Diş Tedavisi

Bonding Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bonding Nedir? Nasıl Uygulanır?

Güzel, düzgün ve sağlıklı görünümlü dişlere kavuşmanın en etkili yollarından biri olan Bonding yöntemi, son zamanlarda hastaların tercih ettiği diş uygulamalarından bir tanesidir.

Hastalara uygulanan Bonding yöntemi sayesinde hastalar muhteşem bir diş görünümüne kavuşmaktadır. Estetik görünümü ile gülümsediğiniz herkesin dikkatini çekeceğiniz bu uygulama sayesinde daha sağlıklı bir diş yapısına kavuşmuş olacaksınız.  Pek çok farklı durumlar için uygulanabilen bonding ile başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Bonging Nedir?

Bonding, kompozit dolgu malzemeleri kullanılarak yapılan ve dişte herhangi bir hasara neden olmadan dişe yapıştırılması ile uygulanan bir yöntemdir. Bonding kelimesinin İngilizce ’deki anlamı bir araya getirme veya bağ kurma anlamındadır.

Türkçedeki anlamının tam karşılığını veren bonding uygulaması hasar gören dişleri eski güzel görünümüne kavuşturmaktadır.

Dişte yer alan ve doldurulması gereken boşlukları doldurarak dişe estetik bir görünüm kazandırmaktadır. Bonding uygulaması dişinde deformasyon problemi yaşayan, ezik, çökük ve iki diş arası boşluk problemi yaşayan kişilere yapılmaktadır.

Kişilerin gülümsemesine ciddi oranda katkıda bulunan bonding uygulaması, diş hekimliğinde en popüler işlemler arasında yer almaktadır.

Bonding Nasıl Uygulanır?

Bonding işlemi yapılmadan önce uygulama için kullanılacak olan maddenin ön hazırlığı yapılır. Bonding uygulamasında kullanılan kompozit dolgular , bonding uygulamasının kolay ve düşük maliyetli estetik diş tedavilerindendir.

Uygulanacak olan malzeme hazırlık aşamasında iken istenen şekli göre dönüştürülebilmektedir.

Bonding işleminde kullanılan kompozit dolguların çoğu ucu kırık veya renk değişimi yapılacak olan dişlerde kullanılmaktadır. Dişlerinizi uzatmak veya şeklini değiştirmek içinde kompozit dolgulara başvurabilirsiniz.

Bonding uygulaması sırasında diş hekimi dişinize en uygun renkte ve en uygun kompozit madde seçebilmek için renk skalası kullanır. Renkte karar alındıktan sonra uygulama yapılacak olan diş pürüzsüz bir hale getirilir. Yapılan bu işlem sayesinde bonding malzemesinin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması sağlanır. Daha sonra dişlerin üzerinde yer alan mikrofil alanlar cilalanarak kompozit dolguların yapıştırılması için adesiv adı verilen yapıştırıcı madde sürülür. Bazı durumlar bu yapıştırıcı madde yerine lazer cihazları da kullanılmaktadır.

Yapılan yapıştırma işlemi sonrasında kompozit dolgular şekillendirilmeye başlar. Macun şeklinde olan bonding malzemesi uygulandığı andan itibaren sertleşir. Uygulama tamamlandıktan sonra bonding uygulamasının daha uzun ömürlü olması için cilalama işlemi uygulanmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir