Diş Tedavisi

Retantif Bölge Nedir?

Retantif Bölge Nedir

Retantif, ağız ve diş sağlığı terimi olarak son dönemlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Retantif bölge ise gelişimi tamamlandığı halde diş kökünün çenede dişlerin geri durumda bulunduğu bölgedir.

Retantif bölge veya diş yapısı çürük oluşumu konusunda son derece etkilidir. Dişlerin anatomik özellikleri ya da histolojik özellikleri diş çürüklerin meydana gelmesinde fazlasıyla etkili olmaktadır. Bireylerde oluşumsal bakımdan kıvrımlı, girintili kısımlara sahip dişler bulunabilmektedir. Bireylerdeki bu dişlerin girintilerde gıda artıkları birikmektedir. Bu durum bakteri birikimini artırdığından dolayı dişler daha kolay çürürler.

Ortodontik anomalili dişler de normal ara yüz kontaklara yani temas yüzeylerine sahip olmadığından, buralarda toplanan gıda artıkları sebebi ile normal dişlere kıyasla çok daha kolay çürümektedirler. Diş çekimi uygulamalarında bulunan bir çürük hızlandırıcı etmenler arasında yer almaktadır. Bir diş dental arktan çıkartıldı zaman, o diş ile teması bulunan dişler bu boşluk doğrultusunda hareketlenir. Yaşanabilecek bu durumda söz konusu dişlerin optimal kontak noktalarını bozabilir. Biriken gıdalar da retantif alanlar oluşturarak dolaylı yoldan çürük oluşumuna yol açabilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir