Diş Tedavisi

Zirkonyum Kaplama Ne Kadar Sürede Yapılır? İşlem Aşamaları

Zirkonyum Kaplama Ne Kadar Sürede Yapılır? İşlem Aşamaları

Diş kaplama tedavi süreci belirli aşamaları içermektedir. Birkaç aşamadan oluşan ve uygulama şekli farklılık gösteren diş kaplama tedavisi, metal destekli yahut metal desteksiz olarak yapılmaktadır. Arka dişler için duyulan estetik kaygılar ön bölümde yer alan dişlerle kıyaslandığında yok denecek kadar az olup, arka dişler için genel olarak metal destekli kaplamalar kullanılmkatadır. Fakat ön dişler için kullanılabilecek metal destekli kaplamalar estetik bakımdan sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Estetik görünümden ötürü ön bölümlerdeki dişler için metal desteksiz kaplamalar daha çok tercih edilmektedir.

Diş ve diş eti sağlığı yönünden değerlendirilme yapıldığında zirkonyum kaplamalar birçok avantajlar sunmaktadır. Diş kaplamaları için zirkonyum olmazsa olmaz materyallerdendir. Beyaz, renk geçirgenliğe sahip, sıcağa karşı direnç gösteren zirkonyum, çok sağlamdır. Sunmuş olduğu tüm bu avantajlarından ötürü estetik ve dayanıklılığı garanti eden zirkonyum, diş kaplama tedavilerinde sıklıkla rağbet görmektedir.

Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?

Diş kaplama işlemi yapılırken değişik maddeler tercih edilerek yerine getirilen bir tedavi yöntemidir. Diş kaplama tedavisi yapılırken tercih edilen maddelerden biri de zirkonyumdur.

Diş doktoru dişte ne derece bir tahribat olduğunu tespit edebilmek adına gerekli kontrolleri gerçekleştirir. Şayet dişte yer alan problem, diş kaplama tedavisinin yapılmasını zorunlu kılıyorsa diş doktoru müdahale eder. Lokal anestezi uygulaması yapılarak kaplama yapılacak bölgenin uyuşması sağlanır. Dişlerde inceltme yapmak amacı ile özel materyaller kullanılır ve uç kısımlarda inceltme yapılır. Böylelikle diş kaplama uygulaması için diş hazır hale getirilir. Diş yüzeyine konumlandırılacak kaplamanın kaba ve ağız formuna göre büyük bir görüntü ortaya çıkarmasına engel olunabilir.

Ağız içerisinin hijyeni için dezenfekte edildikten sonra dişlerin ölçüsü alınır. Dişlere inceltme yapıldığından estetikten uzak bir görüntü meydana geleceği için bu evrede geçici kaplamalar tercih edilebilir. Uygulanacak zirkonyum kaplamaların rengi tercih edilirken asıl dişlerin renkleri ile uyumlu olacak şekilde olması dikkate alınmalıdır. Renk tercihi esnasında kişinin düşüncesi de alınmak ile beraber organik görüntüsünden farklı olmamasına dikkat edilmelidir.

Zirkonyum dişlerin tam anlamı ile hazır hale getirilmesi için 5 ila 7 gün arasında bir süreye ihtiyaç vardır ve elde edilen ölçülere uygun olacak şekilde hazır hale getirilir. Hazır edilen zirkonyum diş kaplamalar dişlere geçici olacak şekilde yapıştırılır. Bu durumun nedeni herhangi bir problem durumunun meydana gelmesi durumunda rahatlıkla çıkarılıp gerekli düzenlemelerin yapılmasıdır. Geçici olarak yerleştirilen zirkonyum kaplamalar kişinin ağzında 7-10 gün süresince değerlendirilir. Zirkonyum diş kaplamalar deneme süreci sonrasında sorun yoksa sürekli olacak şekilde yapıştırılmaktadır. Ardından periyodik olarak diş doktoru kontrollerinin yaptırılması gerekir.

Zirkonyum Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Doğal diş minesi ışık geçiren bir forma sahip olup, zirkonyum da ışık geçirme niteliği ile mat bir görüntü meydana gelmesine engel olur. Diş kaplama uygulamasında asıl dişler ile uyumlu bir görünüm elde edilmesi için inceltme ve kesme uygulamasına daha çok gereksinim duyulurken zirkonyum kaplamada inceltme ve kesme uygulamasına daha düşük seviyede ihtiyaç duyulur.

Dişteki hassasiyetin en düşük seviyeye indirildiği zirkonyum kaplama diş ve diş etiyle uyum içerisindedir. Diş alt kısmında kullanılan metal kaplamalarda diş eti uyumsuzluğu daha çok olmak ile beraber zirkonyum kaplama diş eti üzerinde herhangi bir olumsuz etki oluşturmaz. Kaplama ardından, metal kullanımı ile bağlantılı olarak diş eti etrafında mora benzeyen renkler meydana gelmesi tehlikesi olmak ile beraber zirkonyum kaplamada bu rengin meydana gelmesi mevzu bahis değildir. Metal olan kaplamalarda diş altı metal sebebi ile alerjik tepkimeler verebilirken zirkonyum kaplamada metal bulunmadığından bu problem meydana gelmez.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir