Dolgu uygulaması ile dişlerin çürümüş yahut hasar görmüş bölümleri temizlenirken, oluşan boşluk, sağlam ve uygun bir malzeme ile doldurularak dişin doğal yapısı ve fonksiyonu tekrardan kazandırılmaktadır. Çürüklerin çıkartılması ile diş enfeksiyonu önlenir ve tercih edilen dolgu ürünü dişlere göre biçimlendirilerek uzun müddet ve tesirli muhafaza etme temin eder. Bu kolay lakin tesirli uygulamanın, dişlerin sağlığını muhafaza etme yönünden de çok mühim bir rolü bulunur. Fakat, uygulamanın ardından birtakım insanlar dolgulu dişlerinde sancı ya da hassaslaşma sorunu geçirebiliyor.
Bu makalemizde dolgulu dişler neden ağrır, dolgunun ardından meydana gelen ağrı nasıl geçebilir suallerini yanıtlandırarak dolgunun ardından meydana gelen ağrılar hakkında öğrenmeniz gerekenleri ve nasıl tedavi yapıldığını sizlere aktaracağız.
Dolgunun Ardından Dişler Neden Ağrımaya Başlar?
Dolgu uygulaması, çoğunlukla çabuk ve güven verici bir alternatif sağlar. Dolgunun ardından sancı ve hassaslaşma, uygulama esnasında dişlerin sinir ucunun tahriş olabilmesine, dolguların konumlandırılma biçimine ve dişlerin var olan haliyle bağlantılı olarak oluşur. Şeker oranı yüksek, aşırı sıcak yahut soğuk besinlerden kaynaklı az zamanlı bir rahatsızlanma duyulabilir. Bu hal birkaç gün ya da yedi gün içerisinde kendi kendine düzelmeye başlar.
Dolgunun Ardından Oluşan Diş Ağrısının Sebepleri Nelerdir?
Dolgunun ardından meydana gelen ağrılar ve hassaslaşma, genel olarak dişlerin uygulama esnasında maruz kaldıkları tesirler ya da dolguların dişler ile temasıyla alakalıdır. Hassaslaşma ve sancının boyutu, dolguların derinlikleri, sinir ucunun hali, dolgu uygulanan dişlerde ufak uzunluk olması, sıkı bırakılmamış dolgu materyali ve tercih edilmiş dolgunun malzemesiyle ilişkili olarak farklılaşır. Bu hal, genelde kalıcı olmamak ile beraber, birtakım sebepler daha çok özen gerektirir.
Dolgunun ardından dişlerin ağrımasına neden olan sebepler ise;
Tahriş Olan Sinir
Dolgu uygulaması esnasında, dişlerin iç taraflarında bulunan sinir ucu dolgu malzemesine fazla yakın durabilir. Bu hal, sinirlerin tahriş olabilmesine ve hassaslaşmanın fazlalaşmasına neden olabilir. Bilhassa derin dolguların ardından bu hassaslaşma daha belli olur. Sinir zaman ilerledikçe kendisini iyi hale getirir ve bu rahatsızlanma çoğunlukla birkaç hafta içerisinde geçmeye başlar.
Isırıkların Doğru Bir Şekilde Hizalanmamış Olması
Dolgunun ardından dişlerde ağrı yaşanmasının bilindik bir başka sebebi de dolgunun tam anlamı ile doğru yerleştirilmemesidir ve öteki dişlerle doğru hizalanmaması neticesi ısırma esnasında fazladan kuvvete neden olmasıdır. Fazla uzun bir dolgu, ısırma sırasında dişin doğru biçimde birbirlerine oturmalarını önleyen maloklüzyona sebep olur. Diş doktorları, dolguların uzunluğunu öteki dişlere uyacak biçimde ayarlarlar, böylelikle konforlu ve basit biçimde ısırma temin edilir.
Diş İltihabı
Derin çürükler ya da devam eden diş tedavisi sebebi ile dişlerin içerisindeki pulpa dokuları iltihap kapabilir. Tekrar dönüşümü olan iltihaplar dolgunun ardından kendi kendine iyileşme gösterirken, tekrar dönüşümü olmayan iltihaplar kanal tedavi yöntemini gerektirir.
Alerjik Tepkimeler
Alerjik tepkimelerden kaynaklı olarak da dolgulu dişlerde sancı sorunu ortaya çıkmaktadır.
Dolgunun Ardından Olan Diş Ağrısı Çeşitleri
Dolgu tedavisi sonrasında meydana gelen ağrılar ve hassaslaşma olağan bir durumdur. Bu hassaslaşma ve sancı bilhassa şekerli, aşırı soğuk ya da sıcak besinler, atmosfer teması ve ısırma kuvveti gibi faktörler ile fazlalaşabilir. Dolgunun ardından dolgunun sert hale gelmesi için minimum birkaç saat süresince soğuk ve sıcak besinlerden uzak durulmalıdır. Şayet bu hassaslaşmalar ve sancılar birkaç hafta içinde kendi kendine iyileşmezse, kesinlikle hekime giderek problemin kaynağı belli hale gelmelidir. Ağrıların sebebinin tespit edilmesinin ardından gereken işlemler, dolgu hizalarının düzgünleştirilmesi ya da kanal tedavi yöntemi gibi doğru tedavi teknikleri ile onarılır.
Dolgunun ardından oluşacak diş ağrılarının çeşitleri aşağıdaki gibidir.
- Çiğneme ya da Isırma Esnasında Sancı: Şayet dolguların hizalanması yanlışsa, ısırma esnasında sancı duyulur. Bu halde kesinlikle hekime gidilmelidir.
- Devam Eden Zonklama: Derin çürüğün yol açtığı pulpa hasarı neticesi devamlı sancı hissedilebilir. Kanal tedavi yöntemi bu hal için bilindik bir çözüm tekniğidir.
Dolgunun Ardından Meydana Gelen Ağrılar Nasıl İyileşir?
Dolgunun ardından meydana gelen ağrıları hafif hale getirmek için ilk olarak dolgu uygulanan kısmın muhafaza edilmesi mühimdir. İlk birkaç gün şekerli, soğuk ev sıcak besinlerden uzak durmak, hassaslaşmanın fazlalaşmasını engelleyecektir. Çiğneme esnasında sancıyı düşürmek için dolgu uygulanan dişin üstüne çok kuvvet yapmaktan uzak durulmalı ve yemek tüketirken mümkün olduğu kadar öteki dişlerin kullanılması gerekir.
Hassaslaşma genel olarak 14 ile 28 gün içerisinde kendi kendine iyileşir. Fakat bu zaman içinde sancının boyutu ilerler, dişlerde zonklamalar, ateşlenmeler, şişmeler ya da dolguların sıkı hissettirmemesi gibi haller oluşursa kesinlikle doktora gidilmelidir. Diş hekiminiz, sancının nedenini tespit ederek size hassasiyeti azaltacak bazı önerilerde bulunabilir. Gerekli durumlarda dişe hassasiyeti giderici maddeler uygulanabilir, dolgu yüksekliği ayarlanabilir ya da ihtiyaç duyulursa kanal tedavisi gibi ek işlemler yapılabilir.