İmplant türleri uygulama ve yapı yönüne göre 2 bölüme ayrılmaktadır. Yapı yönü ile implant, implantın yapısını ve bileşenini ifade etmektedir. Uygulama yönü ile implantsa çene kemiğine implantın konumlandırılma biçimine göre değişkenlik göstermektedir.
Yapı Yönüyle İmplant Türleri
Yapı yönüyle implant türleri implantların uygun biçimde konumlandırılması, estetik görüntü ve kuvvetli bir çiğneme işlevi için oldukça mühimdir. Bu sebep ile, uygulanacak olan implant tedavisinden evvel uygulanacak ayrıntılı bir planlama, implantın uygun yapı yönü ve yerleştirilmesi için büyük önem arz etmektedir.
Titanyum Diş İmplantları
Titanyum diş implantı, doğal olmayan yani yapay diş köküdür. Dişin eksik olması halinde yitirilen dişin yerine titanyum diş implantı uygulanabilmektedir. Ortopedik implant türleri içerisinde bulunan bu implant, diş eti altına konumlandırılan titanyum vida biçimindeki parçadan oluşmaktadır. Titanyum, biyouyumlu bir metal olmaktadır ve vücut ile uyumlu bir ürün olarak kabul edilmektedir. Bu sebep ile, dental implant tedavi tekniğinde en fazla tercih edilen ürün seçeneği olmaktadır.
Titanyum diş implantları, diş eti altına konumlandırılmakta olup, bu implantlar kemik dokusuyla sıkı bir biçimde kaynaşmaktadırlar. Bunun sayesinde, titanyum implant türleri yapay olmayan diş kökü gibi hissettirmektedir ve kuvvetli bir çiğneme işlevini sunmaktadırlar. Kişinin diş eksikliği halinde ve çene kemiği yapısına uygun olacak biçimde bu implant türleri ayrı ebatlarda üretilebilmektedir.
Seramik Diş İmplantları
Seramik diş implantı, doğal dişlere yakın bir estetik görüntü sunmaları sebebi ile seçilmektedir. Ayriyeten, bazı kişilerde titanyum implantlara karşı meydana gelebilecek metal alerjilerine karşı bir çözüm olarak seçilmektedirler. Seramikten biyouyumlu bir ürün olduğundan dolayı vücutta herhangi bir reaksiyona sebep olmamaktadır.
Diş eti altına konumlandırılan vida, seramik malzemeden üretilmiş abutment ve porselen bir diş protezinden meydana gelen seramik implant türü de sıklıkla uygulanmaktadır. Seramik implant, kemik dokusu ile mükemmel şekilde kaynaşmaktadır. Bu kaynaşma sabit bir temel için şahane bir zemin oluşturmaktadır. Doğal dişleri anımsatan estetik görünüme sahip seramik implan türü bilhassa ön dişlerde kullanılmaktadır.
Tek Parça Seramik İmplantlar
Tek parça seramik implant türü, estetik bir görüntüye sahip olmaktadır ve tek parça olarak elde edildiğinden dolayı tedavi süreci öteki implant türlerine kıyas ile daha çabuktur. Estetik yönden hoş bir görüntü temin etmesinin beraberinde titanyum implantlara nazar ile daha iyi bir doku uyumu temin etmektedir.
Seramik implant türü, diş implantı için geleneksel olarak tercih edilen titanyumdan elde edilmiş implantların yerine kullanılmaya başlamıştır. Seramik implant çeşitleri, biyouyumlu bir üründür. Biyouyumlu olması, doğal dişler ile daha iyi bir uyum sergiletmektedir.
Titanyum Üstü Seramik İmplantlar
Bu implant türü, titanyum implantın üstüne seramik kaplama uygulanarak yapılan bir implant çeşidi ve modeli olmaktadır. Bu implant türü, gerek titanyumun biyouyumlu niteliğinden yararlanarak çene kemiğiyle uyumlu duruma gelmektedirler gerek de estetik yönden hoş bir görüntü temin ederler.
Titanyum üstü seramik implant türlerinin avantajları içerisinde, doğal dişlere en yakın neticelerin elde edilmesi, titanyum implantın kullanımının uzun olması ve seramik kaplamanın estetik yönden başarılı neticeler vermesi bulunmaktadır. Ayriyeten, titanyum üstü seramik implant türünün alerjik reaksiyon tehlikesi bulunmamaktadır ve ısıyı daha düşük ilettiğinden dolayı sıcak- soğuk hassasiyeti yaşama ihtimali öteki türlere kıyas ile daha düşük olmaktadır.
Uygulama Yönüyle İmplant Türleri
Diş implantı uygulama yönüne göre farklılaşmaktadır. Hem implantın çene kemiği hem de diş eti ile olan temas yüzeyine göre diş implantları değişiklik göstermektedir.
Endodontik İmplant
Edodontik implant türü, dişin içerisindeki boşluğa konumlandırılan ve dişin dayanıklılığını yükseltmek gayesi ile tercih edilen implant türleridir. Bu implant türleri, dişlerin kök kanallarına konumlandırılır ve genel olarak metal ya da seramik ürünlerden elde edilmiştir. Endodontik implant türleri, silindir, vida ve bıçak biçiminde elde edilebilir.
Endodontik implant türleri öteki implant türlerinden farkı, diş üstüne konumlandırılmasının yerine dişin içerisine konumlandırılmasıdır. Bu sebep ile, endodontik implant türleri daha fazla dişin kök kanalı tedavisinin ardından zayıflamış ya da çürümüş dişin güçlendirilmesinde tercih edilmektedir.
Transosseöz İmplant
Transosseöz implant türü, eksik dişin olduğu kısma değil, çene kemiğinin bütününe konumlandırılan bir çeşittir. Bu implant türü, öteki implantlardan ayrı olarak çene kemiğinin içerisinde bir delik açılarak konumlandırılırlar ve kemiğe sıkı bir şekilde tutunmaktadırlar. Bilhassa yeterli çene kemiği olmayan kişilerde kullanılmaktadır.
Bu implant çeşidi, öteki implant çeşitlerine kıyas ile daha güç bir işlem gerektirmektedir ve iyileşme dönemi daha uzun olabilmektedir. Transosseöz implant uygulamalarında kimi zaman genel anestezi gerekli olabilmektedir.
İntramukozal İmplant
İntramukozal implant türü, diş eti içerisine konumlandırılan ve dişin kökünü andıran bir yapıya sahip implant türüdür. Bu implant türü, dişin kökü yitirildiğinde ya da çene kemiği yeterli olmadığında tercih edilir. Diş eti içerisinde kalır ve kemiğe direkt tutunamamaktadırlar. Bu sebep ile, uygulama gerektirir ve iyileşme dönemi daha hızlı olmaktadır.
İntramukozal implant çeşidi hem diş kaybı hem meydana gelen boşluğun doldurulmasını hem de estetik bir görüntü oluşmasına destek olmaktadırlar. Ayriyeten, öteki implant çeşitlerinde görülecek kemik kaybı ya da enfeksiyon tehlikesi de daha düşüktür.
Subperiostal İmplant
Subperiostal implant türü, çene kemiğinin yerine çene kemiğinin üstüne, çene kemiğiyle diş eti arasındaki yere konumlandırılan implant türüdür. Bu implant çeşidi, genel olarak diş eti çekilmesi sebebi ile çene kemiği dokusunun yeterli olmadığı hallerde kullanılır. Ayriyeten, kemik yapısına uygun olmayan kişilerde de tercih edilebilir.
Bu implant türünün yapılması, öteki implant çeşidine göre daha az bir uygulama gerektirmek ile beraber, diş eti doku hasarı tehlikesi taşıyabilmektedir. Bunun ile beraber implantın stabilitesi ve dirençliliği de öteki implant çeşitlerine kıyas ile daha az olabilmektedir.
Endostal İmplant
Endostal implant türü, çene kemiği içerisine konumlandırılır ve diş köküne benzer biçimde, kemik dokusu içerisinde sabitlenmektedir. Bu implant türü, silindirik ya da vida biçiminde olabilmektedir. Diş eksikliği problemini çözebilmek için sık sık tercih edilen bir implant çeşididir. Öteki implant çeşitlerine kıyas ile daha fazla dirençlilik ve stabilite temin ederler ve doğru biçimde yapıldıklarında uzun kullanım sunmaktadır.
Endostal implant türü, implant işlemi için en uygun kemik yapısına sahip kişilerde kullanılmaktadır. İmplant yapılacak kısmın ölçüsünün alınmasının ardından, cerrahi uygulama esnasında çene kemiği içerisine bir delik açılmaktadır ve implant bu deliğe konumlandırılmaktadır. İmplantın konumlandırıldığı kısım, genel olarak lokal anestezi altında uyuşturulmaktadır.