Diş Tedavisi

Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Diş Çekimi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli

Dişteki türlü hastalıklar sebebi ile veya pek çok başka hal neticesinde dişin çekilmesi gerekli olabilmektedir. Diş çekiminin ardından nelere dikkat etmek gerekir, nasıl beslenmek gerekir hususunda bilgi edinmek bu sürenin çabuk bir biçimde atlatılmasını temin edecektir. Bu sebep ile diş çekiminin ardından diş doktorunuzun tavsiyelerine uyum sağlamanız oldukça mühimdir.

Diş Çekiminin Ardından Yemek Tüketilir Mi?

Ağız, sindirim sistemlerinin başlangıcı olarak kabul edilir. Bu sebep ile ağız içinde meydana gelebilecek problemler gerek genel sağlığı gerek de ağız sağlığını tehlikeye atmaktadır. Bunun doğrultusunda da dişlere daha iyi bakılması gerekir. Fakat tedavinin mümkün olmadığı hallerde dişin çekilmesi de gerekmektedir. Diş çekimi işleminin ardından da hekim önerilerine ve beslenmeye özen gösterilmelidir.

Diş çekiminin ardından birkaç saat içerisinde katı besinlerin yenilmesi önerilmemektedir. Bu durumun sebebi katı besinleri yediğinizde diş çekiminin ardından o kısımda meydana gelen kan pıhtısı bozabilir ve diş etini ciddi boyutta zarara uğratabilirsiniz. Bu sebep ile diş çekiminden sonraki ilk gün içinde yalnızca sıvı ve püre biçiminde besinlerin yenilmesi gerekir.

Diş çekiminin ardından dikkat edilmesi gerekenler aşağıdaki gibi olmaktadır;

  • Ağız içindeki tamponu yarım saat süresince ısırmanız gerekir. Tamponu çıkarmanızın ardından yerine peçete, pamuk gibi temiz olmayan maddeler koymamanız gerekir.
  • Cerrahi uygulama yapılan gün süresince tükürmek, ağız çalkalamak doğru değildir. Tükürdüğünüz durumda kanamanız devam edecektir.
  • Uygulamanın ardından iki- üç saat kadar bir şey tüketilmemesi gerekmektedir. Şayet uyuşukluk hala sürüyor ise uyuşukluğun geçmesinin beklenmesi gerekmektedir. Ardından da kesinlikle ılık şeylerin tercih edilmesi gerekir; aşırı soğuk, aşırı sıcak ve asit içeren içecek ve yiyeceklerin tüketilmemesi gerekir. Yemek yer iken cerrahi uygulama yapılan bölgenin kullanılmaması gerekmektedir.
  • Diş çekiminin ardından kırk sekiz saat süresince alkol, sigara tüketilmemesi gerekir. Sigara pıhtının bozulmasına ve yara olan bölgenin iltihap kapmasına sebep olmaktadır.
  • Kanamaların hafif bir sızıntı durumunda altı- yirmi beş saat devam etmesi olağan bir durum olarak görülmektedir. Fakat çok fazla kanama mevcut ise veya bu süre geçmiş ise, uzun müddet şişlik, ağrı hali mevcut ise kesinlikle diş doktoruna başvurulması gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir