Süt dişleri genel olarak bebek 6 aylıkken sürmeye başlamaktadır. Yaklaşık olarak da üç yaşına gelindiğinde süt dişlerinin çıkması tamamlanır. Bu dönemde ağızda yirmi adet süt dişi yer almaktadır. Süt dişleri yapısal değişikliklerinden ötürü aşınmaya ve çürüğe karşı fazlası ile yatkındır.
Altı yaşına gelindiği zaman süt dişleri yerlerini sürekli dişlere bırakmaya başlarlar. Bu süreç yaklaşık olarak 13 yaşına kadar devam etmektedir. Ağız içerisinde süt dişlerinin ve de daimi dişlerin bulunduğu 6 ile 13 yaş arası olan dönem, karışık dişlenme dönemi olarak isimlendirilmektedir. Bu süreçte süt dişlerindeki mevcut olan çürükler, yeni çıkan sürekli dişlerin sağlığına da olumsuz etki etmektedir.
Pedodonti alanında doğumdan ergenliğe kadar çocuk hastalarımızın ağız ve diş sağlığını muhafaza etmek ve meydana gelebilecek çeşitli problemleri engellemek yer almaktadır. Bunların yanı sıra mevcutta olan hastalık ve anomalileri erkenden tespit ederek ilerlemesini durdurarak tedavilerinin yapılmasını sağlamak bulunmaktadır. Antalya Pedodonti yani çocuk diş hekimi alanında uygulanan tedaviler arasında;
- Süt dişleri ve genç devamlı dişlerde gereksinim duyulan bütün dolgu uygulamaları ve kanal tedavisi
- Çekilmiş dişlerin yerine uygulama yapılan yer tutucuların ve çocuk protezlerinin yapımı,
- Koruyucu ve engelleyici ortodontik tedaviler,
- Travma tedavileri,
- Çürüklerin engellenmesi için fluorid verniği, fluorid jeli ve de fissür örtücü işlemleri
Bütün bu koruyucu ve tedavi edici uygulamalar yapılırken, en önemli ayrıntıların başında hastaların korku, endişe ve ağrı hissetmeden tedavi edilmesi gelmektedir. Pedodontinin kapsama alanı içerisinde sağlıklı çocukların yanı sıra, çeşitli sistemik hastalıkları ve engelleri mevcut olan çocukların bütün diş tedavileri de yer almaktadır. Özel bakım gerektiren hastalar da ameliyathane koşullarında sedasyon ya da genel anestezi uygulanarak tedavi uygulanmaktadır.