Vücudun çok sert ve mineralli olan bölümü diş minesidir. Diş minesi, bütün dişlerin yüzeyini kaplamaktadır. Diş minesi ayrıca altında bulunan hassas yapıdaki diş kemiğini muhafaza ederek çürümeleri önlemektedir.
Diş aşınması ise diş minelerinin kaybedilmesidir. Diş aşınması asite maruz kalmaktan ötürü oluşmaktadır. Diş minesinin aşınması dişin dentin dokusunu ortaya çıkarır ve hassasiyete yol açar. Vücudun kemik ve kas gibi bölümlerinden değişik olarak, diş minesinde yaşayan hücre bulunmamaktadır. Kısacası, diş minesi deforme olduğunda ya da yok olduğunda, vücut onu tekrardan oluşturamamaktadır. Bu gibi nedenlerden dolayı, diş minesinin aşınmasına karşı önlem almak fazlası ile önemlidir.
Diş Aşınması Neden Olur?
Asitli içeriğe sahip içecek ya da yiyecek tüketildiğinde, dişlerde bulunan diş minesi kısa bir süreliğine yumuşamaktadır. Bu süre zarfında, mineral içeriğinin bir bölümü yitirilir. Tükürük, ağız içerisindeki asidik ortamı yavaş bir biçimde engelleyerek, doğal dengesine tekrardan dönüşmesini sağlar. Yaşanan asit durumları çok fazla yaşanıldığı takdirde, ağızın kendi kendini yenileme şansı olmamaktadır. Diş minesi deforme olursa, hasara karşı çok hassas duruma gelir ve kolayca yok olmaya başlar. Böylece diş yüzeyi bu biçimde yitirilmeye başlanır.
Dişlerin aşınması belirli bir süreç içinde olmaktadır. Dişlerin çok sert bir biçimde, sert kıllı bir diş fırçası ya da aşındırıcı özelliği bulunan bir diş macunu ile fırçalanması da deformelere yol açmaktadır. Diş minesine sürekli şekilde sürtünen her şey, diş minesinin bozulmasına neden olmaktadır. Dişlerinize devamlı sürtünen ağız takıları ya da ısırdığınız sert bir eşya da diş aşınması nedenleri arasında yer almaktadır.
Diş minesinin yok olması, diş hassasiyeti oluşmasını sağlamaktadır. Bu durum diş çürümesi riskini artırmaktadır. Bu nedenle diş aşınmasını engellemek için dişlere daha nazik davranmak ve önlemler almak gerekmektedir.