Diş Tedavisi

Diş Dolgusu Ne Zaman Yenilenir?

Diş Dolgusu Ne Zaman Yenilenir?

Dişlerinize yaptıracağınız dolgular doğru kullanım ve sağlıklı bakımın ardından uzun yıllar kullanılabilmektedir. Bunun yanı sıra yapılan dolgu çeşitlerinin hiç biri sonsuza kadar dayanmaz.

Örneğin; yaptırdığınız altın dolgu çeşidi 15 yıl ile 30 yıl arasında dişinizde kalabilir. Bunun yanı sıra gümüş dolgular ise 10 ile 15 yıl arasında dişinizde durabilir. Bir diğer dolgu çeşidi olan kompozit dolgular dişte estetik görünümünün yanı sıra uzun süre kalıcı olmazlar. Kompozit dolgu modeli dişte en fazla 5 ile 7 yıl arasında kalmaktadır. Vermiş olduğumuz bilgilerdeki rakamlar ortalama rakamlardır. Hastanın günlük bakımı ve yeme içme durumuna göre bu rakamlar artabilir veya azalabilir.

Dişlerinize yaptıracağınız dolgu çeşitlerinin ömrünü günlük uygulayacağınız ağız ve diş bakımı ile uzatabilirsiniz.

Diş Dolgu Yenileme Nasıl Yapılır?

Diş dolguları uzun yıllar kullanılabilmektedir. Diş dolguları uzun yıllar yemek yeme ve çiğneme işleminden dolayı aşınmaya başlar. Özellikle bazı kişilerde olan diş sıkma ve gıcırdatma alışkanlıkları dolgulara zarar vermektedir. Bu tarz alışkanlıkları olan kişilerde diş dolguları daha erken düşebilir.

Günlük yapacağınız ağız ve diş bakımınızda dolgularınızı kontrol etmeyi ihmal etmeyin. Dolgularınızdan bir tanesinde kırılma veya çatlama görürseniz eğer vakit kaybetmeden diş hekiminize görünmeniz gerekir.

Diş hekiminiz zarar görmüş ve çatlamış dolguların yerine yenisini uygulayacaktır. Bunların yanı sıra hasar görmüş diş dolgusu ile günlük hayatınıza bir şey olmamış gibi devam ederseniz eğer kendi dişlerinizin çatlamasına neden olabilirsiniz. Basit bir diş dolgusunu değiştirmeye üşenip bu denli dişlerinize bilmeden zarar verebilirsiniz. Daha sonrasında ise karmaşık ek onarımlara ihtiyaç duyabilirsiniz.

Diş Dolgusu Değiştirme Nedenleri

Hayatımızda yer alan çoğu şeyin hayatımız boyunca yanımızda devam etmeyeceği gibi diş dolguları da bizimle sonsuza kadar devam etmez. Dişlerinize yaptırdığınız dolgularının bakıma dikkat edeceğiniz gibi eğer dişinizde dolgu varsa yeme içmenize de dikkat etmeniz gerekmektedir. Diş dolgusunun değiştirilme nedenleri;

  • Diş dolgusunun olmadığı komşu dişlerde veya diş dolgusunun olduğu dişte çürüme meydana gelmesi ile birlikte diş hekiminize hemen başvurmanız gerekmektedir. Diş hekiminiz var olan diş dolgusunu dişinizden çıkartarak çürük olan bölgeleri temizleyip yerine yeni diş dolgusu yapacaktır.
  • Dişlerinizde yer alan diş dolgularında meydana gelen kırılma veya çatlama gibi durumlarda diş dolgunuzun değiştirilmesi gerekmektedir.
  • Diş dolgunuzda sızdırma gibi bir durum yaşıyorsanız eğer vakit kaybetmeden diş hekiminize gitmenizde fayda vardır. Diş hekiminiz diş dolgusunda yer alan sızıntıyı belirleyerek yerine yeni diş dolgusunu yapacaktır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir