Diş Tedavisi

Diş Çürüklerini Önleme: Çocuklarınızın Dişlerini Korumanın Yolları

Diş Çürüklerini Önleme

Anne ve babaların çocukları üstündeki mesuliyetlerinden biri de ağız ve dişlerin sağlığının yerine getirilmesidir. Erken dönemlerde alışkanlık durumuna gelmeyen ağız bakımları, sonraki yaşlarda daha büyük çaplı sorunlara neden olacaktır. Dolayısı ile bu süreç içerisinde çocuklara ağız ve diş bakımı ile alakalı alışkanlıkları kazandırmak ve çürüklere engel olan tedavi tekniklerinden faydalanmalarını sağlamak gerekir.

Çürüklere engel olan tedavi; dişlerde çürüklerin meydana gelmemesi ve çürükler ile alakalı tehlikelerin ortadan kaldırılması amacı ile gerçekleştirilen bir tedavi yaklaşımıdır. Bu yaklaşımdaki tedaviler ya da teknikler, sağlıklı dişlere sahip olmaya yöneliktir. Bu yaklaşımdaki en önemli olan uygulamalardan biri de diş fırçalamadır. Dış fırçalama, genel olarak dişlerde ortaya çıkan farklılaşmaların ardından yapılması gerekli olan bir bakım faaliyeti olarak düşünülür. Fakat bu uygulama kesinlikle hatalıdır. Bebeklik döneminden itibaren ağız sağlığına özen gösterilmeli, ilk dişin çıkmasıyla beraber de düzenli fırçalama işlemi yerine getirilmeye başlanmalıdır.

Diş çürükleriyle alakalı engellemeye yönelik olan bir diğer işlem ise diş ipinin kullanılmasıdır. Diş ipini kullanabilecek motor kabiliyete erişen çocuklara, bu davranışların kazandırılması gerekmektedir. Böylelikle ağız ve diş temizliği daha etkin bir biçimde sağlanarak, çürük tehlikesi en düşük seviyeye indirilecektir.

Beslenme ile bağlantılı olarak meydana gelen veya genetik etkenlere dayalı olarak kendisini belli eden diş çürüklerine engel olmak amacıyla gerçekleştirilen tedavilerden söz edilir. Uzman diş doktorları tarafından gerçekleştirilecek tedavilerin yanında anne babaların denetimi altında bazı uygulamalardan da bahsedilebilir.

Diş çürüğünün tedavisi ev ortamında yapılmasa da çürüklerin meydana gelmesine engel olmak amacı ile farklı bakım ve hijyen uygulamaları gerçekleştirilebilir. Çürüklere engel olan tedavi, bu süreç içerisinde büyük bir öneme sahiptir. Önleyici yaklaşım ile alakalı olan bu yazıyı bilhassa anne ve babaların okunmasında fayda vardır. Çünkü çocuklardan meydana gelen dış çürükleri, büyük oranda ebeveynlerin mesuliyeti altındadır.

Çürük Oluşumu Süreci

Çürüklerin meydana gelmesi, kendi içinde bazı adımlardan oluşur. Dişte çürüklerin meydana gelmesindeki adımlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Ağız içinde meydana gelen bakteriler, zaman içerisinde plakları ortaya çıkarır.
  • Meydana gelen bu plaklar, zaman ilerledikçe dişlerin dış tabakalarını sarar.
  • Plak ile çevrelenen dişler, her öğün ardından daha çok bakteri meydana getirmeye başlar.
  • Bakteriler asit şekline evrilir, bu asitler de diş minesi üstünde aşındırma etkinlikleri gerçekleştirir.
  • Aşınan dişlerde zamanla çürükler ortaya çıkar.
  • Çürüklerin meydana gelmesi genel itibariyle bu şekilde olsa da farklı biçimlerde ortaya çıkan çürükler de bulunmaktadır. Çürükler bölgesel oluşabileceği gibi bütün yüzeyi de çevreleyebilir. Hatta öyle ki sinir uçlarına kadar erişebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir