Endodonti tedavi tekniği veya günümüz dilinde yaygın kullanımı ile kanal tedavi tekniği; enfekte olan veya çürüyen dişi kurtarmak gayesi ile uygulanan bir tedavi tekniğidir. Bütün diş çürüklerine kanal tedavi tekniği uygulanmamaktadır. Bir diş çürüğüne dolguyla müdahale etmenin yetersiz olduğu hallerde, iltihaplanmalar mevcut ise, diş çürümesi ilerlemiş ise sancılı ve ağrılı ise diş kanal tedavi tekniği uygulanmaktadır.
Dişlerde ortaya çıkan çürümeler vaktinde tedavi görmez ise çürükler derinlere doğru ilerlemeye başlar ve dişte mevcut olan sinirlerin iltihaplanmasına sebep olur. Diş sinirinin iltihaplanması hastanın şiddetli diş sancısı çekmesine sebep olabilir, dişlerde kararma, soğuk ve sıcağa karşı duyarlılık gibi problemler meydana gelebilir.
Dişlerin dış kısmında yumuşak olmayan mine dokusu bulunmaktadır. Diş kökleri boyunca uzayan sinir ve damar paketi de dişlerin iç tarafında bulunmaktadır. Bu sinir ve damar paketi dişlerin iç kısmında bir boşluk meydana getirmektedir. Bu dokuların tamamı dişlere canlılık ve yaşam vermektedir. Dişlere canlılık kazandıran ve hayat sunan dokular, dişlerin merkezlerindeki boşlukta bulunan, pulpa ismi ile bilinen sinir ve damarlardır. Kanal tedavi tekniği uygulanırken, dişlerin sert dokularının içerisindeki kök kanalları ismi verilen doğal boşluktaki yumuşak doku yani pulpa ve diş sinirleri çıkarılmaktadır. Ayrıca bu işlemin yanı sıra, dişlerin içleri temizlenir ve daha sonra açılmış olan boşluklar doldurulmaktadır.
Dişten çıkarılan diş sinirleri hem diş sağlığı hem de dişin fonksiyonu için fazlası ile önemlidir. Fakat diş sinirlerinin çıkarılması hasta bireyin şiddetli sancı yaşamasına engel olmaktadır. Bu sinirler yalnızca soğuk ve sıcak algıları için tercih edilen bir sinir olmaktadır.
Kanal tedavi tekniği esnasında bilinenin tersine kişi ağrı hissi duymaz. Kanal tedavi tekniğinde, dolgu tedavi tekniğinde olduğu gibi diş ve çevre dokular etkin bir biçimde uyuşturulmaktadır ve genel olarak bir saat içerisinde uygulama tamamlanmaktadır. Kök kanallarını genişletmek için kullanılan ekipmanlar ve sistemler teknolojinin gelişimi ile paralel gelişim göstermiştir. Bu durum kanal tedavi tekniğinin süresinin azalmasına ve uygulamanın kolay hale gelmesine yardımcı olmaktadır.
Kanal Tedavi Tekniği Neden Uygulanır?
Dişlerdeki sinirler ve de pulpalar, dişlerde meydana gelen derin çürüklerden ötürü hasar görmektedir. Dişlerdeki bir çatlak ya da kırılma veya yüz travması sebebi ile de sinirler ve de pulpalar tahrip olmaktadır. Tüm bu olumsuzluklar da dolayı dişlerdeki sinirler ve pulpalar iltihap kapabilir yahut enfekte olabilir. Böylelikle dişlerin deforme olan pulpaları ya da sinirleri parçalanmaktadır. Parçalanan pulpa veya sinirler sonrasında bakteriler kök kanalları içerisinde kolaylıkla çoğalmaktadır.
Bakteriler ve öteki çürüyen kalıntılar enfeksiyona ya da diş apsesine sebep olabilmektedir. Apse ise kısacası iltihap dolu bir kesedir. Enfeksiyon ise diş kök ucunun sonuna dek yayıldığında oluşmaktadır. Dişlerde ortaya çıkan apse hastanın şiddetli sancı yaşamasına sebep olmaktadır. Apse, kök kanallarında bir enfeksiyona sebep olmasının beraberinde boyuna, yüze ya da başın öteki kısımlarına yayılan şişme, diş kökü etrafında kemik kaybı ve dişle yanakta drenaj problemlerine neden olabilir.
Apseli diş tedavilerinin en kısa zaman içerisinde uygulanması hastanın yaşam kalitesini sürdürebilmesi için oldukça mühim olmaktadır. Diş sancısının bilhassa geceleri daha çok meydana gelmesi ile beraber hastanın uyku kalitesi etki görür ve gün içerisinde dikkat dağınıklığı gibi problemlerde yaşanmaktadır.