Diş Tedavisi

Diş Eti Kanaması Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Eti Kanaması Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir

Ağız ve diş bakımının doğru bir şekilde ve vaktinde uygulanması, kozmetik açıdan yüz güldüren neticeler temin eder iken bunun yanı sıra bu kısmı ilgilendiren sağlık problemlerini engellemenin en mühim yolu olmaktadır. Diş ve ağız bakımının geri planda bırakıldığı hallerde en fazla karşı karşıya gelinen sorunların başında diş eti kanaması gelmektedir.

Çene kemik ve dişleri arasındaki kısmı doldurarak dişe yardım görevinde bulunan diş eti, besinlerin öğütülmesine destek olmak ile birlikte, dişlerin çevresini sıkı bir biçimde çevreleyerek artık besinlerin ağız içerisindeki boşluklarda birikmesinin önüne geçer. Diş etinin türlü sebepler ile yapısının bozulması, dişe yeteri kadar yardım edememesi gibi hallerde diş eti kanamaları ortaya çıkabilmektedir.

Diş Eti Kanaması Neden Olur?

Diş etinin yapısında bozulmaya sebep olan türlü etkenler sebebi ile diş eti kanaması meydana gelebilmektedir. Bu yönden aşağıdaki hallerde kişilerde diş eti kanaması görülebilir:

  • İyi Olmayan Ağız Temizliği: Diş ve ağız bakımının ihmal edilmesi ya da doğru bir şekilde uygulanmaması durumunda, diş etinin yapısı deforme olarak kolay bir şekilde hasar alır durumuna gelmektedir. Buysa günlük yaşamda diş etinin sık sık kanaması ile neticelenebilir. Dişin düzenli, doğru yöntem ve ekipman ile fırçalama yapılmaması, besin artıklarının temizlenmemesi gibi haller diş eti kanaması ile neticelenebilmektedir.
  • Travma: Sert ve kabuklu besinlerin yenilmesi ya da ağız içerisindeki dokuların fiziksel travmalara maruz kalması diş eti kanamalarına sebep olabilmektedir.
  • Diş Eti İltihabı: Diş eti dokularının yanı sıra diş eti ile diş dokusunun birleştiği yerdeki bağların iltihaplanması durumu olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. İltihaplı bu durum diş etinin dokusunu tamamı ile zarara uğramaktadır. Bu durumun neticesinde kolay bir şekilde diş eti kanamaları meydana gelebilir.
  • Kanama Problemleri: Vücudun genel yerlerinde kanamaya yatkınlık çıkartabilecek rahatsızlıklar ya da kan sulandırıcıların tüketimi halinde diş eti kanaması daha basit gerçekleşebilmektedir.
  • Ağız İçi Protezler: Ağız yapılarına tam uyum sağlayamayan takma diş ya da protezlerin kullanımı esnasında diş etleri zarara uğrayarak kanayabilmektedir.
  • Hamilelik: Gebelikteki hormonal farklılıklar ile beraber diş etleri kanamaya eğilimli ve ödemli bir duruma gelebilmektedir.
  • Kronik Rahatsızlıklar: Karaciğer, böbrek ve diyabet rahatsızlıkları gibi dokuların zarara uğramaya müsait duruma geldiği kronik rahatsızlıkların seyrinde diş eti kanamalarıyla karşı karşıya gelinebilmektedir.
  • Vitamin Yetersizliği: Bilhassa diş eti sağlığı için gerekli olan K vitamini ve C vitamininin yetersiz olduğu hallerde diş eti kanamaları görülebilmektedir.
  • Sigara Tüketimi: Sigara, içermiş olduğu kimyasal maddelerin tesiri ile diş eti yapısını bozarak kanamaya yatkın duruma getirmektedir.

Diş Eti Kanaması Tedavisi

Türlü işlemler ve alınacak tedbirlerle diş eti kanamasının gelişiminin önüne geçilebilir, var olan kanamalar kısa zamanda giderilebilmektedir. Bu manada, aşağıdaki işlemler diş eti kanaması problemi olan hastalar için yararlı olabilmektedir:

  • Diş eti kanamasının en belirgin sebebi iyi olmayan ağız temizliği olduğundan, diş ve ağız bakımının düzenli ve doğru bir biçimde uygulanması çok mühimdir. Bunun doğrultusunda gün içerisinde minimum 2 defa, doğru yöntem ile doğru malzemeler ile diş fırçalanması, ağız gargara solüsyonu ve diş ipinin kullanılması oldukça mühimdir.
  • Ödemli diş etini dindirip kanamayı engellemek için tuzlu su ile gargara yapılması tesirli olabilmektedir.
  • Yeterli ve dengeli beslenme alışkanlığı edinilmesi oldukça mühimdir. Diş etinde ve dişte hasara sebep olacak kabuklu, sert ya da sıcak besinler yenilmemeli; diş ve ağız sağlığı için gerekli olan D vitamini, C vitamini, fosfor, kalsiyum gibi maddelerden zengin beslenme temin edilmelidir. Gün içerisinde bol bol sıvı içeceklerin içilmesi, ağız kurumasını önleyerek diş etinde meydana gelebilecek iltihaplanmaları engellemesine destek olmaktadır.
  • Alkol ve sigara kullanımı gibi sağlığa yararlı olmayan alışkanlıkların sonlandırılması gerekir.
  • Rutin doktor kontrolleri kesinlikle ihmal edilmemeli, ağız içi ve diş dokular için gereken tedaviler eksiksiz olarak yaptırılmalıdır. Protezlerin ya da takma dişlerin uyumsuzluğu halinde bir diş doktoruna başvurulması gerekir.
  • Kronik rahatsızlıklar ile ilişkili gelişen kanama sorunlarında, uzman bir doktor tarafından değerlendirilmek üzere bir sağlık kuruluşuna gidilmesi gerekmektedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir