Ağız içerisinde parlak, yeni diş proteziniz ile evinizdesiniz ve ilk aklınıza gelen şeylerden bir tanesi tam anlamıyla ömrünün ne kadar olduğudur. Çoğunluk ile kabul görülen bir inanış, diş protez kullanmanın uzun süreli bir ilişki olacağıdır ve bir defa almış olduğunuzda da ömrünüz süresince kullanacağınız olmasıdır.
Fakat aslı söylemek gerekir ise, diş problemleriniz için kalıcı olabilecek bir çözüm olmaz. Örneğin kanepenizi bir müddetin ardından değiştirmeniz gerekli ise, diş protezlerin de maksimum on- on beş senenin ardından farklılaştırılması gereklidir. Elbette ki diş protezlerinize güzel bakım yapıyor iseniz. Diş protezlerin ömürleri ne kadardır? Diş protezlerinizin kullanım süresinin sonuna gelindiğinde neler yapmanız gerekir ve diş protezlerinizi muhafaza edebilmek için ne gibi uygulamalar yapmalısınız? Bütün suallerinize cevap bulabilmek için blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Diş Protez Çeşitlerinin Kullanım Ömürleri Ne Kadardır?
Ağzınızı her daim aynı kalan, hareketsiz varlıklarmış gibi düşünebilirsiniz. Aslına bakılır ise, yaşamdaki birçok şey gibi, ağzınızı da devamlı farklılaşır. Diş etleriniz ufalabilir ve çene kemiklerinizin şekli farklılaşabilir.
- Tam ve Kısmi Protez Çeşidinin Ömrü Ne Kadardır?
Verilere göre, tam diş protezleri beş ile on sene aralığında dayanır iken, kısmi diş protezleri en fazla on beş senelik bir ömürleri vardır. Bu zaman içerisinde gerek ağzınız gerek de diş proteziniz büyük farklılıklara uğrayabilirler. Bu durum da diş protezlerinizin doğru biçimde oturamamasına ve hoş gözükmeyen bir görüntüye yol açabilir.
- Kalıcı Olmayan Diş Protezlerinin Ömrü Ne Kadardır?
Ayriyeten, ömürleri aylar ile ölçüm yapılabilen ve acil ya da kalıcı olmayan diş protez adı verilen 3. bir diş protez sınıfı mevcuttur. Kalıcı olmayan diş protezleri, kendi dişlerinizin çekilmesinin ardından diş doktorlarınız tarafından uygulanan bir protez çeşididir ve kalıcı diş protezleriniz hazır hale gelene dek ortalama 2 ile 3 ay süresince kullanılırlar.
Diş Protezlerin Kullanım Ömürleri Nasıl Uzun Hale Getirilir?
Diş protezinizin kullanım ömrünü uzun hale getirmenin, tekrardan astarlama ve kaide yenileme uygulamalarından, doğru ağız bakım düzeni yapmaya dek türlü yöntemleri bulunur.
Tekrardan Astarlama İşlemi Nedir ve Kaide Yenileme İşlemi Nedir?
Tekrardan astarlama işlemi ve kaide yenileme işlemi, diş doktorlarınızın protezlerinizin kullanım ömrünü uzun hale getirebilmek için tercih edebileceği teknikler arasında bulunur. Tekrardan astarlama, diş etlerinizin üstünde daha konforlu bir his temin etmeleri için diş doktorlarınızın diş protezlerinizin alt kısmını tekrardan şekillendirmesini kapsar iken, kaide yenilemeler, diş protezlerin taban ürününün, yani diş eti dokularını andıran bir hissiyat verebilmek için tabanda yer alan plastik parçanın tamamı ile farklılaştırılmasını ifade edebilen daha karmaşık olan bir uygulamadır. Böylelikle diş protezlerinizin daha stabil olurlar ve daha güzel otururlar.
Diş Protezlerinizin Bakımlarını Nasıl Uygulamalısınız?
Hangi uygulamayı yapsanız da diş protezlerinizin eninde sonunda farklılaştırılması gerekli olacaktır. Fakat, bu diş protezlerinizin bakımlarını uygulamanıza gerek duyulmadığı manasında değildir. Tam diş protezi ve kısmi diş protezlerinize güzel bir biçimde bakım yapar iseniz, uzun müddet dayanıklılık gösterirler. Diş protezlerinizin kullanım ömrünün daha uzun olmasını temin edebilmek için uygulayacağınız birtakım maddeler bulunur:
- Her gün temizleme yapmalısınız: Her gece vakti uyumadan evvel diş protezlerinizi çıkartın, ılık su ile durulama yapın. Besin, plak ve başka kalıntıları giderebilmek için sert olmayan kıl yapısında fırçalar ile aşındırmayan bir diş protez temizleyicisi ile baskı yapmadan diş protezlerinizi fırçalayın.
- Her gece ıslatmalısınız: Diş protezlerin kendi biçimini muhafaza edebilmesi için nemli olmalıdırlar, bu sebepten dolayı diş protezlerinizi gece vakti süresince bir bardak su içerisinde ya da diş protezi solüsyonlarında tutmalısınız.
- Rutin şekilde diş doktoruna gitmelisiniz: Diş doktorunuz, diş protezinizin düzgünce takılmış olduğundan emin olmanıza destek olabilir. Ayriyeten, diş protezlerinizin sıradan bir sıkıntı oluşturması halinde sizlere profesyonel danışmanlık ve tıbbi destek temin edilebilir.
Hangi Sıklık ile Yeni Diş Protezi Almanız Gerekir?
Ağzınız seneler içerisinde farklılaşmaya başladıkça, diş protezlerinizin düzgün biçimde oturmuş olduğuna emin olmalısınız. Diş protezi kullanan kişilerin, her on iki ayda bir ya da en erken tahriş semptomunda, bu semptomlar yakın zamanda geçecekmiş gibi gözükse de diş doktoruna gidilmesi şiddet ile önerilir.
Diş protezlerinizi beyaz hale getirmek ve var olan lekeleri çıkartabilmek için ne kadar çaba gösterirseniz gösterin, kendi dişleriniz gibi diş protezleri de yıpranma ve aşınmadan etki görürler. Diş protezleriniz artık dış görünüş yönünden güzel gözükmese de ya da düzgünce oturmayıp ağız içerisinde gevşediğinde, ağzınızın ne kadar farklılaştığına ya da diş protezlerinizin ne kadar bozuldukları ile ilişkili olarak diş protezlerin tekrardan astarlama, kaide yenileme ya da tekrardan uygulama vakti gelmiştir.
Ne çeşit bir üründen elde edildikleri ayırt edilmeden, tam diş protezleri tipik olarak beş ile on sene direnç gösterirken, kısmi diş protezlerin toplam kullanım ömürleri on beş senedir. Beklenen ömürleri süresince aynı diş protezlerini takıyor iseniz, gayelerine hala müsait olup olmadıklarını öğrenebilmek için diş doktorunu ziyaret etmelisiniz.
Diş Protezlerinizin Farklılaştırılması Gerektiğine Dair Semptomlar
Diş protezlerinize ne kadar güzel bakım yapar iseniz yapın, ısırma hareketlerinin kuvvetli ve sağlık kalabilmesi için eninde sonunda farklılaştırılmalıdırlar. İşte diş protezlerinizin farklılaştırılmasına dair semptomlar:
- Oturma Biçimindeki Farklılıklar
Seneler ilerledikçe, diş protezlerinizin oturma biçimi de farklılaşacaktır. Bu durumun sebebi, çene kemiklerinizin ve bunun ile ilişkili kemik yapılarınızın devamlı kaymaları, diş protezlerinizin gevşemelerine ya da oynamalarına yol açması, yemek tüketmeyi ve muhabbet etmeyi son derece külfetli duruma getirir. Aksine, diş protezleriniz mevcut olmadan aşırı vakit kaybetmek, diş protezlerinizi rutin kullanmaya yeniden karar vermenizin ardından daha sıkı bir oturmaya yol açabilir. Bu durumun neticesinde, diş protezlerinizin düzenli şekilde değerlendirme altına alınmalı ve her 2 senede bir tekrardan astarlama işlemi yapılmalıdır. Diş protezlerinizin bakımlarını mümkünse en güzel biçimde uygulamanıza rağmen, oturmasında mühim farklılıkların olduğunu anlamanız durumunda, alternatiflerinizi diş doktorunuz ile görüşmelisiniz.
- Kırık Diş Protezi
Kırık diş protezi, bütün diş protez setlerinizin farklılaşması gerektiği manasında değildir. Yalnızca ufak bir onarma işlemi yeterlidir. Kırık olan bileşeni kendi kendinize onarmaya çalışmamalısınız. Diş doktoruna ya da bir diş protez uzmanına göstermelisiniz.
- Açıklaması Yapılamayan Rahatsızlık ve Ağrılar
Düzgün biçimde takılmamış diş protezleri, boynunuzda, omzunuzda, sırtınızda ve ağzınızda beklenilmeyen ağrıya ve acımaya yol açabilir ve bu durumda da diş doktorunuza gözükmelisiniz.