Diş Tedavisi

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yirmi yaş dişi çekimi sonrası iyileşme sürecinin başarılı bir şekilde gerçekleşmesi için birtakım hususlara dikkat edilmelidir. Bunlar ise;

  • Yirmilik dişlerin çekilmesinin ardından çekilen kısmın temiz tutulması mühimdir.
  • Diş çekim işleminin ardından genel olarak birkaç saat uyuşukluk sürmeye devam eder, bu esnada yanakların ve dilin ısırılmamasına özen gösterilmesi gerekir.
  • İşlemden sonra ilk yirmi dört saatte aşırı soğuk ve sıcak besinlerden, sigaradan, alkolden, asit içeren içeceklerden, sert besinlerden uzak durulması önerilmektedir.
  • Yaralı kısmın yirmi dört saat kullanılmaması tavsiye edilmektedir.
  • Minimum bir gün süresince sigara tüketilmemesi gerekmektedir. Üstelik hastalar bu kurala uyum sağlayabilir ise üç gün boyunca sigara tüketmemesi önerilmektedir.
  • İşlem gününün akşamı, geç saatlere dek yatılması ve gece yüksek yastık ile uyuması tavsiye edilmektedir.
  • Doktorun vermiş olduğu ilaçların düzenli bir şekilde kullanımı mühimdir.
  • Diş çekim işleminin ardından ağzın çalkalanmaması pıhtı için oldukça mühimdir.
  • Ağızın hijyenik olmasını sağlamak adına yirmi dört saat ve ardından tuzlu su gargarası yapılmalıdır.
  • Yaranın içerisine gıda artıklarının dolmamasına özen gösterilmelidir. Çekim işleminin yirmi dört saat sonrasında dikişli bölge yumuşak yapılı bir diş fırçası desteği ile yavaş bir şekilde temizlenmesi gerekir. Ondan önceyse bu alana temas etmeyecek biçimde öteki yerlerin fırçalaması yapılabilmektedir.
  • Bol su tüketilmesi ve ilk zamanlar pipet ile beslenilmesi önerilir. Kişi kendisini iyi hissettiğinde, katı besinlere geçmeden evvel jöle ve çorba çeşidi besinler ile beslenebilmektedir.
  • İyileşme evresinde ağızın tam olarak açılmaması ve kapanmaması normal bir durumdur.

20’lik diş çekimi gerçekleşmeden önce hekiminizden işlemin nasıl uygulanacağına dair ayrıntılı bilgi alınmalıdır. Uzmanlar, 3 boyutlu röntgenler vasıtası ile çenenin haline bakılarak işlemi planlamaktadırlar. Sinirin yerleşimine, dişin yerine ve çıkma oranı ile ilişkili olarak uygulama otuz dakika ya da iki saat kadar sürebilmektedir. Diş tek parça olarak ya da kırılarak birden fazla parça durumunda alınabilmektedir. Kişinin bu süreci tam anlamıyla öğrenmesi, işlemden evvel rahatlayabilmesi için önerilmektedir. İşlemin ardından kötüleşmeye başlayan şişlik, ateşlenme, fazlalaşan sancı ve geçmeyen uyuşukluk var olduğunda tekrardan doktor kontrolü tavsiye edilir. Kişiler bu süreç içerisinde ağız bakımlarına dikkat etmeli, o kısmın iyileşme gösterebilmesi için günden güne gözeterek herhangi bir problemde doktor ile iletişim halinde olunması gerekmektedir.

Yirmilik diş çekim işlemi pek çok yetişkin ve genç için stres kaynağı olabilmektedir. Bilhassa daha evvel cerrahi bir operasyon geçirmemiş hastalar, yirmilik diş çekim işlemlerinde endişelenebilmektedirler. Herkesin geçirmiş olduğu birkaç saatlik bir işlemi, daha büyük problemler ortaya çıkmadan yaptırmanın yararlı olacağını kendinize hatırlatarak motivasyon temin edebilirsiniz. Yirmilik dişlerin çekilmesi halinde öteki dişleri çürütmesi, apsenin yayılması gibi problemler geçirilebilir. Sadece birkaç hafta zaman alan iyileşme dönemi, temizlik gerekleri yerine getirilerek daha az zamanda atlatılabilmektedir. Güven duyduğunuz bir doktor ile iş birliği durumunda hazırlık, çekim ve iyileşme dönemini daha rahat geçirilebilir, yaşam boyu aynı problemi geçirme olasılığınız olmadığını bilerek kendinizi rahatlatabilirsiniz.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir