Diş Tedavisi

Aft Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aft Nedir Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Aft nedir? Aft belirtiler nelerdir? Aft tedavi yöntemleri nelerdir? Aft hastalığı hakkında aklınıza gelen tüm sorularınızı sizler için cevaplıyoruz.

Aft Nedir?

Aft, halk arasında ağız yarası olarak bilinmektedir. Aft genellikle toplumun%20’sinde görülen bir hastalıktır. Kaşıntı, acı ve yanmaya neden olmaktadır.

Sert diş fırçalaması, yanak ısırması, sıcak içeceklerin bir anda tüketilmesi, vitamin eksikliği, tel tedavisi gören bir kişide tellerin yapmış olduğu yanak içi yaralar, enfeksiyon ve pek çok bulgular aft hastalığını meydana getirmektedir.

Aft hastalığında çoğunlukla ağız içerisinde pamuğa benzer bir görüntü oluşmaktadır.

Aft hastalığının bir diğer adı ise aftöz ülserdir. Ortası beyaz ve kenarları kırmızı düğme şeklinde olan ağız içerisinde oluşan bir yaradır. Genellikle ağızda görülen bu hastalık dil, yanak, diş eti ve damak gibi hassas bölgelerde sıklıkla görülmektedir. Bu hastalık kişilerin yemek yemesini ve sıcak içecek tüketimini kısıtlar. Aft hastalığı ağızda en sık görülen hastalıklardan bir tanesidir. Diş hekimlerinin verilerine ve istatistiklerine göre aft hastalığının toplumda görülme sıklığı %20’lerdedir.

Aft Hastalığının Nedenleri Nelerdir?

Aft hastalığına neden olan ve sebebi tam olarak bilinmese de sebepleri tam olarak şunlardır;

  • Kişinin düşük bağışıklık sistemine sahip olması
  • Vücut direncinin düşük olması
  • Genetik olarak oluşan nedenler
  • Hormon bozuklukları ve hormon değişiklikleri
  • Kişilerin gıdaları karşı alerjik reaksiyonları
  • Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar
  • Kişilerde bulunan çölyak veya Behçet hastalığı
  • D veya C vitamini eksikliği
  • Yanlış diş fırçalama alışkanlığı
  • Asitli yiyecek veya içeceklerin sıkça tüketilmesi
  • Depresyon veya stres gibi psikolojik rahatsızlıklarda
  • Kullanılan bazı ilaçların yan etkilerinden
  • Dil veya yanak ısırma gibi alışkanlıklarda
  • B12, demir veya folik asit eksikliği gibi nedenler aft hastalığına neden olabilmektedir.

Aft Hastalığının Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Aft hastalığı kişilerin pek çoğunda sıkça rastlanan bir hastalıktır. Bu nedenle yeme içme alışkanlıklarımızın yanı sıra diş fırçalama ve ağız bakımına oldukça büyük bir özen göstermemiz gerekmektedir.

Aft tedavisi başlandıktan sonra ağız içerisinde birkaç gün sonra oluşan ağrının azalmış olduğunu fark edeceksiniz. Tedavinin devamında ise yaranın boyutlarında gözle görülür şekilde küçülmeler oluşacaktır.

Aft tedavisi sırasın olabildiğinde asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Diş hekiminizin önereceği karbonat ve su karışımı bir kremi aft hastalığının ağız içerisinde oluşturmuş olduğu yaralar üzerine uygulayabilirsiniz. Bunun yanı sıra hazırlayacağınız yarım bardak bir su içerisine yarım çay kaşığı tuz atıp günde 3 kez gargara yapabilirsiniz.

Kesinlikle günlük rutin bir şekilde misvak veya diş bakım ürünlerini kullanmalısınız. Diş etinde aft hastalığının oluşturmuş olduğu yaralara misvak sürerek yaraların küçülmesini ve iyileşmesini sağlayabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir