İnsanlar, ağız ve diş sağlığı kontrolü veya tedavisi için periyodik olarak diş doktoru kontrollerine gider. Bu kontroller bazı insanlar için daha evvel deneyimledikleri negatif tecrübeler veya diğer nedenlerden dolayı son derece güç bir süreç haline gelebilir. Diş doktoru ziyareti mevzu bahis olduğunda tedirgin olan kişiler için bu durum, dentofobi yani bilinen ismi ile diş doktoru korkusu şeklinde ifade edilir.
Diş doktoru korkusu, diş kontrolüne gitmeyi düşündükleri vakit veya diş doktoru kontrolü esnasında yoğun bir tedirginlik ve korku duygusu yaşayan insanların sahip olduğu bir tür anksiyete bozukluğudur. Yaşadığımız dönemde genç, yaşlı, kadın ya da erkek fark etmeden pek çok insanda karşı karşıya kalınan bir durumdur.
Diş doktoru korkusu sebebi ile diş kontrollerinden ve farklı diş tedavilerinden uzak durma hali, diş tedavisinde aksama olmasına, ağız ve diş sağlığıyla alakalı ciddi sorunların görülmesine sebep olur. Bu sebepten dolayı bu korkunun tedavisi son derece mühimdir.
Dentofobi Neden Olur?
Diş doktoru korkusunun meydana gelmesinde birçok farklı sebep sıralanabilir. Bu sebeplerin içerisinde en fazla olanları insanların yaşadıkları travmatik muayene öyküsü, çevresel faktörler, aile hikayesi, diş doktoru ile doğru bir etkileşim kuramamaktır.
Bireyin küçük yaşlarda yaşadığı veya yetişkin olduğu zaman ortaya çıkan ağız ve diş hastalıkları tedavisi esnasında yaşadığı acı, ağrı veya bu gibi durumlar neticesi bireyde diş doktoruna gitme fobisi ve korkusu meydana gelebilir. Bu sebepten dolayı hastalığı çok ciddi aşamalarda olmasa da veya ağrı yaşamasa da bu durum ile karşı karşıya kalma fikri onu tedaviden kaçınmaya iter ve diş doktoruna başvurmaz. Bu sebepten dolayı çok ciddi seviyede olmayan hastalığı zaman ilerledikçe ciddi boyutlara ulaşır ve bunun sonucunda hasta daha ağır bir tedavi uygulaması ile karşılaşabilir.
Bazı zamanda aile, akraba, eş, dost veya hiç tanışıklığı olmayan kişilerden dinlediği öyküler kişide diş doktoruna başvurma endişesi uyandırır ve tedaviyi devamlı olarak ileriye atmak ister. Bilhassa çocukluk zamanında dinledikleri, önceden hiç diş doktoruna başvurmamış olsa da kişilerde travmatik bir etki meydana getirir. Bazı zamanlarda yetişkinlerin çocuklara dişçiyi bir ceza olarak aktarması da bu etkiye yol açar.
Diş doktorunun alakasız veya umursamaz tutumu kişilerde güven sorununa neden olan bir olaydır. Diş doktorunun hastalarla ideal bir etkileşim kurmaması endişeye sebep olur ve bu durum zaman geçtikçe diş doktoru fobisi haline gelebilir.
Dentofobi (Dişçi Korkusu) Nasıl Yenilir?
Diş doktoru korkusu pek çok insan için stresli bir durum halini alır. Korku sebebi ile diş tedavisinden kaçınan insanlar da diş çürükleri, diş yitirme, diş eti problemleri, ağız içi problemleri ve problemlerden kaynaklı diğer hastalıkların ortaya çıkmasıyla beraber, estetik bozukluk ve çekilmez ağrılar yaşamlarını negatif yönde etkiler.
Bu korkunun üstesinden gelmenin birçok değişik yolu mevcuttur. Bu durum uzman bir kişi ile beraber aşılabilir ve kişilerde büyük oranda rahatlama hissi oluşturulur.
Diş Doktoru Tercihi: Diş doktoru tercihi son derece önemli bir durumdur ve iyi bir diş doktoru yaşadığınız tedirginliğe karşı sabırlıdır ve rahat hissetmenize yardım eder.
Bilgi Alma: Diş doktorunuza soru yöneltmek etkin bir seçenektir. Tedavi hakkında aklınıza takılan konular hakkında bilgi almak kontrol hissi uyandırabilir.
Nefes Çalışmaları: Tedavi öncesi derin soluk almak ve rahat hissetmek için çaba harcamak kaygı seviyesini düşürmede etkilidir.
Karşı Karşıya Kalmak: Diş doktoru korkusunu aşmak için aşamalı bir şekilde tedavi ile karşı karşıya kalmak mühimdir. İlk olarak, basit bir muayene randevusu ile başlanabilir. Sonrasında daha karışık tedavilere yavaş yavaş geçiş yapılabilir. Bu aşamada hasta ve doktorun bir işbirliği içerisinde olması gerekmektedir.
Rahatlatan Etkinlikler: Müzik dinlemek veya diş doktoru randevusundan önce birileri ile sohbet etmek endişe seviyenizi azaltabilir.