Çene ortopedisi, alt ve üst çenenin birbiri ile olan uyumsuzlukları nedeni ile oluşan bir ortopedik bozukluk çeşitleri arasında yer almaktadır. Çene tedavisi zamanında müdahale edildiği zaman başarı ile sonuçlanmaktadır. Günümüzde gelişen teknoloji sayesinde sadece çocuklarda değil erişkinlerde de bu tedaviyi uygulamak mümkündür.
Çene problemleri genellikle alt ve üst çenenin birbirine olan uyumsuzluğu ile ortaya çıkmaktadır. Çene tedavisi sayesinde hastalar daha özgüvenli bir hayat sürmektedir. Çene kasları sayesinde insanlar yemek yeme, çiğneme veya konuşma gibi fonksiyonlarını rahat bir şekilde yerine getirmektedir. Çene tedavisi sırasında sadece diş hekiminizin uyguladığı yöntemlere bağlı kalmanız gerekmektedir. Diş hekiminizin uyguladığı yöntemler dışına çıkarak internet üzerindeki yöntemleri uygulamaya kalkarsanız eğer tedaviniz olumsuz bir şekilde sonuçlanacaktır.
Çene tedavilerinde alt çenenin üst çeneden daha fazla önde veya geride olması durumunda ağız dışı başlıklar ve yüz maskeleri gibi sabit veya hareketli aletler kullanılmaktadır. Çene tedavileri birkaç aşamadan oluşmaktadır. Örnek verecek olursak üst çene geriliği yaşayan 8 yaşındaki bir hastada çene tedavisi yüz maskesi ile başlamaktadır. Uygulanacak olan bu tedavi yöntemi hastanın durumuna bağlı olarak 6 ay kadar sürmektedir.
Bu süre zarfında tedavi gören hasta belli süreler eşliğinde diş hekimini ziyaret etmek zorundadır. Daha sonra dişteki çapraşıklığın tedavi edilmesi için sabit diş telleri takılmaktadır. Tedavi toplam süresi ortalama1 yıl sürmektedir. Tedavi süresince hasta diş hekimi tarafından takip altına alınmaktadır. Bu takip süresi hastanın durumuna göre değişmektedir. Bu süre 5 yıl boyunca yani hasta eğer 8 yaşında ise 13 yaşına kadar sürmektedir.