokulara neden olan bakterileri %85 oranında ortadan kaldırabilmektedir. Günlük olarak kullanılan ağız gargaraları içerisinde bulunan kimyasallar ve ferah kokuları sayesinde kötü kokuların ortadan kaldırılması konusunda yardımcı olmaktadır. Ancak bu ağız gargaralarının oluşturduğu etki son derece kısıtlıdır. Dil yüzeyinde bulunan bakterilerin temizliği yapılmadığı sürece sülfür yaymaya devam etmektedirler. Ayrıca kötü kokular bir müddet sonra yeniden meydana gelmeye başlarlar. Bu sebepten dolayı her yemek tüketiminin ardından diş fırçalanırken yeni sıra dil de fırçalanmalıdır. Bu işlemlerin düzenli bir şekilde yerine getirilmesi ile sağlıklı bir gülüş ve ferah bir nefes elde edilebilmektedir.

Görüldüğü gibi kapsamlı bir şekilde ağız temizliği yapılmak isteniyor ise mutlaka dil temizliği de yapılmalıdır. Diş temizliğinin yanı sıra dil temizliği de yerine getirildiği taktirde ağız kokusu problemi son bulacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir