Diş Tedavisi

Diş Protezi Seçenekleri ve Yaşam Kalitenizi Nasıl Artırılabilir

Diş Protezi Seçenekleri ve Yaşam Kalitenizi Nasıl Artırılabilir

Protez dişler, diş kaybının geçirilmesi halinde uygulanan bir işlemdir. Diş ve ağız bakımının doğru bir biçimde uygulanması durumunda bile bazı hallerde problemler meydana gelebilir. Diş ve ağız sağlığı için pek çok tedavi ve farklı teknikler yer almaktadır. Fakat tedavilerin başarısız olması durumunda dişin kaybedilmesi gibi ciddi problemler meydana gelebilir ve bu gibi hallerde dişe protez işleminin yapılması gerekli olabilir.

Diş protezleri gibi tekniklerin diş doktorları tarafından en son seçilen işlemler olduğu bilinir. İlerleme gösteren diş hastalıklarına ve şikayetlere çözüm temin etmek amacı ile ilk olarak farklı tedavi teknikleri planlanmaktadır. Tedavi tekniklerinin yarar temin etmediği hallerde diş doktorları tarafından protez yapılması tavsiye edilir.

Diş Protezi Türleri Nelerdir?

Protez diş türleri oldukça geniş bir yelpazede karşımıza çıkar. Kişilerin ağız yapılarına, beklentilerine ve sahip oldukları çene yapılarına uygun protez çeşidi belirlenmektedir ve ardından hazır edilir. Sık sık tercih edilen diş protez çeşitleri hareketli, sabit ve implant üstü olarak üç ayrı grupta sınıflara ayrılabilir.

Hareketli Diş Protezi

Hareketli diş protezleri, takma diş olarak da adlandırılan ve ağız içinde sabit durmayan protez türüdür. Hastanın günlük temizlemesi gerekli olan bu protez türü, diş kaybının ardından konuşma ya da çiğneme problemlerinin yok edilmesi ve estetik görüntü kazandırma amacı ile uygulanan işlemdir.

Sabit Diş Protez

Sabit diş protez türü ağız içinde sabit tutularak kullanılmaktadır. Hasta sabit diş protezleri takıp çıkartamamaktadır. Sadece tek bir dişin eksilmesi durumunda ya da birden fazla diş eksilmesi durumunda sabit diş protez yapılabilir.

Total Protezler

Ağız içinde doğal bir diş bulunmadığı hallerde uygulanan işlemlerden bir tanesi de total protezlerdir. Total protez çenedeki kemik dokularından yardım alınarak uygulanır. Daha fazla ilerleyen yaş gruplarında kullanılmaktadır.

Parsiyel Protezler

Doğal dişin bazısının var olması durumunda, eksik olan dişin yerine uygulanan ve takıp çıkarma niteliği olan protez türüdür. Genel olarak akrilik ürün ya da tek parça dökümde elde edilmektedir. Kroşe tel desteği ile ana dişe tutunmaktadır. Estetik görünüm sebebi ile oldukça kullanılmasa da işlemi yapılan protezler içerisinde bulunmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir