Alt ve üst çenenin birbirine olan uyumsuzluğu ile ortaya çıkan ortodontik bozukluklarda hastanın yaşına göre diş hekimleri farklı tedavi yöntemleri uygulamaktadır. Diş hekimlerinin çene tedavisi için önerdiği yaş aralığı genellikle 8 ile 13 yaş arasıdır. Bu yaşlarda yapılan çene tedavilerinde hasta henüz gelişimini tamamlamadığı için diş hekimi çeneye istediği şekli kolaylıkla verebilmektedir.
Bunun yanı sıra çene tedavisine geç kalan yetişkin bir hasta için uygulanacak tedavi yöntemleri daha farklıdır. Çene tedavilerinde oluşan ortodonti bozukluğu farklı fonksiyon bozukluklarına bağlı olarak değişmektedir. Burnunda et olan bir hasta solunumunu ağızdan yaptığı için üst çene dar kalmaktadır. Bu durumda üst çenenin şekli V formunu alır. Ayrıca çene bozuklukları uzun süre yalancı emzik emen veya uzun süre biberon kullanan çocuklarda da görülebilir. Bunun yanı sıra parmak emme, tırnak yeme ve buna benzer kötü huylu alışkanlıklar çene bozukluklarına ve diş çapraşıklığına neden olmaktadır.
Diş hekimlerinin yapmış oldukları açıklamalara göre ortodonti tedavilerine mümkün olduğunca erken başlanmalıdır. Bu sayede gelişim sürecinde olan hastalarda tedavi kısa süreceği gibi diş hekimi hastanın ağız ve diş yapısına istediği gibi şekil verebilir. Üst çene de yer alan darlık ortodontik apareyler ile tedavi edilebilir.
Çene tedavisinde uygulanan uygulamalar çene yapısına ve diş çapraşıklığına göre değişkenlik göstermektedir. Tedavi şekillerini sıralayacak olursak eğer; hareketli aygıtlar kullanarak, metal ve şeffaf kapaklı braketler kullanarak, görünmeyen tel tedavisi, dudak veya damar yarığına uygulanan tedavi şekilleri, çene konumu değiştirme operasyonu, çene eklem bozukluğu tedavileri gibi tedavi şekillerinden biri hastanın durumuna bağlı olarak hastaya uygulanmaktadır.