Makaleler

Diş İpi mi Yoksa Arayüz Fırçası mı Daha Etkili?

Diş İpi mi Yoksa Arayüz Fırçası mı Daha Etkili?

Arayüz fırçaları ortodonti tedavi yöntemini görmüş hastalar başta olmak ile beraber tüm insanlar tarafından kullanılabilir. Dişin ayrıntılı bir şekilde temizliğinin sağlanmasını temin eden araçtır. Diş fırçalarının ulaşamadığı boşluklara ulaşarak dişin derin bir şekilde temizliğinin sağlanmasını temin eder. Bilhassa ortodonti tedavisini gören insanlar tarafından sık sık tercih edilir. Ayriyeten diş eti rahatsızlığı ve diş etlerinin çekilmesi nedeni ile dişin arası çok açılmış insanlar diş aralarının temizliği için diş iplerinin yerine arayüz fırçalarını kullanırlar.

Arayüz Fırçaları Nedir?

Arayüz fırçası, ağız hijyeninin ve diş sağlığının en mühim ögesinden biridir. Bilhassa diş eti çekilmesi problemi geçiren ve ortodonti tedavisini gören kişiler tarafından tercih edilir. Diş iplerinin erişemediği yerlerin temizliğinin sağlanmasında son derece tesirlidir.

Arayüz Fırçasının Faydaları Nelerdir?

Arayüz fırçaları diş ipleriyle benzer görevleri görür. Bilhassa birtakım hallerde diş iplerinden daha tesirlidir. Uç tarafındaki küçük fırçalar dişlerin boşluğuna girerek daha tesirli bir temizleme temin eder. Diş fırçalarının ulaşamadığı küçük boşluklarda kalan birikmeler dişi zaman geçtikçe zarara uğratır. Dişte çürümeye ve diş eti rahatsızlıklarına dek pek çok probleme sebep olabilir. Buna benzer problemleri engellemek için dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

Dişlerin temizliğini yaparken bazı durumlarda sadece diş fırçaları yeterli olmaz. Bilhassa ortodonti tedavilerinde telle diş arasında olan görünmeyen kalıntıların temizliği için arayüz fırçası çok tesirlidir.

Arayüz Fırçasını Nasıl Kullanmak Gerekir?

Bu fırçaları kullanmak çok basittir. Kullanıma geçmeden evvel, diş normal bir fırçayla temizlenmelidir.

Arayüz fırçasını gerek üst gerek de alt çenede uygularken kesinlikle yere paralel şekilde uygulanmalıdır. Diş etlerine doğru yapıldığında diş etleri zarara uğrayabilir.

Çeşitli büyüklükte ve renk tonunda tasarlanan arayüz fırçasını uygulamadan evvel kesinlikle hekime danışmalıdır ve hekimin tavsiye ettiği aracı tercih etmelisiniz.

Arayüz Fırçaları Hangi Hallerde Uygulanır?

Çoğunlukla tel tedavisini gören kişiler tarafından uygulanan arayüz fırçası diş etinde çekilme, kök üstünün açıkta kalması, dişin porselen ya da implant olması gibi hallerde kesinlikle uygulanması gerekir.

Arayüz fırçalarının uygulanması gerekli olan haller şu şekildedir:

  • İmplant dişin arayüzünde ve boyun kısmında
  • Diş etinde çekilme durumu mevcutsa
  • Köprü, kuron ve başka hareketsiz protezin arayüz ve boyun kısmında
  • Gıda parçacığının aşırı olduğu boşluk yerlerde
  • Dişin arasında boşluğun olduğu yerlerde

Hangi Kişiler Arayüz Fırçalarını Tercih Etmelidir?

  • Dişlerinin arasında boşluk olan insanlar
  • Hareketsiz protezleri olan insanlar
  • Ortodonti tedavisini gören insanlar
  • Diş etlerinde çekilme olan insanlar

Bir Arayüz Fırçası Kaç Defa Kullanılabilir?

Bu fırçaların kullanım süresi diş fırçaları gibi uzun olmaz. Diş fırçaları 2 veya 3 ayda bir farklılaştırılmalıdır. Bu dönem diş fırçalarının yenilenebilmesi için tavsiye edilen zamandır. Fakat; arayüz fırçasında bu zaman yedi günde birdir.

Arayüz Fırçaları mı Yoksa Diş İpleri mi?

Şayet diş arayüz fırçalarının ulaşamayacağı kadar darsa diş ipleri tercih edilmelidir. Genç kişilerde diş arasındaki diş etleri daha çekilmemiştir. Bu tarafların, bilhassa alt ön taraf sık sık diş ipleriyle temizliği sağlanmalıdır. Bazı durumlarda tek büyüklükteki arayüz fırçasını tercih etmek yeterli gelmez. Bu halde gerek ince gerek de kalın boy arayüz fırçası tercih edilmelidir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir