Protez diş, kısmi ve tam olmakla beraber 2 çeşidi vardır. Tam diş protezleri, dişin bütününün yitirildiği hallerde tercih edilmekte ve ağız içerisinde tamamı ile alan kaplamaktadır. Kısmi protez dişlerse, yalnızca birtakım dişlerin yitirildiği hallerde tercih edilmekte ve ağız içerisinde yalnızca kayıp dişin alanını doldurur. Ağız içinin muhafaza edilmesi ve hayat rahatının yükseltilebilmesi için tercih edilen diş protezlerde birtakım problemler görülebilir. Fakat bu problemlerin çözüme kavuşması mümkündür.
Protez dişlerin kullanımlarında birtakım problemler ile karşı karşıya gelinebilmesi muhtemeldir. Bu problemler şu şekilde sıralanabilir:
- Diş protezlerin uyumsuz olması
- Diş protezlerin kaymaları
- Alerjik tepkimeler
- Diş protezlerin kırılmaları
- Ağız içerisinde enfeksiyonlar
- Ağız içerisinde koku
Protez dişlerin kullanımlarında meydana gelmesi olası problemlerin çözüme kavuşması mümkündür. Bu çözümler şu şekilde sıralanabilir:
- Diş protezlerin uyumsuz olması: Diş protezlerinin uymaması halinde, diş doktorları tarafından diş protezlerinin tamir edilmelerinin ya da tekrardan yapılmasının gerekli olup olmadığına karar kılınmalıdır. Diş protezlerin uyumlu hale gelmesini yükseltmek için diş doktorları diş protezleri ayarlar ya da diş protezlerin yenilenmelerini temin eder.
- Diş protezlerin kaymaları: Diş protezlerin kaymaları halinde diş protezlerin uyumlarını iyi duruma getirebilmek için diş doktorlarınız diş protezlerinize ayar verebilir ya da tekrardan yapabilir. Ayriyeten diş protezlerinizi tutabilecek daha iyi bir tutabilmek baskısı temin etmek için dişinize yapıştırıcı kullanılabilir.
- Diş protezlerin kırılmaları: Diş protezlerin kırılmaları halinde diş doktorları diş protezlerin tamir olup olmayacağına karar kılar. Tamir olması mümkün olmasa tekrardan hazır duruma gelebilmesi için gereken uygulamaları yapar.
- Ağız içerisinde koku: Diş protezlerin ağız içerisinde koku yapması, diş protezlerin rutin temizlenmiş olması ve diş doktoru kontrolleriyle engellenir. Bu hususta ağız temizliği rutin olarak yapılmalıdır. Bunun ile birlikte diş protezlerin temizlikleri uygun biçimde yapılmalıdır. Diş doktorlarınız, diş protezlerinizi daha güzel temizleyebilmenize destek olması için özel fırça ve protez temizleme solüsyonu tavsiye edecektir.
- Alerjik tepkimeler: Alerjik tepkimeler, diş protezlerin materyallerinde tercih edilen ürünler sebebi ile meydana gelir. Bu halde diş doktorunuz daha düşük alerjik tepkime tehlikesi taşıyan başka diş protez materyali tavsiye edecektir.
- Ağız içerisinde enfeksiyon: Diş protezlerin rutin temizliğinin yapılması ve diş doktoru kontrolleri, ağız içerisinde enfeksiyonun engellenmesinde oldukça önem arz eder. Ağız içerisinde enfeksiyon mevcut ise, diş doktoru antibiyotik yazabilir ya da diş protezlerinizi temizleyebilmenize destek olabilmek için özel ağız malzemeleri tavsiye eder.
Diş protezlerin rutin bakımları, karşı karşıya gelinmesi olası problemlerin minimuma düşürülmesi için mühimdir. Bunun ile beraber rutin diş doktoru kontrolleriyle de problemler engellenebilir.