Diş Protezi Nedir?

Vücutta herhangi bir eksikliğinin tamam yerine getiremeyen organ ya da dokunun yapay olarak yerine konulmasına protez denir.

Dişlerimiz konuşma, estetik, çiğneme (sindirme) fonksiyonlarının tamamını üstlenen ana elemanlardandır. Ağız içinde tek bir dişin bile eksik oluşu gıdaları çiğneme, konuşurken peltek konuşma, fiziksel görüntüsünün bozulmasına kadar birçok unsuru etkiler. Eksik dişlerin tamamlanması diş protezleri ile gerçekleşir. Diş eksikliği dişlerin arasında ise ya köprü yöntemiyle uygulanan sabit protezlerle tamamlanır ya da kök diye adlandırdığımız implant uygulaması ile bu implantın üzerine uygulanan implant üzeri porselen dişlerle tamamlanır.

Fakat sabit protez yani ağızda kalıcı, takıp çıkarılamayan bir protez uygulanamayacak ise, o zaman hareketli protezlerle (halk arasında adlandırılan takıp çıkartılmalı protezlerle) diş eksikliği tamamlanır. Hareketli protezlerde, tam dişsiz vakalarda ya da kısmi dişsiz vakalarda oynama, vurma gibi rahatsız edici durumlar sıklıkla söz konusu olduğu için hastanın çene yapısı ve kemik yapısı uygun ise full eksik durumlarda bile implant tercih ediyoruz. Böylelikle sabit protezle konforu oldukça arttırıyoruz.

Estetik Diş Hekimliği Nedir?

Estetik terimi Yunanca duygu ve duygusallık anlamına gelen aesthesio kelimesinden gelmektedir. Estetik diş hekimliğinin ağız ve yüz bölgesinin doğal güzelliğini arttırdığı ve bu terimin özellikle yüzeysel değil, geliştirilmiş bir ilişkiyi ima etmek için kullanıldığını söylenmektedir.

Estetik Diş Hekimliği İhtiyacı
Günümüzde estetik diş hekimliğinin sık kullanılır olması, popülerliğinin artması ile daha fazla hasta diş kliniklerine başvurmaktadır. Özellikle üst ön dişlerinin formlarındaki asimetrik görünüm, diş dizilimindeki boşluklar yada çapraşıklıklar, ön dişlerde çürümeye bağlı dolgu ihtiyaçları için çare aramaktadırlar. Diş hekimliğinde kullanılan seramik ve yapıştırma materyallerindeki yenilikler estetik açıdan mutlu edici sonuçlar elde etmemizi sağlar. Mutlu ve güzel bir gülüş hastalarımızı psikolojik, sosyal ve duygusal yaşamları üzerinde olumlu etkiyi arttırmaktadır.

Estetik Restorasyonlar:
Porselen Laminate Venerler (Yaprak Porselenler):

Protezler & Estetik Diş Hekimliği: Dişlerin sadece ön yüzeylerinden minimum zararla yaklaşık 0.3-0.7 mm’ lik aşındırmalar yapılır ve yaprak şeklindeki ince tabaka, yarı geçirgen porselen dişin ön yüzeyine yapıştırılır. Özellikle beyazlatma ile başarılı sonuç alınamamış diş renklenmelerinde, diş aralıklarının kapatılmasında, kırık veya aşınmış dişlerin estetik tedavilerinde tercih edilebilir. Laminate vener kaplamalar belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla da kullanılır.

Porselen karakteristik özelliğinin iyi bilinmesi ve vakaları dikkatli bir şekilde seçmek genel başarı şansınızı yükseltecektir.

Laminate Venerlerin Ömrü

İyi bir ağız bakımıyla yıllarca ağızda kalabilir. Dikkat edilmesi gereken en önemli konu sert gıdaları direkt ısırmaktan kaçınmaktır.

Antalya Protezi & Antalya Estetik Diş Hekimliği

Sağlıklı ve mutlu gülüşlere kavuşmak için Antalya Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Poliklinigi hizmetinizde. Diş sağlığınıza önem veriyor iseniz, bizimle iletişime geçebilir ve diş hekimlerimizden randevu alabilirsiniz.

protez tedavisi
zirkon diş tedavisi

KURONLAR

Kuron, Hasarlı bir dişi estetik ve fonksiyon görür hale getirmek için kullanılan kaplamalardır. Özellikle diş desteği zayıf dişlerin kırılmasını önlemek amaçlı, şekil ve renk bozukluğu olan dişlerde estetik olarak kullanılmasının yanında implant üstü yapı olarak ta kullanılmaktadır.

KURON KAPLAMALARDA KULLANILAN MALZEMELER

Kuronlar çeşitli malzemelerden yapılabilir. Bunlar; altın, porselen (seramik), akrilik, kompozit ve son yıllarda estetik olarak ilgi gören zirkonyumdur.

Zirkonyum Dişler

Zirkonyum malzemesi metal alt yapıya yakın sağlamlık gösterebilen materyallerdir. 900 Mpa dirence sahip olmasının yanında en önemli avantajı ışık geçirgenliği özelliği ile doğal diş görüntüsünün yakalanabilmesidir. Doku uyumu ile metal alt yapılar gibi diş etine gri yansıma yapmadığı için tercih edilir.
Tek diş uygulamalarında bile komşu doğal diş ile ayırt edilemeyecek biçimde yapılabilir. Ok işareti ile gösterilen zirkon kaplama tek diş uygulamasıdır.

Telefon: +90 242 316 96 26
Mobil: +90 532 673 63 98
E-Mail: drsayin@gmail.com

kron köprü tedavi
hareketli protezler
implant üstü hareketli protez
diş protezi antalya

KURON VE KÖPRÜLER
Diş Eksiklerinin Tedavisi:

Herhangi bir nedenle diş kaybı oluşursa oluşan boşlukların biran önce tamamlanması gerekir. Aksi takdirde komşu dişler bu boşluklara doğru hareket eder ve uygun protez yapımını imkansız hale getirebilir. Bu durumlarda ortodontik tedavi yardımıyla boşlukların tekrar düzenlenmesi gerekir. Diş eksiklikleri tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir:

Sabit Protezler

Sabit protezler hasta tarafından takıp çıkarılamayan protezlerdir. Diş boşluğuna komşu dişler prepare edilerek (küçültülerek) destek görevi görür ve köprü adını verdiğimiz protezler ağızda işlem görmüş dişlere özel yapıştırıcılar ile sabitlenir. Son yıllarda özellikle ön diş restorasyonların da zirkonyum tercih edilip çok daha estetik sonuçlar alınabilmektedir.

Sabit Protez Avantajları
• Mukozo desteğine gerek yoktur.
• Doğal dişler kadar yer kaplar.
• Isırma kuvveti daha fazla sağlanır.
• Kullanımı kolaydır.
• Estetik yabancı cisim olarak algılanmaz.

Sabit Protezlerin Sınıflandırılması
Sabit protezler yapılma ve uygulanma şekillerine göre kıranlar ve köprüler olarak 2 ana gruba ayrılır.

Kuronlar: Doğal dişin şekil fonksiyon ve estetikliğini iade eden ve tek tek dişe uygulanan sabit protezlerdir.

• Yeterli diş desteği olmadığı durumlarda dolguyu restore etmek için kullanılır.
• Zayıf dişlerin kırılmasını önlemek için kullanılır.
• Diş implantına üst yapı olarak
• Estetik amaçlı kullanılmaktadır.
Metal Destekli Protezler ya da Zirkonyum
• Full porselenler zirkonyum
• Porsiyel porselenler (3/4 kıranlar)
• Porsiyel (4/5 kıranlar)
• Laminete kıranlar

Köprüler: Ağızda bir ya da birden fazla diş eksikliğinin olması ve eksik yerin her iki tarafında da sağlıklı dişlerin bulunması halinde bunlardan alınacak desteklerle diş tamamlanmaktadır.

Hareketli Protezler
Hastalar tarafından takıp çıkartılabilen ve günlük temizlik bakımının yapılması gereken protezlerdir.
A) Tam protezler
B) Bölümlü protezler
C) Geçici protezler
D) Ouedentere (diş ya daa implant üstü) protezler

Hareketli Protezler

Hasta tarafından takılıp çıkarılabilen protezlerdir. Eğer, çok sayıda diş eksikliği mevcutsa ve yeterli kemik desteği yoksa veya diş kavsinde son dişler mevcut değilse tercih edilir.

A-) Tam Protezler: Ağızda bütün dişlerin olmaması durumunda yapılan protezlerdir.

B-) Bölümlü Protezler: Ağızda bir kısım dişlerin mevcut olduğu durumlarda yapılır. Ağızda kalan dişlerden kancalar yarımı ile destek alınır. Eğer kancaların görünmesi istenmiyorsa çıtçıtlı protez olarak adlandırılan hassas tutuculu protezler tercih edilir.

İmplant Üstü Protezler

İmplant destekli protezler; implant üzerine yerleştirilen sabit ve hareketli protezler olarak ikiye ayrılmaktadır. Ağzında hiç dişi bulunmayan fakat yeterli kemik desteği olan bireylerde implant destekli protez kullanabilirler.

Ful dişsiz vakalarda sabit protez planlıyor isek üst çenede 6-8 arası alt çenede 4-6 arası implant önermekteyiz.

Hareketli protez planlıyor isek üst çenede en az 4 implant, alt çenede 2-4 implant önermekteyiz.

İmplant Destekli Hareketli Protezlerin Temizliği

Günde en az iki defa sabah ve akşam olmak üzere çıkarılıp fırçalanmalıdır. Aynı zamanda implant çevresi ataşmanlar da güzelce fırçalanarak temizlenmelidir. Mümkün ise geceleri protezlerin çıkarılmasını öneriyoruz. Hareketleri protezlerin içerisinde bulunan lastikler, kullanıldıkça zamanla gevşemektedir. Bunlar diş hekimlerimiz tarafından yenilendiği taktirde, eski konforunu geri kazanacaktır.

İmplant Destekli Sabit Protezlerde Köprü Temizliği

İmplanlar yapan kök görevini gördükleri için temizliği doğal dişlerimizin temizliğine benzer. Sabah akşam mutlaka fırçalanmalı ve diş hekimimizin önerdiği şekilde implantlar için özel tasarlanmış dip ipleri, arayüz fırçaları ve hatta ağız duşu kullanılmalıdır.

Protez ve Diş Estetiği Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Hareketli Protezlerde Temizlik Nasıl Olmalı?

Hareketli Protezlerde Temizlik

  • Yemeklerden sonra protezlerinizi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırın.
  • Özellikle yatmadan önce düzenli olarak protezinizi fırçalayın böylelikle plak ve renklenme önlenme olacaktır.
  • Mümkünse geceleri protez temizleyici tabletleri kullanarak su içerisinde bırakın.
  • Aşındırıcı tozlar ve kimyasal maddeler kullanmayınız.
  • Protez içine işlenmiş lekeler ve tartarlar ancak diş hekimi tarafından temizlenebilir.
  • En iyi temizlik, düzenli fırçalama ve protez temizleme tabletleri kullanmaktır.

 

Full Kuronların Avantajları Nelerdir?

Kuronlarda görüntüyü estetik uyumu etkileyen önemli unsur ışığa verdikleri tepkidir. Doğal dişlerde olan derinlik ve canlılık, ışığı geçirdikleri için sağlanır. Metal desteksiz porselen kuronlarda, ışık geçirme özellikleri sayesinde doğallık yakalanır.

Metal destekli porselenler mekanik olarak dişe yapıştırılır. Tamamen porselen kaplamalar mekanik ve kimyasal olarak dişe bağlanır. Bu yüzden full porselenlerin tutuculuğu çok daha iyidir.

Nadirde olsa alt yapıda kullanılan bazı metallere karşı (nikel vb.)alerji riski olmaktadır. Bu durumda full porselenler tercih edilir.

Diş eti çekilmesinde kuron diş eti uyumu metal destekli porselenlerde kötü görüntü oluştururken full porselenlerde bu görüntü oluşmaz.

Lamine Protezler Her Ağıza Uygulanır mı?

Hangi Durumlarda Uygulanır?
• Küçük ara yüz defektlerinde
• Dişin ön yüzeyinde küçük gelişimsel defektlerde
• Orta derece kesici kenar kırıklarında
• Sağlam fakat aşırı derecede renklemeye sahip ön dişlerin restorasyonunda
• Diastemo dediğimiz diş arası boşlukların kapatılması
• Çapraşıklıkların giderilmesi
• Renk veya şekil bozukluklarına sahip dişlerin örtülmesinde başarıyla kullanımları uygundur.

Diş Estetiği Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Diş estetiği ve gülüş tasarımı kişinin ihtiyacına göre değişmektedir. Doğallığın korunması ve kişisel özelliklerin öne çıkarılması hedeflenmektedir. Buna yönelik tedavinin tespit edilmesi ve planlanması çoğunlukla estetik dolgular (Laboratuvar ortamında hazırlanan ve dişe yapıştırılan inley-onley dolgular), Laminate veneerler ve zirkonyumlarla planlanmaktadır. Yapılacak olan tedaviye göre zaman değişkenlik göstermekle birlikte,  tek seansta bitebildiği gibi 4 ila 7 gün arasında da sürebilmektedir.

Sabit Protezlerin Yapım Aşamaları Nelerdir?

• Prepanosya ve ölçü: Restorasyon yapılacak olan diş ya da dişler hazırlanır ve tüm ağız ölçüsü alınır.
• Alt yapı ve prova: Model üzerinde hazırlanan zirkon ya da metal alt yapı ağız ortamında prova yapılır.
• Porselen prova: Bitim öncesi aşamadır. Laboratuvarlarda hazırlanan porselen dişeti, komşu dişler, çene dokularla ilişkisi kontrol edilir. Estetik ve renk uyumu kontrol edilir ve bitim için cila yapılmak üzere laboratuvara gönderilir. Genelde aynı gün ciladan gelir ve simonte edilir.
• En son hasta bilgilendirilir ve rutin kontrol randevuları ayarlanır.
• Başlama ve bitim süresi 5-7 gündür. Sizde değişkenlik gösterenbilir.

İmplant Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Birinci Aşama: Yapay kök olarak adlandırdığımız titanyum vidalar, lokal anestezi altında cerrahi bir işlemle ağza uygulanır. Tek bir implant yaklaşık 20 ile 30 dakika içerisinde yerleştirilir. Kemiğin duruma göre tek seansta yükleme dediğimiz, işlemi bitirebiliriz.

İkinci Aşama: 3 ila 6 ay implantın kemikle kaynaşması beklenir ve implant üstü porselen ölçüsü alınır. Bu aşamada 2 seans provalar ile 4 ila 7 gün arasında, tedaviniz bitmektedir.