Gömülü diş tedavi tekniğinde sancı ve öteki diş problemlerine sebep olan, diş yüzeyine çıkamamış dişin çekilmesi amaçlanmaktadır. Pek çok hasta, gömülü dişinin çıkışı esnasında ya da ardından şiddetli sancı yaşamaktadır. Bu sancı, günlük yaşama kötü yönde etki etmektedir. Neyse ki gömülü dişin tedavi tekniği mümkün olmaktadır. Bu makalemizde, gömülü dişin sebep olduğu şiddetli sancının nasıl tedavi edileceği hakkında bilgiler aktaracağız. Ayriyeten gömülü dişin tedavisi için tercih edilen teknikleri, tedavinin ardından önem verilmesi gerekenleri ve sık sık sual edilen suallerin yanıtlarını da ele alacağız.
Gömülü Dişin Sebep Olduğu Şiddetli Sancı
Gömülü diş, çene kemiği içerisindeki dişin gelişme sürecinde çıkmadığı hallerde ortaya çıkar. Bu hal, diş etinin alt kısmında sıkışan dişlerin enfekte olması ya da öteki dişlere baskı yapması sebebi ile sancıya sebep olmaktadır. Gömülü dişin çekiminin ardından bir müddet sancı devam etmektedir.
Gömülü Diş Tedavi Tekniği: Çürükler
Gömülü diş, diş etinin alt kısmındaki dokulara etki ettiğinden dolayı dişte çürüğe sebep olmaktadır. Bu hal bilhassa azı dişinde daha sık denk gelinen bir problemdir. Gömülü dişin çekimi ya da meydana getirilmesi gerekli olduğunda diş etinin alt kısmındaki çürüklerinde kesinlikle tedavi edilmesi gerekir.
Gömülü Diş Tedavi Tekniği: Dişin Hali
Gömülü dişin tedavi tekniği, dişin pozisyonu ve hali ile ilişkili olarak farklılık gösterebilmektedir. Dişlerin yalnızca bir bölümü gömülü ise diş doktoru dişi meydana getirmesine destek olmak için diş eti altındaki dokuyu çıkarabilir. Tamamı ile gömülü kalmış bir diş için cerrahi uygulama yapılması gerekmektedir.
Gömülü Diş Tedavi Tekniği: Diş Çekimi
Gömülü dişlerin tedavisi, dişlerin pozisyonlarına ve hali ile ilişkili olarak farklılık gösteren bir dizi uygulamayı kapsamaktadır. Diş eti altında bulunan dokuyu çıkarmak için daha kolay uygulamalar yapılır iken tamamı ile gömülü olan dişin çekilmesi için cerrahi uygulama gerekebilmektedir. Gömülü diş operasyonu, lokal anesteziyle uygulanır ve iyileşme süreci genel olarak birkaç gün sürmektedir.
Gömülü dişin çekilmesi, genel olarak dişin altında sıkışan bir dişin enfeksiyonuna ya da sancısına çare olabilmektedir. Bu uygulama lokal anesteziyle yapılmaktadır ve sancıyı hafifletebilmek için sakinleştirici ilaçlar tercih edilebilir. Diş çekimi esnasında öteki dişlerin de zarara uğramaması için dikkatli bir uygulama yapılması gerekir.