Çok fazla diş fırçalandığında diş minesinin zarar görme ihtimali vardır. Dişlerin çok sert bir şekilde ve sık sık fırçalanması diş minesinin aşınmasına yol açarak dişlerin daha sarı bir görünüm almasına sebep olmaktadır. Diş minesinin aşınması olayı fazlasıyla güç bir durumdur. Ancak bu durum mümkün değildir demek yanlış olur.
Diş minesinde aşınma meydana geldiği taktirde dişin dentin olarak adlandırılan ikinci tabakası ortaya çıkmaktadır. Dentinin içerisinde yer alan tübüller, sinirlere ve canlı dokulara bağlı olan dokulardır. Diş minesi aşındığı zaman bireylerde sıcağa ve soğuğa karşı hassasiyet meydana gelebilmektedir.
Dişlerin gün içerisinde sık sık fırçalanmasının yol açtığı bir başka sorun ise diş eti çekilmesidir. Dişlerin çok sert bir şekilde sıklıkla fırçalanması diş eti çekilmelerine sebep olmaktadır.
Dişler Gün İçerisinde Kaç Defa Fırçalanmalı?
Dişlerin temizliği düzgün bir şekilde yapılmadığında, diş yüzeyinde besin artıkları ve bakteriler birikmeye başlamaktadır. Ağız içerisinde yer alan bakteriler yiyecek artıklarında bulunan şekerli maddeleri kullanarak onu yapışan ve saydam bir hale getirmektedir. Bu maddenin diş yüzeyine yapışmasına yol açar. Meydana gelen bu birikintiler plak olarak adlandırılmaktadır. Diş yüzeyindeki bu plaklar bakterilerin daha rahat tutunmasına yol açan bir zemin hazırlamaktadır. Diş fırçalama işleminin düzenli ve etkili bir şekilde yapılmadığı durumlarda dişlerin tüm yüzeyinde, diş ve diş etinin birleşiminde, diş aralarında biriken bu plak çürüklere ve diş eti rahatsızlıklarına yol açmaktadır. Bu sebepten dolayı dişler, sabah kahvaltı yapıldıktan sonra ve akşam uyumadan önce olacak şekilde, günde en az 2 kere özenli ve titizlikle fırçalanmalıdır. Ayrıca ne kadar düzgün fırçalama yapılırsa yapılsın hastalıklı veya sağlıklı ağızlarda ara yüz bölgelerinde bulunan plaklar tamamen temizlenememektedir. Bu nedenle ağız ve diş temizliği yapılırken fırçanın yanı sıra ara yüz fırçası ve diş ipi gibi ara yüz temizleyici ürünlerinin kullanılması tavsiye edilmektedir.
Yapışkan gıdalar tüketildiği taktirde zaman kaybetmeden hemen dişlerin fırçalanması gerekmektedir. Ancak limon, greyfurt, portakal, kola, şarap, turşu ve sirke gibi gıdalar tüketildikten hemen sonra dişlerin fırçalanması yanlış bir uygulamadır. Bunun sebebi ise bu gıdaların yüksek asit oranına sahip olmasından dolayı diş fırçalandığında diş yüzeyinde aşınma meydana gelecek olmasıdır. Asit içerikli gıdalar tüketildikten 2-3 saat sonra dişlerin fırçalanması uygun olacaktır. Asitli gıdalar tüketildikten sonra fırçalama yapılmamalı, ağız su ile çalkalanmalıdır.