Zirkonyum kaplamaların kullanım süresi diğer bir ifade ile ömrü, hastanın kullanımı ile ilişkili olarak farklılaşmaktadır. Yaklaşık kullanım süresi beş veya on beş sene aralığıdır. Fakat gereken önlem ve bakımların uygulanması halinde bu zaman zarfı uzatılarak yirmi sene gibi bir zaman süresince zirkonyum kaplamaları kullanmak mümkündür.
Hoş bir gülümseme isteyen hastalar zirkonyum kaplamayı tercih ederken, kaplama hakkında merak edilen sorular da her geçen gün artış göstermektedir. Zirkonyum kaplamaların kullanım süresinin ne kadar olduğu da sorulan sorulardan bir tanesidir. Zirkonyum kaplamaların kullanım süresi hastanın kullanımı ile bağlantılı olarak farklılık gösterir. Sıradan bir sert darbe veya başka olumlu olmayan bir travma dışında zirkonyum kaplamaların kırılma olasılıklarıysa son derece azdır.
Zirkonyum kaplamaların içinde yer alan kronlarsa gereken bakımların uygulanması dahilinde çürüme hali gerçekleşmez. Fakat zirkonyuma gereken bakımların uygulanmaması durumundaysa taç erimesi gibi olumlu olmayan haller ile karşı karşıya gelmek mümkündür. Zirkonyum uygulaması yaptıran hastaların yalnızca diş fırçalama uygulamasıyla yetinmemelidir. Fırçalamanın beraberinde gargaralar veya diş ipleri de tercih edilmelidir.
Gereken bakımların dışında zirkonyum kaplamaların kullanım sürelerini uzun hale getirmek gayesi ile altı ayda bir kaplamayı uygulattığınız hekim tarafından kontrollerini yaptırmanızda yarar vardır. Ayriyeten zirkonyumların uygulanacağı yer de son derece mühimdir. Bilinmedik bir ortamda uygulanan zirkonyumlar güven verici olmamak ile beraber dişinizi ve sağlığınızı da zarara uğratabilir.
Çoğunlukla zirkonyumların kullanım süresi beş veya on beş sene aralığıdır. Fakat gereken önlemler ve bakımlarının uygulanması halindeyse bu zaman uzayarak yirmi sene gibi bir zaman zirkonyumları kullanmak mümkündür.
Zirkonyum Kaplama Nedir?
Dişlerde meydana gelen lekeler neticesinde hastalar zirkonyumları seçerler. Bu kaplamalarsa porselen kaplama şeklinde bilinir. Ayriyeten zirkonyumlar, metal destekli veya metal desteği olmayan olarak 2 ye ayrılır. Genel olarak hekim tavsiyesiyle uygulanan bu teknikse kişiler tarafından da sık sık kullanılır. Dişe beyazlama sağlayan zirkonyum kaplamalar, diş ve diş eti sağlığına da pozitif yönde etki etmektedir.
Zirkonyum Kaplamaların Avantajları Nelerdir?
Zirkonyum kaplamalar yalnızca estetik bir gülümseme ile yetinmeyip pek çok avantaj sunar. Zirkonyumların avantajlarıysa aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Yapısından kaynaklı olarak zirkonyum kaplama diş etinde koyu bir renk bırakmaz. Ayrıca ilerleyen yaşlarda kullanıldığı takdirde metal destekli kaplamalarda meydana gelen siyah yansımalar da olmaz.
- Zirkonyumların yapısından dolayı ışığı içeri alarak kendi dişlerinizi de önceki görünümüne getirme avantajı da sunar.
- Bakımı uygulanması halinde uzun senelerce tercih edilir.
- Zirkonyumlar diş etlerine uyum sağlayarak, diş eti sağlığınızda da büyük rol üstlenir.
- Zirkonyum kaplamaları tercih eden hastaların dişlerinde soğuk ve sıcak hassasiyeti oluşmaz.
- Sigara kullanan hastaların dişlerinde, diş lekesi ve sararmanın meydana gelmesini de en aza düşürür.
- Zirkonyum kaplama tedavisi sonrası ağız içerindeki hoş olmayan koku seviyesinde düşüş yaşanmaktadır.
Zirkonyum Kaplamalar Nasıl Uygulanır?
Zirkonyum diş uygulamasının tekniği son zamanda birçok insan tarafından yapılır. Fakat zirkonyum kaplamaları uygulatacak hastalar zirkonyum kaplamalar nasıl uygulanır gibi pek çok sual sorar. Hastanın kaplamayı uygulatacak hekime veya estetisyene gitmesi halinde dişte ufak bir tedavi yapılır. Bu tedavi neticesindeyse dişe uygulanacak olan zirkonyum kaplama yerlerinin tanısı koyulur. Sonrasında kişinin diş resimleri çekilir.
Uygulanacak olan zirkonyum kaplama hakkında hasta bilgilendirilmekte olup, bilgilendirme sonrası hasta da tedaviyi kabul ederse zirkonyum kaplama tedavisi başlar. Dişin ölçüsünün dijital olan ortamda alınması ile zirkonyum kaplama süreci başlamaktadır. Sonrasında dişlerin renk tonu, diş kaplamasının büyüklükleri, dişlerin sayısı ve yüz ile uyumu gibi teknik uygulamalarda kontrol edilir. Zirkonyumların hazır olmasının ardından kişiye gösterilir. Kişinin beğenmesi halinde tamamı ile zirkonyum kaplama uygulaması başlar.
Zirkonyum kaplama uygulamaları dört ya da beş gibi bir zaman içinde sonlanır. Bu zaman hekimin ne kadar yoğun olduğuna göre farklılık gösterebilir. Diş uygulamalarıysa yüzeyinde yer alan fazlalığın törpülenmesiyle başlar. Törpüleme uygulamasının ardından hekim zirkonyum kaplamaları dişlere özel ve saydam bir yapıştırıcı yardımıyla dişlere yapıştırır.
Fakat bu yapıştırma uygulaması son derece hassas bir uygulamadır. Bunun sebebi ufak bir yanlış neticesinde zirkonyum kaplamalar ziyan olur.