Diş Tedavisi

En Zor Çıkan Diş Hangisi?

En Zor Çıkan Diş Hangisi

Bebeklerin diş çıkarma sürelerinde değişiklik yaşanabilmektedir. Bazı bebeklerde erken çıkarken bazı bebeklerde daha geç çıkmaktadır. Diş çıkarma bebek gelişiminin bir parçasıdır ve belli başlı belirtiler meydana gelmektedir. Diş çıkarma dönemlerinde bazı değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Bebekler genellikle huysuzluk, ateş, ishal ve damaklarda ortaya çıkan şişlikler veya kızarıklıklar gibi durumlar ile kendisini belli etmektedir. Sağlığı normal olan bebeklerin diş çıkarma dönemleri çok dikkate alınmamalıdır. Diş çıkarma konusunda en çok merak edilen nokta hangi dişin daha zor çıktığıdır. Siz okurlarımız için bu yazımızda “En zor çıkan diş hangisi?” sorusunu cevaplandıracağız. Aklınıza takılan soru işaretlerini gidermek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Bebeklerde En Zor Çıkan Diş Hangisidir?

Diş çıkarma dönemlerinde bebekler genellikle huysuz bir ruh haline bürünmektedirler. Bu huzursuzluk durumu her bebekte aynı olmasa da çoğunlukla hepsinde ağlama gözlemlenmektedir. Huzursuzluğun bebekten bebeğe değişmesi gibi diş çıkarma belirtileri de hepsinde aynı şekilde meydana gelmemektedir. Bazı bebeklerde ortaya çıkan belirtiler daha ağır olurken, bazı bebeklerde daha hafif atlatılmaktadır.

Diş çıkmadan önceki 1 haftalık süre içerisinde belirtiler ortaya çıkmaya başlamaktadır. Dişin diş etinden dışarıya çıkıp belirgin bir hale gelmesi ile son bulmaktadır. Bebeklerin çıkarmasının en zor olduğu dişler ise süt azı dişleridir. Bebeklerin diş çıkarma süreci 6 ay ile 3 yaşına kadar devam edebilmektedir.

Çıktığı zaman en çok belirtinin meydana geldiği ve en ağır şekilde geçirilen dönem azı dişlerinin çıkarıldığı dönemdir. Azı dişleri çıkarılırken belirtilerin daha ağır şekilde görülmesinin sebebi ise diğer dişlere göre daha zor bir şekilde diş etlerini aşmasıdır. Diş çıkarılırken problem yaratan durum dişin diş etini deldiği zamanlarda meydana gelmektedir. Bu dönem süresince bebeğin diş bölgesine dokunulduğu ve bakıldığında ısıda artış meydana geldiği ve bastırıldığı zaman ise bir beyazlama oluştuğu görülmektedir. Çıkarılan dişin keskin yüzeyleri ise genel olarak parmak ile bakıldığında hissedilmektedir.

Diş çıkarma dönemlerinde bebeğin daha rahat hissetmesi için soğuk uygulama yapılabilir. Uzun süre soğuk suda yıkanan parmak ile diş çıkarılan bölgeye masaj uygulaması yapılabilir. Bir diğer yöntem ise buzdolabında bekletilen havuç ve salatalığın bebeğin eline verilmesidir. Bu dönemde bebeğe diş kaşıyıcıları da verilebilir. Son olarak diş çıkarma dönemlerinde bebeğe karşı daha hassas olunmalı ve rahat hissetmesi için adımlar atılmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir