Antalya Çocuk Diş Hekimi

Antalya Lara bölgesinde hizmet veren kliniğimizde, çocuk hastalarımıza onlar için özel olarak hazırlanan Pedodonti kliniğimizde hizmet verilmektedir.

Pedodonti; yaygın olarak bilinen adıyla çocuk diş hekimliği, doğumdan itibaren daimi dişlenme tamamlanana kadar geçen süreçte bebek, çocuk ve genç erişkinlerin ağız diş sağlığının korunabilmesi için çürüklerin, fiziksel travmaların, kalıtımsal ve doğumsal etkenlerin dişlerde yarattığı sorunların tedavisinin yapıldığı diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır.

Pedodontistler yani çocuk diş hekimleri; 5 yıl süren diş hekimliği eğitimini takiben dişlerin gelişimi ve problemlerinin çözümünün yanı sıra çocuk psikolojisi, büyüme-gelişimi ve çocuğa yaklaşım üzerinde üniversitelerin Pedodonti Anabilim dalında eğitim almış uzman diş doktorlarıdır.

Pedodonti’nin öncelikli amacı oluşabilecek problemlerin kaynağını önceden tespit ederek önlemler almak ve ortaya çıkmış problemleri tedavi etmektir. Önleyici amaçla uygulanan tedavi yaklaşımına “Koruyucu Diş Hekimliği” denir.

Koruyucu diş hekimliği; beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi, yanlış beslenme alışkanlıklarının düzeltilmesi, ağız ve diş temizliği konusunda eğitimlerin verilmesi, yerel flor ve fissür örtücü gibi dişlere uygulanabilen işlemleri ve düzenli kontrolleri içerir.

Amerikan Pediatrik Diş Hekimliği Birliği (American Academy of Pediatric Dentistry-AAPD) ve Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organisation-WHO)  tarafından, ilk diş hekimi muayenesinin ilk süt dişi çıktıktan sonra (genellikle 6 ay – 1 yaş arasında) yapılması önerilmektedir.

çocuk antalya diş hekimi
çocuk diş hekimliği antalya

Bebek ve çocuklarda görülen genellikle üst ön grup dişlerin diş etine yakın yüzeylerinde tebeşir rengi, opak beyaz lezyonlar şeklinde başlayıp kısa sürede ilerleyen çürük tipine “erken çocukluk çağı çürüğü” ya da halk arasında bilinen adıyla “biberon çürüğü” denilmektedir.

Eğer anne ve baba tarafından zamanında fark edilmezse kısa sürede pek çok dişi etkileyen bir tablo ile karşı karşıya kalınabilir. Erken çocukluk çağı çürüklerinin oluşmasında en büyük sebep uygun olmayan beslenme şeklidir.

Hem anne sütü hem de inek sütü şeker içermektedir. Özellikle gece yatmadan önce ya da uyku sırasında verilen süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Bu nedenle özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Ülkemizde çoğu birey, çocuğun yaşı ilerledikçe değişen dişler olduğu için süt dişlerine önem vermemektedir. Fakat erken dönemde çürüyen ya da kaybedilen süt dişleri ileride daha ciddi sıkıntılara sebep olmaktadır. Bu nedenle süt dişlerinin öneminin ve görevlerinin çok iyi bilinmesi gerekmektedir.

çocuk diş tedavisi antalya

Çocuklarda Ağız ve Diş Sağlığı

Antalya Çocuk diş hekimi, 0 ile 13 yaş arası çocukların ağız ve diş sağlığının muhafaza edilmesi, çürük, travma, kalıtımsal sebeplere bağlı gelişen problemlerin yok edilmesini hedefleyen diş hekimliği branşlarından bir tanesidir. Antalya çocuk diş hekimliği alanında önemli bir yere sahip olan Sayın Ortodonti Ağız ve diş Sağlığı Polikliniği son teknolojik altyapılı medikal aletleri ve uzman pedodontist kadrosuyla Antalya’da bütün çocukların ağız ve diş problemlerini çözmek için hastaların hizmetindedir.

Pedodonti Nedir?

Antalya Çocuk Diş hekimliği pedodonti, 0 ve 13 yaş arası çocukların süt ve kalıcı dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını amaç edinmiştir. Bunların yanı sıra çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri faktörlerin bu dişlerde meydana getirdiği problemlerin giderilmesini hedefleyen anabilim dalıdır.

Süt Dişlerinin Önemi

Toplam 20 adet olan süt dişlerinin en önemli görevi çocukların beslenmesini sağlamaktır. Beslenmenin yanı sıra konuşmanın doğru gelişimi de süt dişlerinin varlığı ile alakalıdır. Süt dişleri, sürdükleri kısmı kendilerinin yerine geçecek olan kalıcı diş için muhafaza etmektedirler. Ayrıca kalıcı diş sürerken onlara kılavuzluk yapmaktadırlar.

Süt dişi erken çekildiği takdirde bu doğal yer tutuculuk işlevselliği de ortadan kalkmaktadır. Antalya Çocuk diş hekiminin asıl amacı, dişsel problemlerin oluşmasını engelleyecek tedbirleri almak ve çocukları çürüksüz yarınlara hazırlamaktır. Bu amaç için uygulanan tedavilere Koruyucu Dişhekimliği Uygulamaları denilmektedir.

Koruyucu Uygulamalar

Diş çürüğünü engellemeye yönelik koruyucu uygulamalar arasında çocuğun ve ailesinin ağız diş sağlığı ve beslenme alanında eğitim verilmesi büyük önem taşımaktadır. Sayın Ortodonti Ağız ve diş Sağlığı Polikliniğimizde hastalarımıza diş fırçalama tekniği uygulamalı olarak gösterilmektedir. Antalya Koruyucu dişhekimliği uygulamaları içerisinde yüzeyel flor ve fissür örtücü uygulamaları da yer almaktadır.

Fissür Örtücü

Fissür örtücü, sürekli dişlerin çiğneyici yüzeyindeki derin ve çürümeye elverişli fissürleri yani olukları kapatırlar. Böylelikle bakterilerin bu alana ulaşmasına izin vermezler. Fissür Örtücü çürüğü engelleyen akışkan bir dolgu maddesidir. Fissür örtücü uygulama yapıldığı takdirde 6 ayda bir rutin kontrol yapılmalıdır.

Fluorid Uygulamaları

Flor, dişlerin çürümesini engelleyen ve dişlerin dokusunu kuvvetlendiren eşsiz elementtir. Dişler ilk sürdükleri esnada diş minesi tam olarak olgunlaşmadığı için yeni sürmüş dişler özellikle çürüğe karşı çok dirençsiz ve çürük oluşumuna elverişlidirler. Flor, diş minesini dayanıklı duruma getirerek dişi asit atıklarına karşı muhafaza eder. Böylelikle diş çürüklerinin oluşmasını önlemeye destek olur. Profesyonel yüzeyel flor uygulaması yalnızca diş hekimleri tarafından uygulanması gereken koruyucu bir uygulama yöntemidir. Yüzeyel flor, 6 ayda bir Antalya çocuk dişhekimi tarafından uygulama yapılmalıdır

Diş Çürüğü

Diş çürüğü, diş yüzeyindeki bakterilerin gıdaları fermente yapması sonrasında üreyen asitlerle, diş sert dokularının tahrişi ile görünen hastalıktır. Genellikle erken çocukluk döneminde, uyku esnasında biberon içine ballı, şekerli veya bisküvili süt gibi besinlerin bırakılıp çocuğa verilmesi, emziğin şekerli besinlere sürtülmesi sonucu küçük yaştaki çocuklarda meydana gelen yaygın çürüklere biberon çürüğü ismi verilmektedir.

Diş Travmaları

Çocukluk dönemlerde çok fazla karşılaşılan önemli problemlerden bir tanesi de travmatik yaralanmadır. Travmatik Hastanın yaşı, yaralanmanın derecesi, yaralanmanın alanı, çevre dokular ve hastanın genel durumu araştırılarak tedavi uygulanır.

Yer Tutucular

Süt dişleri erken kayıp edildiğinde, alttan sürecek olan daimi dişin yerini muhafaza etmek amacı ile yer tutucu olarak isimlendirilen apareyler kullanılmaktadır. Yer tutucular, komşu dişlerin çekim boşluğuna ilerlemelerini önlerler. Ayrıca bu yolla daimi dişin ya gömük kalmasına ya da değişik yerden çıkmasına engel olurlar. Böylelikle ileride ortodontik bozukluk oluşmasını engellemeye yarayan apareylerdir. Antalya Çocuk Diş hekimi uyumlu olan çocukların tedavileri klinik şartlarında uygulanmaktadır. Ayrıca zihinsel engelli yahut anksiyeteli çocukların tedavisi ise sedasyon uygulanarak yahut genel anestezi altında yapılmaktadır.

çocuklar için diş hekimi

Süt dişlerinin birinci görevi çocuğun büyüme ve gelişim açısından en aktif olduğu dönemde düzgün beslenmesini sağlamaktır. Ayrıca konuşmanın düzgün gelişimi de süt dişlerinin varlığına bağlıdır. Süt dişleri kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan daimi diş için korumakta ve daimi diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar, bu sayede yer kaybı sebebiyle ileride oluşabilecek ortodontik problemler engellenir, çene ve kasların normal gelişimi sağlanır.

Süt dişleri erken dönemde kaybedildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Böyle durumlarda oluşabilecek ortodontik problemleri önlemek amacıyla yer tutucu uygulaması yapılmaktadır. Çekilen dişin ağız içindeki pozisyonu ve çekilen diş sayısına göre uygun olan yer tutucu uygulanmaktadır. Süt dişlerinde oluşan çürükler çocukta enfeksiyon odakları yaratabilmekte ayrıca beslenmeyi de güçleştirebilmektedir. Süt dişi kayıpları çocuğun görünümünü ve konuşmasını olumsuz yönde etkileyerek çocukta özgüven kaybına neden olabilmektedir.

Eğer sizler de daha detaylı bilgi almak isterseniz sitemiz üzerinden ya da telefonlarımız aracılığıyla Antalya Lara bölgesinde hizmet veren kliniğimize ulaşabilir ve Pedodonti uzmanımızdan randevu alarak ilk muayenenizi gerçekleştirebilirsiniz.

Çocuk Diş Hekimi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Amerikan Pediatrik Diş Hekimleri Birliği, ‘‘American Academy of Pediatric Dentistry AAPD’’ ilk diş hekimi muayenesi için tavsiyede bulunmuştur. Bunun yanı sıra Dünya Sağlık Örgütü, ‘‘World Health Organisation- WHO’’ da ilk diş hekimi muayene uygulaması için, ilk süt dişi çıktıktan hemen sonra, özellikle 6 ay ile 1 yaş arasında yapılmasını tavsiye etmektedir.

Erken yapılacak bu muayene neden gereklidir? diye soracak solursanız; Antalya çocuk diş hekimi hedefi çocuğunuzu çürüksüz ve sağlıklı bir geleceğe hazır etmektir.

İlk dişin çıkması ile gerçekleştirilen muayenede;

* Bebeğinizin ağız ve diş temizliğinin hangi fırça ve macun ile nasıl yapılacağına

* Anneden bebeğe bakteri geçişinin önlenmesi

* Biberon ve emzik kullanım aşamasının sınırları

* Dudak ya da parmak emme gibi zararlı alışkanlıklar

* Bebeğin ağız ve diş gelişiminin anlatılması, hangi aralıklarla Antalya çocuk diş hekimi ziyaretinin gerekliliği

* Diş çürümesinin oluşmaması için uygulanabilecek beslenme ve koruyucu uygulamalar hususunda anne ve baba bilgilendirilmektedir.

Fluorid Uygulamaları Nelerdir?

Amerika ve birçok gelişmiş ülkede çürük prevelansının azalmasında ana etkenin rutin fluorid kullanımı olduğu bilinmektedir. Fluorid, doğru bir formatta uygulama yapıldığında başlangıç çürüklerinin oluşumunu engelleme de maksimum etkilidir. Bunun yanı sıra yeni çürük oluşumunun önlenmesinde de en etkili ve en kolay yöntemdir. Fluorid dişlerin çürümesini önleyen, dişlerin yapısına katılım sağlayarak onları kuvvetlendiren bir elementtir. Bakterilerin meydana getirdiği asit oluşumunu da önleyerek dişleri korumaktadır. Antalya çocuk diş hekimi Pedodontistiniz, ilk randevuda çocuğunuzun çürük risk değerlendirilmesini yaparak ne tür ve sıklıkta fluorid tedavisi uygulanması gerektiğini belirleyecektir.

Pedodonti Hangi Yaş Grubundaki Bireyleri Tedavi Eder?

0-15 yaş grubunda olan çocuklar pedodontinin çalışma alanı içerisinde bulunmaktadır. Dişsiz dönem, süt dişlerinin çıkmaya başladığı dönem, süt dişlerinin ağızda tamamlandığı dönem, devamlı dişlerin sürmeye başladığı karışık dişlenme süreci ve sürekli dişlerin tamamlandığı dönem olmak üzere uzun bir süreyi kapsamaktadır.  Uzun süreyi kapsayan bu tedavi için bizlerle iletişime geçerek, Antalya çocuk diş hekimi arkadaşlarımızdan destek alabilirsiniz.

Biberon Çürüğü Nedir?

Biberon çürüğü, bebeklerin dişlerini hızlı bir biçimde tahrip eden çürük çeşididir. Biberon çürüğünden korunmak ise mümkündür. Biberon çürükleri bebek dişlerinin karbonhidratlardan meydana gelen farklı şekerlerle uzun süreli temasta kaldığında meydana gelmektedir. Meyve suları ve süt türü karbonhidrat içerikli sıvı türü ağızda kaldığı takdirde bakteriler şeker ile beslenmeye başlar. Böylelikle bakteriler asit üretirler. Ağızda yeterli zaman kalan bakteriler, dişlerde biberon çürüğünü oluşturmaya başlarlar.

Antalya Çocuk Diş Hekimi Muayene Öncesi Neler Yapılması Gerekmektedir?

Çocuk Diş Hekimi Tedavi öncesinde yapılması gerekenler çocukların çürüksüz bir geleceğe hazırlanması için son derece önemlidir.

  • Çocuk Diş Hekimi Tedavi öncesinde çocuklara korkma, acı hissetmeyeceksin gibi kelimeler kurmaktan uzak durmanız gerekmektedir. Bu gibi cümleler çocuğun bilinç altına bunun zıttı mesajlar gönderen, acıyabileceği bir durum olduğu fikrini doğurabilir.
  • Çocuklara diş tedavisi sonrasında hediye ile ödüllendirme yapmayın. Ödüllendirme çocukların işlemi zor bir işlem olarak algılamasına yol açmaktadır.
  • Çocuğunuza geçmiş dönemlerde yaşadığınız çocuk diş hekimi koltuğundaki iyi tecrübelerinizden bahsetmemiz faydalı olacaktır.
  • Çocuklara şayet diş hekimine gitmezse dişlerinin daha çok çürüyeceği ve daha sonra iğne yapılıp çekilmek mecburiyetinde kalabileceği gibi korkutucu kelimeler söylemekten uzak durmanız gerekmektedir. Çünkü bütün bu korkuttuğunuz tedaviler bir gün çocuğunuzun ihtiyaç duyabileceği tedaviler olabilir.
  • Çocuk Diş Hekimi dişlerine bakmaktan başka bir şey yapmayacak konusunda da çocuğunuza söz vermemeniz gerekmektedir. Çocuğunuz ve Antalya çocuk diş hekimi ilk randevu için yapılacaklara birlikte karar verebilirler.

Erken Yaşlarda Meydana Gelen Çürüklerin Nedenleri Nelerdir?

Erken yaşta oluşan çürükler, doğru olmayan beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Gece sütü verilmesi, yalancı emziğin reçel, bal gibi farklı bir takım tatlı besinlere batırılarak verilmesi gibi nedenlerdir. Ayrıca diş fırçalanmasına gerekli özenin gösterilmemesi de en önemli nedenler arasındadır. Bunların yanı sıra erken yaşlarda çürük başlamasının sebebi, dişlerin bu süreçte karbonhidratlarla uzun süre temasına bağlı olabilmektedir.

 

Ülkemizde çocuklar da görülen diş çürüğü meydana gelme sıklığı %80 ve %90 arasında olduğu bilinmektedir. Doğru olmayan beslenme ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi en önemli sebepler arasındadır. Daha detaylı bilgi için Antalya Çocuk Diş hekimine başvurabilirsiniz.

Diş Çürükleri Tedavi Edilmediği Takdirde Ne Gibi Sağlık Problemlerine Yol Açar?

* Çürük olan süt dişleri çocuğun kendisi ve de alttaki sürekli dişlerin gelişimi bakımından son derece zararlıdır.

* Çürük bulunan süt dişlerinin köklerinde bir zaman sonra enfeksiyon gelişir. Bu enfeksiyon altta gelişimi devam eden dişlerin minelerinde kalıcı gelişimsel lekelenmelere neden olabilir.

* Çürük olan süt dişleri ciddi bir enfeksiyon kaynağı olmaktadır. Ayrıca hayati organlara kadar uzanabilen enfeksiyonlara kaynak teşkil edebilir. Mesela kalp, böbrekler, eklemler bu enfeksiyonlardan çok hızlı etkilenen organlardır.

 

Bu sebeplerden dolayı süt dişleri nasıl olsa bir zaman sonra düşecek diye kesinlikle ihmal edilmemeli, kesinlikle tedavi edilmelidir.

Süt Dişleri Neden Önemlidir?

Süt dişleri bebek 6-8 aylık olduğunda çıkmaya başlamaktadır. Süt dişlerinin 2-2,5 yaşında çıkmaları tamamlanır ve 10-12 yaşına kadar ağızda kalırlar. Alt ve üst çenede 10’ar adet olmak üzere ağızda toplam 20 adet süt dişi yer almaktadır. Bu süreç çocuğun büyüme ve gelişmesinin en aktif olduğu zamandır. Bundan dolayı süt dişleri çocukların sağlıklı beslenmesinde büyük rol oynamaktadır.

Süt dişleri çiğneme, beslenme ve bunlara paralel olarak büyüme ve gelişim için çok gereklidirler. Süt dişlerinin sağlıklı olması, çocukların doğru bir biçimde konuşmayı öğrenmesi ve çene yüz gelişimi için de gereklidir. Süt dişleri belirtilen görevlerinin yanı sıra alttan sürecek daimi dişler için de sürme kılavuzluğu yapmaktadır. Bu sebeple ebeveynlerin çocuklarının süt dişleri sürmeye başladıktan sonra bu dişlerin sağlığını korumaları için dikkat etmesi gereken hususlar bulunmaktadır.

Biberon Çürükleri Hangi Durumlarda Gelişir?

Su haricinde süt, meyve suyu, şekerli su türü farklı içeceklerin bulunduğu biberon ile uyuyan çocuklarda biberon çürükleri rastlanmaktadır. Ayrıca gün boyunca biberon ile şekerli sıvı yahut süt içen çocuklarda da biberon çürükleri gelişmektedir. Şeker, bal veya farklı şekerli sıvılara batırılmış yalancı emzik kullanan çocuklarda biberon çürükleri sıklıkla görülmektedir.

 

Antalya Çocuk Diş hekimliği tedavisi için Sayın Ortodonti Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği olarak alanında uzman diş hekimleri ile en iyi hizmeti sunmaktayız.

Çocuk Diş Hekimi İlk Ziyaret Edildiğinde Neler Yapılabilir?

İlk diş muayenesinde Çocuk Diş Hekimi ayna ve ışık yardımı ile çocukların bütün dişlerine bakmaktadır. Böylece var olan problemler ve tedavi seçenekleri ebeveynler ile paylaşılmaktadır. En önemli hususlardan bir tanesi olan beslenme ve koruyucu uygulamalar hakkında ebeveynler bilgilendirilir. Pedodontistler çocukların ilk diş muayenesinde canı yanmadan ve oyunlar eşliğinde çocuğunuzu çocuk diş hekimine alıştırır. Pedodontistlerin yaklaşım tarzı diş hekimi fobisini yenmeye yardımcı olmaktadır.