Diş Tedavisi

20’lik Diş Ne Zaman Çekilmeli? Geç Kalmayın

20’lik Diş Ne Zaman Çekilmeli? Geç Kalmayın

20’lik diş, insanlar tarafından yirmi yaş dişi biçiminde de adlandırılan genelde on yedi- yirmi beş yaş arasında ortaya çıkan yetişkin dişidir. Çenenin en arka kısmında mevcut olan yirmilik diş genellikle çene yapısına uyum sağlayamaz. Bu durum ise hastada ağrı, apse ve diğer rahatsızlıkların yaşanmasına yol açar. Bu nedenle sorun yaşanmasına neden olan yirmilik dişin çekilmesi veya cerrahi olarak çıkarılması gerekmektedir.

Çenenin yapısına uymuş yirmilik dişler çekilmez. Birtakım hallerde ise bu dişler uygun görülmeyen çene yapısı yüzünden doğru olmayan açı ile çıkartılması yüzünden diş etlerine gömülü şekilde durabilir ve dış taraftan bakıldığında anlaşılmayabilir. Gömülü yirmilik diş olarak da adlandırılan bu diş türü, çoğunlukla yol açtığı ağrılarla kendini belli etmektedir.

Rutin diş muayeneleri sayesinde bu dişlerin çıkmış olması ve gelişme döneminin gözetimi temin edilir ve kötü bir halin oluşması durumundaysa diş ve ağzın sağlığına zarar vermeden bu dişten kurtulunur.

Yirmilik diş, 17–25 yaşları arasında çenenin en arkasında süren üçüncü büyük azı dişidir. Üst çene ve alt çenede toplam olarak dört adet yirmilik diş mevcuttur. Birtakım insanlarda daha fazla yirmilik diş bulunuyor. Bu diş türü genel olarak çene kemiğinde var olabilmek için yeteri kadar alan bulamayıp gömülü şekilde durabilir. Bu sebep dolayısıyla bu dişlerin çıktığı vakit doktora muayeneye gidilmesinde fayda olacaktır.

Yirmilik dişler, on yedi- yirmi beş yaş arasında kendisini gösterir, ağız içinde sürme neticesi 3. Azı dişi biçiminde ortaya çıkar ve çıkartılması zorunlu olmaz. Fakat, yirmilik dişler, ağzın içerisinde düzgün ve karşısında olan dişi kapatacak şekilde çıkmaya başlamışsa çekim gerekmez.

20’lik Diş Çekilmesinde Normal Diş Çekiminden Bir Farkı Var Mıdır?

20’lik dişlerin ağız içerisinde olan halleri, yer aldıkları bölgeler, durdukları biçim ve hangi tarafa doğru çıkmaya çalıştıkları gibi hallere bakarak çekim gerçekleştirilir. Şayet dişlerin üst kısmı kemikler ile çevrili değil ise, normal diş çekim işleminden bir ayrıcalığı olmaz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir