Çürük dişler, diş yüzeyinin çoğuna zarar veren geniş çürük lezyonları tanımlamanın sadece bir yoludur. Çatlaklar ve siyah noktalar veya büyük tortu birikintileri olan parçaların belirtilmesi yaygındır.
Bu özelliklere sahip bir diş bulduğunuzda, onu kurtarmak için kendinizi bir diş hekiminin ellerine bırakmanız çok önemlidir, yoksa düşebilir. Bir hastada çürük dişlerin hem estetiğini hem de işlevselliğini ciddi anlamda etkileyen ciddi hasarları ifade eden bir terminolojidir.
Çürükler çok yavaş oluşmaya başlar ancak zamanla durdurulmazlarsa dişin iç yapısına zarar verir ve kaybına yol açarlar. Ayrıca, bu sorunun bir kısmı da bakterilerin bir bölgeden diğerine hareket edebilmesidir, bu nedenle tedavi edilmeyen bir diş, komşu dişlerde de aynı hasara neden olabilir.
Bu sorunu kimler yaşayabilir? Çoğu zaman çocuklarda veya ergenlerde dişleri büyük boşluklarla ilişkilendirilir, ancak gerçek şu ki herkes çürükleri geliştirebilir. Aslında, biberon çürüğü olarak bilinen ilk süt dişleri bebekken ortaya çıktığında çürükler oluşması yine mümkündür.
Bu nedenle yetişkinlerde veya çocuklarda çürük sorunu zamanla çözülmediğinde dişler düşmeye başlar. Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde diş çürümesi dikkatli ağız hijyeni ile önlenebilir.
Çürük Bir Dişin Oluşum Süreci
Diş çürüğü, ağızda etkili bir şekilde çıkarılamayan plak üzerine etki eden asitlerin sonucudur. Daha önce de belirttiğimiz gibi, bir boşluk çok kademeli olarak oluşur, bu nedenle erken evrelerinde ağrı fark edilmemesi normaldir. Aslında bu tür bir yaralanma nedeniyle diş ağrısı fark ettiğinizde, basit bir dolgudan daha karmaşık bir tedavi uygulamak gerekli olabilir.
Çürükleri zamanında tespit etmek için diş hekimini sık sık ziyaret etmek önemlidir, çünkü dişlerinizin iyi yapılı olup olmadığını yalnızca bu profesyonel belirleyebilir. Çürükler başlangıçta bakteriler, parçaların dış tabakası olan mineye saldırır. Bu doku zayıfladığında patojenler pulpa odasını koruyan kısım olan dentine göç eder. Bu dokular yenilenmediği için ancak obturasyon ile tedavi edilebilen geri dönüşü olmayan bir hasardır.
Uygun önlemler alınmazsa, bakteriler dişin sinir dokularını ve kan damarlarını birbirine bağlayan pulpaya ulaşarak enfeksiyona neden olabilir.
Çürük bu iç tabakalara ulaştıktan sonra diş yüzeyinde siyah noktaların oluşması ve dişin kırılmaya başlaması kaçınılmazdır. Dişler bu durumdayken çürük dişlerden bahsedilir ancak tek semptom bunlar değildir.
Boşlukları Tedavi Etmemenin Diğer Sonuçları
• Çürük bir dişin en ciddi sonucu düşmesidir, ancak bu noktaya kadar hasta başka etkiler yaşar:
• Kötü nefes,
• Çatlak veya kırık dişlerin varlığı,
• Yemek yerken ve içerken şiddetli, lokalize ağrı,
• Artan diş hassasiyeti,
Çürük diş nasıl tedavi edilir? Çürüklerin ve nihayetinde çürüyen dişlerin tedavisi, durumun ciddiyetine bağlı olarak değişir.
Dolgu veya obturasyon, boşluklardan etkilenen dokunun çıkarılarak kompozit denilen bir malzeme ile doldurulması işlemidir. Hasarın hafif olduğu durumlarda oluşan morluklar için uygun tedavidir.
Herhangi bir parçayı doldururken sadece azı dişleri doldurulur. Diş yüzeyinin büyük bir kısmını kaybetmiş ve tek başına dolgu ile tedavi edilemeyen dişin restore edilmesinden oluşur.
Diş çok fazla hacim kaybetmişse, yapıyı korumak için bir bez endikedir. Gerekirse, bir fiberglas direk takmak ve tepenin uygun şekilde desteklenmesini sağlamak mümkündür. Yaralanma pulpaya ulaştıysa ve enfeksiyon meydana geldiyse pansuman öncesi kanal tedavisi veya endodonti gerekli olacaktır.
Diş İmplantının Yapılması
Son olarak, dişteki hasar çok ciddi olduğunda ve onu kurtarmak mümkün olmadığında, çekilmesi gerekecektir. Bu durumda uygun tedavi, diş kökünün yerini alan ve ağza estetik ve işlevsellik kazandıran bir diş implantının yerleştirilmesidir. Bu işlem sadece yetişkinlerde yapıldığından, çocuk ise diş hekimi hareketli protez takma seçeneğini değerlendirebilir.
Çürük dişler önlenebilir mi? Açıkladığımız gibi çürük dişler zamanında tedavi edilmeyen diş çürüklerinin sonucudur. Bu nedenle sağlıklı dişleri korumanın en iyi yolu günlük ağız hijyenine özen göstermek gerekir.