Şeffaf diş plak tedavilerinde tercih edilmiş olan şeffaf plakların düzenli bir şekilde temizlenmesi gerekli olmaktadır. Her zaman yapılan kontroller esnasında değiştirilecek olan şeffaf diş plaklar yine de ağız temizliği yönünden düzgün bir biçimde temizlenmelidir. Şeffaf diş plak temizlikleri nasıl uygulanır sualinin cevabını inceleyeceğimiz bu makalede konu ile alakalı ayrıntılı bir rehber bulmuş olacaksınız.
Şeffaf diş plakların temizlikleri, zaman ile birikmeye başlayacak bakterileri giderebilmek için uygulanacak temizleme olmaktadır. Şeffaf plaklar her gece su ile durulanması gerekli olmaktadır. Yumuşak kıl yapılı bir diş fırçası ile gün içerisinde birikmiş olan parçacıkları veya gıda atıklarını giderebilmek için düzenli bir fırçalama işlemi gerekli olmaktadır.
Her fırçalama işleminin ardından iyi bir şekilde durulanması gerekir. Ayriyeten şeffaf diş plaklarını takmadığınız vakitlerde koruyucu kutuda muhafaza etmek doğru bir teknik olacaktır. Şeffaf diş plakları gün içinde en az 20 saat süresince ağız içerisinde kalması gerekli olmaktadır. Şeffaf diş plak tedavi yönteminin en mühim avantajlarından bir tanesi yemek tüketir iken çıkartma olanağının olmasıdır. Gün içinde iki- dört saat aralığında çıkartılabilmektedir. Bakımı standart diş teli işlemine kıyas ile son derece basit olmaktadır.
Gece olduğunda tükürük salgıları daha düşük olduğundan dolayı bakterinin çoğalması daha çok olabilmektedir. Şeffaf diş plaklarında ve diş yüzeylerinde birikmiş olan bakterilerin temizliklerini yapmak için her sabah kalktığınızda ağzınızı çalkalamanızın ardından şeffaf diş plaklarını yıkayarak temiz tutmanız gerekmektedir.
Diş macununda yer alan aşındırıcı ürünler plaklara mikro seviyede zarara uğratacağından dolayı şeffaf plakların temizliklerinde diş macununun kullanılması tavsiye edilmemektedir. Şeffaf diş plaklarının temizlikleri hususunda özen gösterilmesi gerekli olan en mühim hususlardan bir tanesiyse plakları ağzınıza takmadan evvel dişlerinizi fırçalamak olacaktır. Plakları ağzınızdan çıkarttıktan sonra açık bir yere bırakmamanızda yarar olacaktır. Bunun nedeni açık atmosferde bakteriler ile daha çok temas halinde olunmaktadır. Şeffaf plakları yeniden takmadan evvel kesinlikle su ile çalkalayıp o şekilde takmanız gerekir.
Şeffaf diş plakları ağzınızda iken kahve çay gibi lekelenmeye neden olabilecek içecekleri tüketmemeye özen göstermeniz gerekmektedir. Bu içecekleri tüketmeden plaklarınızı çıkartmanız gerekir. Bunun nedeni bu içecekler şeffaf plaklarda renklenmeye neden olmaktadır ve bu durum da estetik bir görünüm temin etmemektedir. Plakların değişimlerinin yapılmasına daha çok uzun zaman var iken plaklarınızda hoş olmayan bir renk meydana gelmiş ise temizleme için kristaller tercih edebilirsiniz. Temizleme kristali diş doktorunuz tarafından tedavi yönteminin ilk başında sizlere verilmektedir.
Plaklarınızın temizliğinde gece rutini olarak özen gösterilecek hususlar;
- Plaklarınızı yumuşak kıl yapılı bir diş fırçası ile ve gün içerisinde birikmiş olan parçacıkları ya da gıda artıklarını giderebilmek için su ile durulamanız gerekir.
- Fırçalama işleminizin ardından bol su ile durulamanız gerekir.
- Plaklarınızı takmayacağınız vakitlerde koruyucu bir kutuda muhafaza etmeniz gerekir.
Plak tedavi yöntemi sürecinde on dört günde bir değiştirmeniz gerekir ise bile yine de plaklarınızı özenli bir biçimde temizlemeniz gerekmektedir. Bunun nedeni plaklarınızın temizliğini yapmamak renklerinin solmasına ve dişinizin sarı renkte gözükmesine sebep olabilmektedir. Ayriyeten şeffaf diş plaklarınızda birikmiş olan bakteriler hoş olmayan ağız kokusuna yol açabilmektedir. Dişinizi devamlı olarak birikmiş olan bakterilere maruz bırakmamak için düzenli bir şekilde temizleme yapmayı alışkanlık durumuna getirmeniz gerekir.
Şeffaf plak tedavi yönteminde tercih edilen plakları temizleyebilmek için uzak durmanız gerekli olan temizleyici malzemeler aşağıdaki gibi olmaktadır;
- Protez temizleme ürünü
- Ağız gargarası, bilhassa alkol barındıran gargaralar
- Diş macunu
Bunlar şeffaf diş plaklarında kolay bir şekilde lekelenmeye yol açabilir ve yapısını bozabilmektedir. Bunun yanı sıra temizlik uygulaması yapılır iken yumuşak kıl yapılı bir diş fırçası tercih etmek de son derece mühim olmaktadır. Sert yapılı olan diş fırçaları şeffaf plaklarda zedelenmeye neden olabilmektedir.
Plaklarınızı takar iken yemek tüketildiğinde her daim şeffaf plakların çıkartılması tavsiye edilmektedir. Aksi halde besin atıkları burada birikmeye başlayabilir ve bakteri oluşmasına neden olabilmektedir. Ayriyeten plaklar ağzınızda iken su haricinde başka bir şey tüketmekten uzak durmanız gerekmektedir.