Diş Tedavisi

Çekilen Diş Boş Kalırsa Ne Olur?

Çekilen Diş Boş Kalırsa Ne Olur

Çekilen diş sonrasında ağızda boşluklar meydana gelmektedir. Oluşan bu boşluklar doldurulmadığı takdirde, mevcuttaki dişlerin çürümesine yol açabilmektedir. Bu gibi nedenlerden dolayı eksik dişlerin tedavisi en kısa süre içerisinde yapılmalıdır. Uzun süre tedavi edilmeyen diş eksikliği durumu, bireylerin ağız ve genel sağlığı için birtakım sorunlara neden olmaktadır.

Çoğu insan eksik dişlerin sadece sağlığınızı etkilediğini düşünür, ancak aynı zamanda sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösterebilir. Çekilen dişlerin yerine uygun tedavi uygulanarak eksik dişlerin tamamlanması, görünümünüzü daha estetik hale getirebilir, gülümsemenizi iyileştirebilir ve daha genç görünmenizi sağlayabilir.

Eksik dişlerin tamamlanması sadece ağız sağlığınızı düzeltmekle kalmaz, aynı zamanda daha iyi yemek yemenizi ve çiğnemenizi sağlar. Fonksiyonel bir iyileştirmenin yanı sıra, güveninizi artıran estetik bir görünüm için, eksik olan dişin yeri doldurulmalıdır. Ağzınızda dişlerin eksik olduğu boşluklar varsa, çenenin nasıl kapandığını etkiler. Boşluğun karşısına gelen diş boşluğa doğru hareket eder ve çenenin kapanmasını engeller ve eklemde sorunlara neden olabilir.

Çekilen dişin çevresindeki dişler de oluşan boşluğa doğru ilerler. Meydana gelmiş olan boşlukların uzun süre doldurulmaması, o bölgede yemek artıklarının birikmesine ve mevcut dişler de çürütmesine yol açmaktadır. Bu gibi riskli durumlarla karşı karşıya kalmamak ve mevcuttaki diğer dişlerin çürümesine engel olmak için, eksik dişlerin tedavisi en kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Yitirilen ve çekilen her diş, çene kemiğinde farklı sorunlara neden olur. Mesela çene kemiğiniz daha erken çözülmesine etki eder. Neden derseniz ağız içerisinde yer alan dişler çene kemiğine destek olurlar. Çene kemiğinin çözülmesi kısacası erimesi sürecine rezorbsiyon denilmektedir. Dişsiz kalınan zaman uzadıkça çene kemiği rezorbsiyonu da artmaktadır. Kemikte meydana gelen kayıp, çiğneme işlevinin yitirilmesi ile birlikte yemek alışkanlıklarında da değişikliklere neden olur. Bu da bireylerin yaşam kalitesini düşürür.

Sağlık, görünüm ve yaşam kalitesi için çekilen diş sonrasında oluşan boşluklar en kısa sürede doldurulmalıdır.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir