Diş Tedavisi

Diş Protezi Takılırken Acı Hisseder Miyim?

Diş Protezi Takılırken Acı Hisseder Miyim

Diş hekimliğinde, dişlerin ve etrafındaki dokuların yitirilmesi neticesinde ortaya çıkan estetik, fonksiyonel yahut konuşmayla ilgili sorunları gidermek amacıyla biyouyumlu, yapay materyallerden üretilen tüm araç ve gereçlere protez denilmektedir.

Organizmalarda sıradan bir sebep ile meydana gelen organ veya dokuların yitirilmesi, birtakım başka teknik ile giderilir. Bu tekniklerden bir tanesi, kişilerin farklı bir kısmından alınmış olan dokuların etki görülen kısma taşınması durumudur. Bu uygulama rekonstrüksiyon olarak isimlendirilir.

Ayrı bir kişiden alınmış olan dokuların veya organların kişiye transferiyle yapılan tedavi tekniği de sıkça tercih edilmekte olup, bu tedavi tekniğine ise transplantasyon denilmektedir.

Bu alanda sıklık ile tercih edilen başka bir teknik de dişlerin yitirilmesi neticesi meydana gelen problemlerin, biyouyumları fazla doğal olmayan araç ve gereçler ile giderilmesidir. Bu teknik ise rehabilitasyon olarak isimlendirilir.

Yeni protezlerin kullanımları, gülümserken ve yemek tüketimi yaparken kendinize olan güveni kazanmasına destek olur. Protezleri kullandığınızda diş protezlerin diş etine düzgünce oturması ortalama 2 ile 4 hafta süreceğinden dolayı başlangıçta bir miktar acı hissedilmesi oldukça olağandır. Protezlere uyum sağlama döneminde diş etlerinde acı duyulan acı normal olup, bu ağrı sürmeye devam eder ise diş doktorunuzu ziyaret etmelisiniz.

Protezler yerlerine oturmuyor ise farklılaştırılması gerekli olur, bunun nedeni ise düzgünce oturmamış protezler ağız içerisinde yaralanmaya ya da iltihaplanmaya yol açabilir. Ufak ayarlamalar, protezlerin yerlerine oturmalarını sağlarken, verdikleri hissiyat hususunda oldukça fark çıkartabilir. Sıkı olmayan protezler, besinlerin altına gireceği için diş etlerinin tahriş olmalarına ve muhabbet esnasında rahatsızlık hissi duymasına yol açabilir.

Protez Dişlerde Acı Hissi Nasıl Engellenebilir?

Diş doktorunuz, diş etlerinin acılarını en aza düşürmek ve kendinizi yeniden iyi hissedebilmenize destek olabilmek için birtakım teknikler tavsiye edebilir. Protez dişleriniz henüz yeni ise, yemek tüketirken ağzınızın içerisinde olan acıyı engellemek için ağır şekilde çiğnemeyi denemelisiniz. Bu teknik diş etlerinizin tamamı ile iyi duruma gelmesine destek olacaktır. Ayriyeten, sıradan bir gıda atığının protez dişlerin altına girmelerini ve tahrişe yol açmasını engellemek için protez diş yapıştırıcılarını ya da kremler kullanmayı da tercih edebilirsiniz.

Diş doktorunuz, geçiş evresinde yeni protez dişleri nasıl kullanacağınız hususunda sizlere öneriler verebilir ve böylelikle protez dişleriniz mümkün olduğu kadar konforlu biçimde oturmalarını temin edebilir. Uzun müddet protez dişleri takmanızın ardından, diş etlerinizi rahat duruma getirebilmek için tuzlu sular kullanmayı tercih edebilirsiniz. Minimum yarım fincan ılık su içerisine yarım çay kaşığı kadar tuz ilave edilmesi, ağız içerisindeki yaraların iyi duruma gelmesine ve rahatlamalarına destek olacaktır.

Protez dişlerinizin her gün rutin temizliğini yapmak bakterilerin yok olmasına destek olur ve böylelikle protez dişlerinizin ferah olmasını muhafaza etmeyi sürdürür. Protezlerinizin, genel ağız sağlığınızın kontrol edilebilmesi için diş doktorunuzun rutin ziyaret edilmesi çok önem arz eder.

Protez Dişlerin Temizlenmeleri

Protez dişlerinizin hasara uğramasını engellemek ve protez dişlerinize güzel şekilde bakabilmek kendi dişlerinize bakmak gibi mühimdir. Her gün derin bir şekilde temizlik düzenini oluşturmak protez dişlerinizin en güzel halde kalmalarına destek olacaktır. Böylelikle gülmenizi sürdürebilirsiniz. Uzun müddet protez dişleriniz hususunda rahatsızlık hissi duyuyor iseniz diş doktorunuza gitmelisiniz. Diş doktorunuz, protezlerinizin iyice oturmuş olup olmadığına bakarak rahatsız etmesine neyin neden olduğunun tanısını koyacaktır.

Diş Protezleri Nasıl Uygulanır?

Diş protezlerin uygulanışı, hastanın gereksinimlerine ve dişlerinin çıkıntılarına göre farklılaşır. Fakat çoğunluk ile, diş protezlerin uygulanışı aşağıdaki aşamaları kapsar:

  • İlk muayene: Diş protez işlemini yaptırmadan evvel, diş doktorunuz ağız içinizi kontrol eder ve sizlere uyacak protez diş çeşidini önerir. Bu durum, diş doktorunuzun sizlere diş protezlerinizi özel olarak uygulamasını temin eder.
  • Ölçümler: Diş doktorunuz, diş protezlerinizi uygulamak için gereken ölçüleri alır. Bu durum, diş protezlerinizin düzgün biçimde oturmalarını ve ağız içerisinde konforlu olmasını temin eder.
  • Kalıp alma: Diş doktorunuz, diş protezlerinizi uygulamak için ağız içerisinde kalıplarını alır. Bu kalıplar, diş protezlerinizin büyüklüklerini, biçimlerini ölçer ve diş protezlerinizi uygulamak için gereken bilgileri temin eder.
  • Model elde edimi: Kalıp üstünden diş protezlerinizin modeli elde edilir. Ortaya çıkan bu model, diş protezlerinin düzgün oturacağını belli eder ve diş doktoru tarafından gözetilir.
  • Diş protezi elde edimi: Diş protezlerinizi, belli hale getirilen model üstünden uygulanır. Bu uygulama, çoğunluk ile laboratuvarda elde edilir ve birkaç gün zaman alır.
  • Denemeler ve ayarlar: Diş protezlerinizin tamamlanmasının ardından, diş doktorunuz tarafından ağız içerisine uygulanır ve oturma biçiminin doğru olup olmadığına bakar. Şayet gerekli görülür ise, diş protezlerine ayar verilir ve tam oturana dek bu uygulama yenilenir.

Diş Protezlerin Avantajları Nelerdir?

Diş protezleri, yüz biçimini ve gülüşü düzgünce tekrar getirmeye fayda sağlar. Bilhassa ağız içerisinde boşluk meydana getiren kayıp dişler, yüz biçiminin bozulmasına yol açabilir. Diş protezleri bu boşlukları doldurmaya yarayarak yüz biçiminin düzgün gözükmesini temin eder. Kayıp dişler, besinleri düzgün biçimde ısırıp çiğnemenin önüne geçtiği için, diş protezlerin sayesinde besin tüketme uygulamasını düzgünce gerçekleştirebilirsiniz. Diş protezleri, dişlerinizi yitirmenin psikolojik tesirlerini en aza düşürür.

Kayıp dişler, kişilerin özgüvensiz hissi duymalarına yol açabilir. Diş protezlerinin sayesinde bu özgüven düşüklüğü azalmaya başlar ve kişiler daha konforlu biçimde çevrede bulunabilirler. Kayıp dişler, dil ve dudakların kendi hareketlerini bozarak dilin üzerinde ve alt kısmında boşluklar meydana getirebilir. Diş protezleri meydana gelen bu boşlukları doldurmaya yarayarak diş ve dudakların kendi hareketlerini düzenlemeyi sağlar. Kayıp dişler, diş etlerinin çürümesine sebebiyet verebilir. Diş protezlerinin sayesinde bu tehlike minimuma iner ve diş etlerin çürümesinin önüne geçilir. Birçok avantajı var olan diş protezleri için diş doktorunuzla iletişim haline geçebilir ve kısa müddet içinde tedaviye başlayabilirsiniz.

Diş Protezleri Nasıl Yapıştırılır?

Diş protezlerinin yapıştırılma işlemi hususunda son derece dikkatli olunmalıdır. Ağız içinde öteki dişlere rahatı temin etmek ya da bütün dişlerin protez oldukları hallerde konforu elde etmek için yapıştırma uygulaması son derece önem arz eder. Yapıştırılma işlemi çok basittir. Bu durumda mühim olan diş doktorunuz ile görüşerek önerdiği malzemeyi kullanmanızdır. Rutin kontrollerle uzun seneler süresince diş protezlerinizi kullanmayı sürdürebilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir