Süt dişleri genel olarak bebekler altı aylık iken oluşmaya başlamaktadır. Ortalama üç yaş itibari ile süt dişinin çıkması tamamlanmaktadır. Bu zamanlarda ağızda yirmi tane süt dişi yer alır. Süt dişi yapısal olarak kalıcı dişler ile arasındaki değişikliklerden dolayı aşınmalara ve çürük oluşumuna oldukça yatkındır. Çocuklar altı yaş düzeyine geldiğinde ağır ağır süt dişinin yerini kalıcı dişlere bırakma dönemine girerler ve bu hal on üç yaş düzeyine gelene dek sürer. Ağızda gerek süt dişinin gerek de kalıcı dişin yer aldığı altı ve on üç yaş arası evre “karışık dişlenme evresi” olarak adlandırılır ve oldukça mühimdir. Bunun sebebi bu evre içinde süt dişindeki çürükler kalıcı dişlerin sağlıklarını da kötü şekilde etki eder. Pedodonti, doğumdan ergenliğe dek dayanan evrede çocukların diş ve ağız sağlığını muhafaza etmeyi, kötü halleri de daha gerçekleşmeden engellemeyi amaçlar.
Çocuk Diş Sağlığı Bölümünde Yapılan Tedavi ve Hizmetler
- Çürük oluşumunun engellenebilmesi için fluorid jeli ve verniği, fissür örtücü işlemler
- Travma tedavisi
- Muhafaza etme ve önleme gayesi ile uygulanan ortodontik tedavi teknikleri
- Çekilen dişin yerine yapılması gereken yer tutucu ve çocuk protezinin uygulanması
- Süt dişi ve genç devamlı dişlerde gerek duyulan dolgu işlemleri, amputasyon ve kanal tedavi tekniği…
Tüm bu muhafaza edici ve tedaviye yönelik uygulamalar yapılır iken en hassas hususlardan bir tanesi de çocuk hastaların korku, kaygı ya da acı hissetmeden tedavi uygulanmasını temin etmektedir. Zira çocuk iken çekmiş oldukları acı çocukların zihinlerine dişçi kaygılarını yerleştirip ilerleyen senelerde diş muayenesinden kaçınıp diş sağlığını tehlikeye atmasına sebep olmaktadır. Bu nedenden dolayı çocuklar gerekli olduğu durumda genel anestezi altında diş tedavisine tabi tutulabilmektedir.
Çocuklar İçin Genel Anestezi Altında Yapılan Diş Tedavileri Nelerdir?
Çocuk hastalar için bu işlemler çürüğün dolgusundan kanal tedavisine, diş çekimi benzeri sancılı uygulamaların hepsini kapsamaktadır. Bu tekniğin en temel gayesi ise tek bir seansta tüm uygulamaların sonlandırılması ve anne babanın, çocuğun stresli diş randevularıyla yıpranmasını engellemektir. Çocukların kaygı ve sancı duymasının, ani hareketler neticesi kendisini zarara uğratmasını engelleyen bu işlem ile çocukların diş tedavilerinden duymuş oldukları kaygı büyük ölçüde yok olur.