Her kişi için özel olarak hazır edilen şeffaf plak, dişlerin dizilimlerinde çapraşıklık bulunan, hastayı rahatsız eden biçim bozukluklarında dişi düzeltmek için yapılan ortodontik tedavi tekniklerinden bir tanesidir. Şeffaf plak kullanım rahatlıkları sebebi ile yaşam sürdüğümüz dönemde yaygın bir şekilde tercih edilen bir yöntem olmaktadır. Nerede ise öteki insanlar tarafından ayırt edilemeyecek şekilde estetik gözüken şeffaf plak tedavi yönteminde, braketler ve metal teller tercih edilmemektedir. Kişiler şeffaf plaklarını yemek tüketir iken, dişlerini fırçalar iken çıkartabilmektedirler. Bu sebep ile herhangi bir rahatsızlık geçirilmemektedir.
Dişlerin hareket halinde olabilmesi için baskının sürekli olması gerekli olmaktadır. Bu nedenden dolayı gece uykusu dahil olmak ile beraber bu ortodontik plakların, diş plaklarının gün içerisinde yaklaşık yirmi bir- yirmi iki saat kullanılması gerekli olmaktadır. Yemek tüketir iken ve diş fırçalar iken çıkartılması dışında devamlı olarak kullanılması gerekli olmaktadır.
Şeffaf Diş Plaklarının Avantajları
- Dijital mekanda ortaya çıkartılan simülasyonun sayesinde kişinin tedavi neticesi henüz tedavi başlamadan evvel üç boyutlu olarak gözükebilmesi
- Yemek tüketir iken ve diş fırçalar iken çıkartılabilir olması
- Mühim bir işi olan kişilerin haftada iki- üç saat daha çıkartabilme olanağının var olması
- Yüzme, spor yapma gibi faaliyetlerde plakların problem olmaması
- Konuşurken problem ortaya çıkarmaması
Şeffaf Plak Tedavi Yöntemi Nasıl Yapılır?
Şeffaf plak tedavi yönteminde, doktorun ağızdan ölçü almasıyla tedavi süreci başlamaktadır. Alınmış olan ölçü üç boyutlu tarama tekniği ile bilgisayar mekanına aktarılmakta ve dişler bilgisayar simülasyonuyla hareket ettirerek şeffaf plak hazır edilmektedir. Dişin hareket etmesi arzu edilen yere göre seri biçimde üretilmektedir. Plakların her bir tanesi tek bir diş için 0,05 milimetrelik hareket kabiliyeti sunmaktadır. Plaklar yaklaşık yedi- on gün kadar kullanılmaktadır. Tedavi yönteminin sürdüğü evrede doktorların yönlendirmesi kapsamında gereken öteki plaklara geçilmektedir.
Şeffaf Plaklar Hangi Yaş Grubu İçin Uygun Olmaktadır?
Diş eti ve kemiğin sağlığı yerinde ise gerek genç hastalarda gerek de yetişkin hastalarda kullanılabilmektedir. Diş çapraşıklık sıkıntılarından diş arası mevcut boşluklarının giderilmesine kadar birçok alanda kullanılan şeffaf plaklar, gülüş estetiğinin planlamasında da kullanılmaktadır. Tedavinin ardından dişlerin önceki durumuna dönmesinin önüne geçmek için diş arkadan ince bir tel ile sabitlenmektedir. Bu teller dış taraftan kesinlikle görünmemektedir.