Diş teli tedavisi nedir? Diş teli tedavisi kimlere uygulanır? Diş teli tedavisi kimlere takılmaz? Diş teli tedavisi ne kadar sürer? Diş teli tedavisinde dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diş teli tedavisi sonrasında dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Diş teli tedavisi hakkında merak ettiğiniz veya öğrenmek istediğiniz bütün sorularınızı sizler için cevaplandırıyoruz.
Diş Teli Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?
Diş teli yani ortodontik tedavinin uygulanmasını engelleyecek herhangi bir durum söz konusu değildir. Ancak bazı durumlarda diş teli uygulaması yapılmamaktadır. Bunun için öncelikle hastanın ortodonti uzmanına danışması gerekmektedir.
Diş teli tedavisi 5 yaşından küçük hastalara takılmamaktadır. Ortodonti tedavisi genellikle 8 yaşından büyük olan çocuklara uygulanmaktadır.
Diş Teli Neden Takılmaktadır?
Diş teli uygulaması son zamanların sıkça tercih edilen ve yaptırılan diş tedavilerinden bir tanesidir. Diş teli tedavisine ihtiyaç duyulmasının pek çok nedeni vardır. Diş teline ihtiyaç duyulan nedenler kısaca şu şekildedir;
- Bireyin dişlerinin yamuk veya bir diğer deyişle çapraşık olması,
- Ağız açık uyuma, horlama veya ağız kapanışının sağlıklı olmaması durumda,
- Çene bozukluğu tedavisinde,
- Dişler arasında meydana gelen boşluklarda,
- Dişlerin yanlış hizalanmasında,
- Dişlerin üst üste binmesi veya dişlerin yamuk durması durumunda diş teli tedavisine ihtiyaç duyulmaktadır.
Diş Teli Tedavisi Ne Zaman Başlar?
Diş teli tedavisi hastanın öncelikle ortodonti uzmanı ile görüşüp gereken bilgiler alındıktan sonra diş teli takılmasına bir sorun olmadığı takdirde hemen başlamaktadır. Öncelikle hastanın dişlerinde çürük ve plak gibi sorunlar varsa bu sorunlar giderilir ve diş teli tedavisi süreci başlatılır.
Çocuklarda süt dişleri henüz düşmemişken diş teli tedavisine başlanmaz. Süt dişlerini dökmüş ve kalıcı dişleri çıkmış her hastaya diş teli tedavisi uygulanmaktadır. Diş teli tedavisi için herhangi bir yaş problemi bulunmamaktadır.