Diş Tedavisi

Diş Etlerini Güçlendirmek İçin Ne Yapmak Lazım?

Diş Etlerini Güçlendirmek İçin Ne Yapmak Lazım

Dişlerin sağlığı kadar diş eti ve ağız sağlığının da önemi büyük bir yere sahiptir. Aslına bakacak olursak diş etlerinin sağlıklı olması dişin sağlıklı olmasına zemin oluşturur. Bunun sebebi ise dişlerin sağlığını kaybetmeyecek bir şekilde ağzın içerisine yerleşmesi büyük ölçüde diş etinin sağlıklı olmasına bağlı olmaktadır. Bu sebeple düzenli bir şekilde ağız içi bakımını yaparken diş eti bakımına gereken önemi göstermeyi ihmal etmemek mühim konulardan bir tanesidir. Yumuşak dokuya sahip olan ağız içindeki yapı, dişleri sarar ve gereken önem gösterilmediğinde iltihap oluşması gibi dişlerin kaybına sebep olacak problemlere yol açabilmektedir.

Düzenli Ağız Bakımı

Dişleri temizlemek, özel bakım sularını kullanmak, düzenli bir şekilde diş ipleriyle ayrıntılı temizleme gibi ağız içi bakım basamakları, yalnızca dişleri temizliyor gibi görünmüş olsa da gerçekte ağız içini de direk etkilemektedir. Tertipli bir şekilde temizlenen diş ve diş kökleri, sağlıklı ve temiz diş etlerini de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple dişlerin günde 2 defa fırçalanmasına önem verilmeli; en az haftada 1 kez ise ayrıntılı bir şekilde ağız bakımı yapılmalıdır. Yapılmadığı zaman ağız içine, diş köküne ve diş etine giren bakteriler zaman geçtikçe geri dönmeyen zarara uğratabilirler.

Doğru Ürün Tercihi

Ağız ve diş eti temizliği yapılırken hangi aralıklarla ve ne kadar sürede yapıldığı oldukça mühim bir konudur. Bunun yanı sıra bakım yapılan ürünlerin kalitesi de büyük bir önem taşımaktadır. Örnek verecek olursak ucu sert olan bir diş fırçası ile dişler temizlenir ise diş etleri kanayıp bakterilerin yerleşmesine uygun hale gelebilir. Ucu yumuşak olan bir diş fırçasıyla dişleri temizlemek ve diş fırçasını en fazla 3 ayda bir yenilemek, zaman geçtikçe fırçanın yüzeyine yerleşecek bakterilere karşı tedbir almamızı sağlamaktadır. Faydalanılan ağız bakım ürünlerinin içerisinde neler olduğuna da bakılarak diş eti ve diş yapısına zararı olmayan kalitede olup olmadığına karar vererek alınmalıdır.

Düzenli Kontrol

Diş eti sağlığını kontrol altında tutmak ve normalden farklı bir durum olup olmadığını fark etmek için kişinin düzeli bir şekilde ağız sağlığını kontrol etmesi gerekmektedir. Diş hekimine ayda bir defa uğrayıp sıradan diş muayenesini yaptırmak, ayna karşısına geçip diş etlerinin ren ve dokusundaki farklılıkları incelemek; ileriki zamanlarda oluşma ihtimali olan ağız içi problemlerini erkenden fark edebilme yönünden oldukça mühimdir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir