Diş Tedavisi

Hangi Yaş Grubu İçin Diş Protezi Daha Uygundur?

Hangi Yaş Grubu İçin Diş Protezi Daha Uygundur

Protez dişler, yitirilmiş dişlerin yerlerini almak ve ağız içi görüntüyü ve fonksiyonu iyi duruma getirebilmek için tercih edilen trend diş protezidir. Protez dişler çoğunluk ile genç olmayan kişiler ile ilişkilendirilmelerine karşın, tüm yaş grubundan pek çok kişi diş çürümesi, diş etlerinde rahatsızlıklar ve travmalar gibi hastalıklardan dolayı bunlara gereksinim hissederler. Buna rağmen, kişilerin normal zamanda hangi vakit protez kullanmaya başladıklarını öğrenmek son derece önem arz etmektedir. Bu durumun sebebi ise türlü yaş sınıflarında dişlerin yitirilmesi ve ağız sağlığı problemlerinin sıklıkları hakkında yön verebilmesidir.

Kişilerin protez dişleri kullanmaya başladıkları tipik yaş grubu, kalıtımlar, diş sağlıkları ve hayat stilleri gibi türlü farklılıklar ile ilişkili olarak farklılık gösterebilir.

Protez dişler çoğunluk ile kişilerin altmışlı ve yetmişli yaş gruplarında ilk defa kullanılır bunun nedeni yaş, diş yitirilmesi ile alakalı en bilinen etkendir. Fakat sigara tüketimleri ya da şeker düzeyi fazla beslenmeler gibi hayat stili seçimlerinden etki görebilen diş eti rahatsızlıkları ya da diş çürükleri gibi hastalıklarından dolayı bazı insanlarda daha erken yaş gruplarında diş yitirilmesi durumu görülebiliyor. Bu sebepten ötürü, bazı insanların daha genç yaş grubunda protez dişlere gereksinim hissetmesi mümkün olan bir durumdur.

Diş protezleri asla yaş ile bağlantılı olmaz ve ergenlik dönemindeki insanlar bile ağrıyı minimuma düşürmek, çenelerini güçlü hale getirmek ya da gereksinim hissettikleri özgüvenli gülüşe erişebilmek için kısmi ya da tam protez dişlere gereksinim hissedebilirler.

Protez Diş Gereksinimine Sebep Olan Etkenler

Kişilerin dişlerini yitirmelerine ve bu durumu farklılaştırmak için protez dişlere gereksinim hissetmelerine yol açan pek çok sebep bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

Diş Eti Rahatsızlığı

Periodontal rahatsızlık, çoğunluk ile diş eti rahatsızlığı şeklinde tanınır, diş eksikliğine sebep olabilen bilindik bir hastalıktır. Diş eti, iltihap kapma ve enfeksiyon neticesinde dişlerden soyulmaya başlar ve mikroplar ile şişmeye başlayan cepler ortaya çıkartırlar. Bakterilerin zaman geçtikçe dişlerin destek olucu bileşenlerine vermiş oldukları zararlar, dişlerin eksilmesine sebep olabilir.

Yaşlanma

Dişleri yitirme olasılığı yaş ile beraber yükselir. Rutin kullanmadan dolayı dişleriniz zaman geçtikçe bozulmaya eğilim gösterir. Dişlerinizin üstündeki muhafaza edici mine tabakaları çiğneme, gıcırdatma ve üstelik fırçalamayla aşınmış olabilir. Bu sebepten dolayı dişler çürümeye, kırılmaya ve bunun neticesinde çekilmesini gerektirecek başka zararlara daha eğilim gösterebilir.

Ayriyeten, dişleri yerlerinde tutabilen diş etleri ve kemik dokuları zaman geçtikçe doğal olarak yeniden çekilir ve bozulur. Bu hal dişleri çürümeye ve hasarlara karşı daha dayanıksız duruma dönüştürür ve neticesinde gevşemelerine ve düşmeye yatkınlık göstermelerine yol açar.

Kısmi ve tam protez dişleri, yaşlanmaya yol açan diş eksikliğini gidermek için oldukça yararlıdır. Kısmi protez dişler kısmi diş eksikliğini giderebilmek için tercih edilirken, tam protez dişler 1 ya da her 2 diş kemerlerindeki tam diş eksikliğini farklılaştırmak için tercih edilebilir. Fakat, kemik dokularının devamlı eksikliği bir problem ise, implant destekli protez dişler kayıp dişleri farklılaştırmak ve çene kemiklerini daha çok yoğunluk eksikliğinden muhafaza etmek için tercih edilebilir.

Tıbbi Problemler

Dişler ve diş etlerinin sağlıkları, birtakım tıbbi rahatsızlıklar ve tedavilerden dolayı etki görebilir ve çürümelere, enfeksiyonlara ve neticesinde diş çekimlerini gerektirecek başka problemlere karşı daha dirençsiz duruma getirebilir.

Örnek vermek gerekirse, diş eksikliğine en fazla destek olan diş eti rahatsızlığının diyabet rahatsızlığı olan kişilerde karşılaşma imkanı daha fazladır. Bu hal, vücudun rahatsızlıklar ile, bilhassa da kan şekeri düzeyleri fazla olduğunda diş etleri enfeksiyonları ile mücadele etmesini zor duruma getirir.

Yaşlanmaya sebep olan diş eksikliği gibi, Kısmi ve Tam protez dişler tıbbi problemlerden dolayı kaynaklanan diş eksikliğini gidermeye destek olabilir. Kişiye kalıcı olmayan rahatlama temin etmek için, kişinin ağzına direk uygulanan protez dişler konumlandırılır. Bunlar kişinin diş etinin iyi duruma gelmesini ve daha kalıcı tedavi yöntemlere hazır duruma gelmesini temin eder ve ayriyeten kişinin yeni protez diş setlerini bekler iken yüz profilini muhafaza eder.

Yaşam Stili Etkenleri

Sigara kullanımları, güzel beslenmeme, kazalar ve alkol tüketimleri de diş eksikliğine yol açabilen ve protez diş kullanımını gerektiren hayat stili etkenleridir. Güzel beslenmeme dişleri ve diş etlerini güçsüz duruma getirirken, sigara kullanmak diş eti rahatsızlığı geliştirme tehlikesini yükseltebilir. Kırık dişler ya da çene kırıkları gibi bir yaralanma diş eksikliğine yol açarsa protez dişler gerekli olabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir