Diş Tedavisi

Çekilen Dişin Yanındaki Diş Neden Sallanır?

Çekilen Dişin Yanındaki Diş Neden Sallanır

Çekilen dişin yanındaki diş, diş çekim sonrası meydana gelen boşluk ve dokuların iyileşme sürecinden dolayı sallanmaktadır. Çekim esnasında uygulanan kuvvet de çekilen dişin yanındaki dişin sallanmasına yol açabilir.

Dişlerin sallanması durumu, beyaz diş etinde yumuşama ortaya çıkan kişiler de bulunmaktadır. Bu hal genel olarak diş etinin çekilmesi ve diş etinde rahatsız olmalarından ötürü ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlarda diş etinin zaman içinde yumuşaması hali meydana gelmektedir. Dişi çevreleyen yapının dişi sağlam bir biçimde tutamaması bundan kaynaklanmaktadır. Bu durum için uygulanması gerekli olan şeyler içerisinde dişlerin bakımlarının uygun ve düzenli uygulanması, doğru olmayan beslenme alışkanlıklarının farklılaştırılması bulunmaktadır. Bu durumun yanı sıra genetik yapı sebebi ile de oluşum ortaya çıkabilmektedir.

Şayet dişte zayıflama ve sallanma gibi hususlar gündemdeyse kesinlikle vaktinde tedavi yapılması gerekir. Bundan ötürü de erkenden muayeneye gidilmesi tavsiye edilmektedir.

Diş Sallanması Nedir?

Zaman içinde yetişkin kişilerin dişinde sallanmalar ortaya çıkabilmektedir. Bu sallanma hali birçok başka sebepten ötürü oluşum göstermektedir. Bilhassa da ağız bakımının ihmal edilmesi, genetik faktörler ve doğru olmayan beslenmeler gibi oluşum gösterdiği görülmektedir. Bu hal ise çok can sıkan bir duruma gelmektedir. Bu durumdan ötürü de erken zamanda tedavi edilmesi gerekli olmaktadır.

Sallanma hali birçok açıdan problem olan bir hal olduğundan, erken zamanda muayene edilmesi ve sorunun hangi nedenden olduğuna bakılması gerekir.

Diş Sallanması Hangi Nedenden Dolayı Olur?

Yetişkin hastalarda diş sallanması, bilhassa yemek yer iken hastanın kendini iyi hissetmemesine neden olabilmektedir. Şiddetli diş ağrılarıyla karşılaşmalarına sebep olabilmektedir. Bu halden çabuk bir şekilde kurtulmayı arzu eden hastalarsa muayeneye gitmektedir. Fakat böyle bir hale maruz kalınmamasıysa dişin gün içerisinde iki kez fırçalanması ve diş etinin güçlü hale gelmesine sebep olan gargaraların uygulanması ile mümkündür.

Şayet dişte sallanma ortaya çıkmışsa halin daha fazla kötüye gitmemesi adına bazı yöntemlere başvurulur. Muayeneyle beraber hangi tekniklerin yapılacağı ve nasıl bir ilerleme temin edileceğinin belirlenmesi gerekmektedir. Böylece diş sallanma sorununun ilerlemesinin önüne geçilmekte, yaşam kalitesini yitiren bireylerin tekrardan normale dönmesi sağlanmaktadır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir