Diş Tedavisi

Çatlak Diş Sendromu Nedir? Neden Olur?

Çatlak Diş Sendromu Nedir? Neden Olur

Ağız ve diş sağlığı oldukça büyük bir önem taşımaktadır. Ağızdaki dişlerin uzun süre sağlıklı kalabilmesi için günlük yapılan ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi gerekmektedir. Ayrıca ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Yeteri kadar bakımı yapılmayan ve iyi bakılmayan dişlerde çürükler ve diş kayıpları meydana gelmektedir.

Genellikle azı dişlerinde görülen çatlak diş sendromu diş röntgeninde görünmeyecek küçüklükte ya da diş etinin alt kısmında kalan bir çatlağın oluşumudur. Çatlak diş oluşumunu yediğiniz soğuk ve sıcak yiyecekler veya içeceklerde dişinizde oluşan sızıdan anlayabilirsiniz. Oluşan bu sızı çürüklerdeki gibi sürekli olmaz. Çatlak diş sendromu genellikle dişlerini gıcırdatan veya sıkan kişilerde daha çok görülmektedir.

Ayrıca çatlak diş sendromu dişlerin üst üste gelmesi gibi durumlarda da görünebilir. Kanal tedavisi olan bir kişi de veya büyük dolgulu diş yapısında oluşabilir. Çatlak diş sendromu diş hekimliğinde en güç teşhis edilen rahatsızlıklardan bir tanesidir. Hastaya yapılan kapsamlı muayene ve röntgen sonucunda hastadaki çatlak diş sendromu ortaya çıkmaktadır. Eğer daha önce çatlak diş sendromu yaşadıysanız yeniden yaşama ihtimalinizde vardır.

Çatlak diş sendromu tedavisi kök kanal tedavisi, yapıştırma ve kuron kaplama ile yapılmaktadır. İlerlemiş çatlak diş sendromunda diş çekilmesi yapılmaktadır. Diş hekimlerin dişteki çatlağın durumuna ve boyutuna göre farklı tedavi yöntemleri denemektedir. Eğer çatlak diş sendromu tedavisi olmazsanız çatlak büyüyerek dişinizde kırıklar meydana gelebilir. Ayrıca tedavi edilmeyen çatlak diş sendromu diş etinde enfeksiyona yol açabilir. Bu nedenle diş hekiminizi belirli aralıklar ile ziyaret etmeniz oldukça önemlidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir