Diş Tedavisi

Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir?

Diş Çekiminden Ne Kadar Süre Sonra Su İçilir

Diş çekim işleminin hemen ardından su tüketebilirsiniz. Fakat ilk yirmi dört saat süresince suyu ağızda çalkalamak ya da çok sıcak ya da çok soğuk su tüketmekten uzak durmalısınız.

Diş çekim işleminin ardından, doğru bir biçimde iyileşme evresine destek olabilmek için aşağıdaki aşamaları izlemek mühimdir:

  • Kanama Kontrolü: Diş çekim işleminin ardından hafif kanamalar olağan bir durumdur. Pamuk veya gazlı bir parçasını yarım saat süresince ısırarak kanamanın durmasına destek olmanız mümkün. Şayet kanama sürer ise ya da şiddetlenir ise, diş doktorunuza başvurmanız mühimdir.
  • Ağrı Kontrolü: Diş çekiminin ardından ağrı hissi duyabilirsiniz. Hekiminizin size tavsiye ettiği ağrı kesici ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız gerekir. İlaçlar ile alakalı talimatlara uyum sağlamanız mühimdir. Eğer sancı şiddetlenmeye başlar ise ya da kontrol altına alınmaz duruma gelir ise hekiminize başvurmanız gerekir.
  • Soğuk Kompres Uygulama: Diş çekiminin ardından şişlik meydana gelebilir. Şişliği azaltabilmek için ilk yirmi dört saat süresince buz torbası ya da soğuk kompres uygulaması yapabilirsiniz. Bu uygulama için buz torbasını bir bez ile çevreleyerek diş çekilen tarafa on- on beş dakika aralıklar ile uygulama yapabilirsiniz.
  • Ağız Temizliği: Diş çekiminin ardından, diş çekilen kısmın iyileşmesini temin etmek için ağız temizliğine dikkat etmeniz gerekmektedir. İlk yirmi dört saat süresince dişlerinizi fırçalamayın ve gargara kullanmayın. Yirmi dört saatin ardından ise diş fırçalama uygulamasına başlayabilirsiniz, fakat diş çekilen kısmı atlamaya dikkat edin. Yumuşak kıl yapılı bir diş fırçası tercih etmeniz ve diş çekimi yapılan kısma temas etmemeye çalışmanız oldukça mühimdir. Ayriyeten, hekiminizin tavsiye ettiği bir gargarayla ağzınızı çalkalayabilirsiniz.
  • Beslenme: Diş çekiminin ardından ilk yirmi dört saat süresince ısısı yüksek olan içecek ve yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Ayriyeten, besinleri çekildiği bölgede çiğnemekten kaçınmalısınız. İlk zamanlarda sıvı ve yumuşak besinler tüketebilirsiniz. Hekiminiz daha ayrıntılı beslenme talimatlarını sizler ile paylaşacaktır.
  • Alkol ve Sigara: Diş çekiminin ardından alkol ve sigara tüketmek iyileşme dönemine kötü yönde etki edecektir. Bu sebep ile, mümkün ise alkol ve sigara tüketmemelisiniz.
  • Doktorun Talimatlarına Uyma: Diş doktorunuz sizlere özel talimatlar verebilir. Bu talimatlara tam anlamı ile uyum sağlamak iyileşme döneminizi hızlı hale getirebilir ve komplikasyon tehlikesini düşürebilir. Hekiminizin tavsiyelerini dikkat ile takip etmeniz gerekir.

Diş çekim işleminin ardından iyileşme dönemi hastadan hastaya değişkenlik gösterebilmektedir. Şayet şiddetli sancı, çok fazla kanama, şiddetli şişlik ya da başka kaygılandırıcı semptomlar ile karşı karşıya gelir iseniz, en kısa zamanda diş doktorunuza başvurmanız mühimdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir