Diş Tedavisi

Dişçiye Aç Gidilirse Ne Olur?

Dişçiye Aç Gidilirse Ne Olur

Diş tedavi randevunuza kesinlikle aç gitmemeniz gerekir. Aç karnına uygulama esnasında stres ile ilişkili kan şekeriniz düşebilmektedir. Diş tedavi tekniği esnasında gelişen bayılmaların genel olarak nedeni bu olmaktadır. Üstelik uygulamanın ardından birkaç saat bir şey tüketemeyebilirsiniz. Hangi uygulama için olur ise olsun aç gitmemeniz gerekir.

Düzenli bir şekilde kullanmış olduğunuz sistemik ilaçlarınız mevcut ise örnek verecek olur isek; şeker, tansiyon, tiroid, kalp, romatizma, kolestrol, psikiyatrı ve alerji ilaçları gibi ilaçlarınızı kesinlikle her zamanki düzeninde tüketerek tedavinize gitmeniz gerekmektedir. Bu durumdaki en büyük sorun kan sulandırıcı ve bağışıklık sistemi baskılayıcı ilaçlarda oluşmaktadır. Şayet cerrahi bir uygulama planlanıyor ise yani diş çekimi, implant cerrahisi, diş eti operasyonu ya da kist operasyonları gibi çok fazla kanamalı uygulamalar olacak ise kesinlikle ilacı sizlere reçete eden doktor tarafından tedaviden evvel dozunun ayarlanması ya da ilacın kesilmesinin planlanması gerekmektedir. Kesinlikle kendi kendinize ilacı kesmemeniz gerekmektedir. Kan sulandıran ilaçlar hayati öneme sahip olmaktadır. Dolayısı ile doktorunuzun ilacınızın dozunu ayarlayarak diş doktoruna açıklayıcı bir konsültasyon yazması ideal bir yaklaşım olacaktır. Aynı biçimde bilhassa nakil hasta kişiler gibi bağışıklık sistemlerine baskı yapacak ilaç tüketen kişilerin, uygulamadan evvel doktorlarından diş tedavilerine müsaade verildiğine ve ne çeşit tedbirler alınmasının gerekli olduğuna dair yazılı bir belgeyle diş doktoruna başvurması gerekmektedir.

Gebe iseniz kadın doğum doktorunuzdan bebeğin ve sizin halinizin tedavi tekniğine uygun olup olmadığına dair izin belgesi alarak diş tedavisi görebilirsiniz. Hamilelikte diş tedavi tekniği için en güven verici vakit dikkate alınmalıdır. Bu zaman dilimi 2. trimestr yani üçüncü ve altıncı aylar aralığıdır. Şayet acil bir durum mevcut ise bu dönem içerisinde daha güven ile tedavi edilebilir. Ancak bir aciliyeti olmayan dental uygulamaların mümkün olduğunca gebeliğin ardından yapılması önerilmektedir. Bu sıkıntı veren halleri geçirmemek için hamileliği planlamadan evvel bütün tedavilerin uygulanmış olması önerilmektedir.

Kanser tedavisi görüyor iseniz ancak aktif kemoterapi ya da radyoterapi almıyor iseniz şayet diş tedavi tekniği olmanızda hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Şayet aktif bir kemoterapi ya da radyoterapi alıyor iseniz yine doktorunuzun yazılı izni, uygulamadan evvel tavsiyeleri ile ve doktorunuzun uygun gördüğü vakit aralığında sadece acil diş tedavi teknikleri uygulanabilmektedir. Ancak yaraların iyileşmesinin oldukça güç olduğu bu aktif tedavi evrede diş çekimi gibi cerrahi uygulamaların yapılmaması gerekmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz doktor izniyle uygulanabilecek tedavilerde kişinin genel halini muhafaza etmek gayesi ile uygulamadan evvel antibiyotik profilaksisiyle uygulamalar yapılabilmektedir. Diş tedavi teknikleri esnasında kana yüksek düzeyde mikroorganizma karıştığından dolayı doktor müsaadesi olmayan kişilerin diş tedavisi için ısrar etmemesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir