Diş Tedavisi

Zirkonyum Diş Nedir?

Zirkonyum Diş Nedir

Metal destekli ya da metal desteksiz olmak üzere iki çeşit olan kaplamalar, genel olarak porselenden yapılmaktadır. Diş kaplatacak bireylerin öncelikleri estetik bakımdan güzel görünmek olduğu için, diş hekimlerimizde buna uygun bir tedavi yöntemi uygulamaktadır. Bu yaklaşım, daha güzel görünen zirkon diş kaplama modelinin tedavilerde daha sık kullanılmasını sağlamaktadır.

Diş yapımında kullanım yapılan beyaz renge sahip zirkonyum, saf mineral olarak değil zirkonya seramiğine dönüşüm yapılarak kullanılmaktadır. Özel fırınlardan işlenerek son durumuna gelen zirkonyum dişler, metal desteksiz kaplama grubunda yer almaktadır. Ayrıca metal destekli kaplamalara kıyasla daha doğal bir görüntü sunmaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplamanın Avantajları Nelerdir?

Zirkonyum maddesi kullanılarak yapılan kaplamaların, metal destekli öteki kaplama çeşitlerine kıyasla ışık geçirgenliği daha yüksektir. Bu özellikten dolayı diş etlerinde koyu renk oluşumuna neden olmamaktadır. Böylece ilerleyen dönemlerde metal destekli porselen diş kaplamalarda oluşabilecek diş eti kenarından siyah renk yansıması gibi sorunlarla karşı karşıya kalmazsınız.

Zirkonyumun ışığı geçirebilme özelliğinin başka bir faydası da dişlerde meydana gelmiş mat görünümün yok olmasıdır. Böylelikle dişler doğal bir görünüm kazanmaktadır. Estetik bakımdan hastaları menmun etmesinin yanında diş eti sağlığı için de fazlası ile önemlidir. Zirkonyum diş kaplama, diş eti ile çok uyumludur. Ayrıca metal destekli kaplamalara kıyasla diş etine zarar verme riski minimum seviyededir.

Metal alerjisi olan bireyler için de eşsiz olan zirkonyum diş kaplama, beyaz renkli ve sıcağa karşı dayanıklı yapıya sahiptir. Işık geçirgenliği özelliği ile mat görünümü ortadan kaldırır. Böylece dişlerin doğal görünmesini sağlamaktadır. Zirkonyum diş kaplaması kullanan hastalarda aşırı sıcak ya da soğuk hassasiyeti yaşanmamaktadır. Metal destekli dişlere kıyasla çok daha dayanıklı olan zirkonyum, doğal ve estetik görüntüsü ile ön dişlerde daha çok kullanım yapılmaktadır. Bunların yanında sigara ve kahve gibi maddeler sebebi ile oluşabilecek lekelenmeleri minimuma indirger. Zirkon diş ağız kokusuna, diş eti sorunlarına ve ağızda tat değişikliğine neden olmamaktadır.

Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Uygulanır?

Zirkonyum diş nedir? ve Zirkonyum Diş Kaplama Nasıl Uygulanır? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Alanında uzman diş hekimleri tarafından hijyenik bir ortamda, son teknolojik aygıtlarla yapılan kaplamalar hastalar açısından fazlası ile başarılı sonuçlanmaktadır. İlk başta diş, metal destekli kaplamalarda yapıldığından dolayı küçültülür. Şayet diş eti sağlıklı ise ağıza uyumlu özel, hassas kaşıklarla ölçü alınmaktadır. Laboratuvarda dişe en uygun dokuda ve renkte zirkonyum alt yapısı hazır edilir. Porselen üst yapısı da hazır edildikten sonra özel yapıştırıcılar kullanılarak dişe entegre edilmektedir. Zirkonyum diş renkleri, hastanın doğal diş rengine en uyumlu olacak biçimde seçilir ve uygulama yapılır.

Kesme işlemi esnasında bireylere lokal anestezi uygulanmaktadır. Daha sonraki aşamada doğal diş rengine uyumlu kaplama uygulanarak, aşırı sıcak ve soğuk hassasiyeti önlenir. Hastalarda ağrı ya da sızı görülme ihtimali çok düşüktür. Genel olarak hiçbir problemle karşılaşılmadan tedavi işlemi sona erer. Diş eti ile alakalı herhangi bir sağlık problemi olmayan hastalarda zirkonyum diş kaplama tedavisi bir hafta içerisinde tamamlanır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir