Dişlerimiz, vücudumuzda yer alan en sert yapılardandır. Ancak yaşadığımız bazı talihsizlikler nedeniyle dişlerimizde kırılmalar meydana gelebilir. Dişlerde meydana gelen kırılmalar genellikle travmatik olaylar olarak adlandırılmaktadır. Kişilerin yaşamış oldukları trafik kazaları, spor sakatlıkları, çarpışma veya sert bir cisim çarpması sonucunda dişlerde kırılmalar meydana gelebilir.
Bunların yanı sıra dişlerde meydana gelen diş çürüğü veya dolgunun düşmesi gibi problemler dişlerin zayıflamasına neden olarak kırılmalarına neden olabiliyor.
Meydana gelen diş kırılması enfeksiyonel bir problem olarak ortaya çıktıysa, öncelikle enfeksiyonun ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bütün bunların yanı sıra fındık veya buz gibi sert yiyeceklerin tüketilmesi de dişlerin kırılmasına neden olabilmektedir. Dişlerinizde bu problemlerden herhangi birini yaşadığınız zaman vakit kaybetmeden diş hekiminize danışmanız gerekmektedir.
Diş Kökü Diş Etinde Kaldığı Zaman Ne Olur?
Kırılan diş kökünün diş etinde kaldığı durumlarda, zaman kaybetmeden diş hekiminize görünmeniz gerekmektedir. Diş etinde kalan kökün hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.
Diş etinde kalan diş kökü tedavi edilmezse eğer zaman içerisinde zarar görebilir.
Kökü kalan diş kökü için diş hekimi farklı tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Diş kökü iki farklı yöntem ile tedavi edilebilir. Bunlardan bir tanesi cerrahi gerektirmeyen müdahale, diğer ise diş restorasyon yöntemidir.
Kırılan diş kökü, diş etinde kaldığı zaman uygulanacak olan en son yöntem diş çekimi yöntemidir. Her durumda diş hekimleri öncelikle dişi kurtarmaya ve onarmaya çalışır. Eğer diş düşünüldüğünden daha fazla hasar gördüyse son çare olarak diş çekimi işlemine başvurulur.