Sağlıklı dişler ne renk olur? Sağlıklı diş rengi nasıl olmalı? Dişin normal rengi nedir? gibi son dönemde sıklıkla sorulan bu soruları, bu yazımızda sizler için cevaplandırıyoruz.
Dişin doğal rengi bembeyaz değildir. Diş rengi, diş dokusu ve dentin renk tonlarının karışımıyla farklı renk tonlamasına sahip olabilir. Mavi-beyaz, gri-beyaz ve sarı-beyaz tonları diş renk tonları arasında yer almaktadır.
Sağlıklı diş denildiğinde beyaz dişler akıllara gelmektedir, ancak bu doğru değildir. Beyaz diş sağlıklı diş anlamına gelmez. Bireyin diş rengi, ten rengi, göz ve saç rengi gibi kendine özgü renkte olmaktadır. Kişideki diş eti rengi de dişin farklı renklerde görünmesine neden olmaktadır. Mesela çok koyu diş eti rengi, dişin olduğundan daha beyaz görünmesini sağlamaktadır.
Birbirinden farklı pek çok etkenden dolayı dişler deforme olabilir. Deformenin yanı sıra dişlerde sararma veya lekelenmelerde olabilir. Dişlerdeki renk değişikliğinin en temel faktörü yaştır. Yaş ilerledikçe dişlerde renk değişikliği ve deformeler yaşanmaktadır. Yaşla beraber diş eti renginde de farklılaşmalar, diş renginde sararmalar ve kırılmalar olmaktadır.
Yeme ve içme alışkanlıklarına paralel olarak diş renginde değişimler de gözlemlenmektedir. Çay, kahve ve sigara tarzı tüketim alışkanlıklar diş renginde sararma ve lekelenme gibi sorunlara yol açmaktadır. Diş renginde sararma ya da lekelenme gibi sorun yaşandığı takdirde diş hekimi tarafından uygun görülürse diş beyazlatma tedavi yöntemi uygulanmaktadır.
Dişin Normal Rengi Nedir?
Ağız içerisinde direkt olarak görülen diş tabakası, hemen dişetlerinin üstünde bulunan mine tabakasıdır. Mine tabakasının doğal rengi beyazdır. Ancak yarı saydam özelliğe sahiptir. Bu nedenler altında bulunan tabakaların rengini de yansıtmaktadır. Mine tabakasının hemen altındaki mevcut doku dentin’dir. Normal renk olarak sarıdır ve pürüzlü bir yapısı vardır.
Dişin normal rengi bembeyaz olmayıp sarıdır. İnsanlar yaş aldıkça, pulpadan gelip içine etki eden materyaller zaman içinde dişin rengini değiştirmektedir. Böylece diş zamanla daha koyu kahverengi/sarı bir renge dönüştürmektedir.
Ağız içindeki bir dişin rengi yarı saydam mine, zaman içerisinde rengi koyulaşan dentin ve altında bulunan pulpa dokusunun birlikte yansımasıdır.