Diş Tedavisi

Lamine Diş Kaplama Kimler İçin Uygun?

Lamine Diş Kaplama Kimler İçin Uygun

Lamine kaplamalar yaprak veya porselen diş gibi başka adlar ile de tanınıyor. Dişlerin ölçülerine göre özel şekilde hazır edilen ve daha beyaz renkte, pürüzsüz diş görüntüsünü temin eden lamine dişler milimetrik seviyede inceltme uygulanarak yapılıyor. Laboratuvarlarda hazır edilen ve ince formu sebebinden yaprak şeklinde isimlendirilen kaplamalar materyali inceltmenin ardından dişlere uygulanıyor.

Dişe sadece 0.3 milimetre- 0.7 milimetre düzeyinde inceltilerek yapılması, lamine dişlerin natural görüntü sağlamasında tesirlidir. Bu durumun beraberinde porselen materyallerden elde edilmesi, yüksek ışık geçirmesini temin ediyor. Böylece oldukça estetik ve natural bir görüntü yakalıyor. Lamine dişler metal materyalleri barındırmamaktadır. Bu nedenle natürel görüntü sağlanmaktadır.

Lamine Diş Kaplamalar Hangi Kişilere Uygulanır?

  • Dişlerinin olduğundan daha beyaz gözükmesini arzu eden kişiler
  • Aşınma sorunuyla karşı karşıya olan kişiler
  • Kırık dişleri olan kişiler
  • Dişlerinin görüntüsünden rahatsız olan kişiler
  • Diş sararmalarından şikayet eden kişiler

Yukarıda belirtmiş olduğumuz kişiler lamine diş kaplamalarına uygun olup, arzu ettikleri görüntüye erişebilirler.

Lamine Diş Kaplamaları Nasıl Uygulanır?

Öncelikle kişinin işlemden neleri arzu ettiği kesinleştirilir. Bunun yanı sıra kesinlikle ayrıntılı kontrole gereksinimi duyulur. Ağız içi çürük durumuna, diş etlerinin sağlığı yerinde mi gibi birtakım bulgular kontrolle temin edilir. Şayet çürük dişler, diş eti rahatsızlığına benzer diş ve ağız sağlığı ile ilişkili türlü sorunlar mevcut ise ilk olarak tedaviler yapılmalıdır. Sonrasında lamine dişlerin adımına geçilir.

Lamine dişlerin dişlere uygun biçimde hazırlanması adına ilk olarak ölçü alınır. Lamine dişlerin her bir tanesi kişiyle özel olarak elde edilir. Lamine dişler laboratuvarlarda üretilmesinin ardından işleme geçilir. Özel yapıştırıcılar tercih edilerek diş üstüne lamineler uygulanır. Dişlere ufak aşındırma uygulanmasının ardından yapıştırıcılarla diş üstüne sabit hale getirilen lamine dişler uzun müddet problemsiz şekilde kullanılır. Lamine diş tedavisinde kişinin acı duyması söz konusu değildir.

Lamine Diş Kaplama Türleri Nelerdir?

Çoğunluk ile bu kaplamalar iki ayrı alternatif sağlayan kaplama çeşitidir. Bu çeşitler; porselen ve kompozit laminelerdir.

  • Kompozit Lamine Türü

Dişlerin renk tonunu ve biçimini düzgün hale getirmek gayesi ile yapılan ve dişleri herhangi bir zarara uğratmayan kaplama çeşitidir. Genel olarak dişlerinde ufak çarpıklığı olan kişiler veya dişlerinin renk tonundan memnuniyetsiz olan kişiler tarafından kullanılır. Dişlere iyi bir görüntü sağlayan bu kaplama türü, dişlere ufak bir büyüklük görüntüsü sağlanmak istendiğinde kullanılabiliyor.

  • Porselen Lamine Türü

Dişte oluşan renk eksikliği, leke veya ufak çarpıklık halinde bu kaplamalar kullanılır. Oldukça ince formda olmalarından dolayı kullanım esnasında herhangi bir acı hissettirmez.

Lamine Diş Kaplamaların Uygulanmasını Gerektiren Haller

Hangi durumlarda lamine diş uygulamalarına gereksinim hissedildiği sualine kısa maddeler halinde açıklayabiliriz.

  • Dişte çatlağın veya kırığın bulunması
  • Dişlerin aşınması
  • Diş arasında boşluk olması
  • Diş beyazlatma sonrasında arzu edilen rengin sağlanmaması
  • Dişlerin düzgün şekilde olmaması
  • Dişlerin kısa uzunlukta olması
  • Dişlerin eğri olması

Bütün bu durumların beraberinde yalnızca daha pürüzsüz gözüken diş yapılarına sahip olmayı arzu eden kişiler de yönünü bu işleme çevirebilirler.

Lamine Diş Kaplamaların Bakımları Nasıl Uygulanır?

İlk olarak dişe lamine dişlerin yapılmış olması özgü bir bakıma gereksinim duyduğu manasında değildir. Dişlerin bakımları için özel materyal kullanmaya da ihtiyaç olmaz. Yalnızca önceden olduğu gibi düzenli diş ve ağız bakımlarının lamine dişlerin ardından da aksatılmamalıdır.

Uygulamadan sonra bir hafta süresince soğuk ve sıcak besin ile içecek türlerine karşı hassaslaşma durumu oldukça olağandır. Bu hal kalıcı değildir. Bu durumun haricinde uygulanan kaplamalar ile ilişkili olarak sıradan bir problem yaşanmaz.

Lamine Dişlerin Kullanım Süresi Ne Kadar?

Hastanın diş ve ağız hijyenine ne kadar dikkat ettiğiyle bağlantılı olarak lamine dişlerin kullanım süresi farklılık gösterir. Genel olarak on ile on beş sene içinde farklılık gösteren bir müddet süresince bu lamine dişler sorunsuz biçimde kullanımı sürdürülür. Fakat bu durum için diş ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir.

Metal barındırmayan materyaller ve porselenden elde edildiğinden dolayı zaman geçtikçe renk farklılıkları ve sararmalar oluşmuyor. Bu durumda senelerce hiçbir problem teşkil etmeden kullanılması da bu durumdan kaynaklanır. Ağız temizliğinin aksatılması durumunda gerek türlü diş eti ve diş problemleri görülebilir gerek de lamine dişler bu olaydan kötü yönde etki görebilir.

Lamine Diş Kaplamaların Avantajları Nelerdir?

Lamine dişler, son dönemde sık sık kullanılan kaplama çeşitlerinden bir tanesidir. Estetik diş doktorluğunda bu kadar çok istenmesiyse temin ettiği türlü avantajlarının olmasıdır. İşte lamine diş kaplamaların sağladığı avantajlar;

  • Dişe aşırı ufak seviyede bir aşındırma uygulanarak lamine diş tedavisine başlanmaktadır. Dolayısı ile bu kaplamalar dişleri aşırı zarara uğratmadan yapılan tekniklerden bir tanesidir.
  • Lamine dişleri dişlere sabitleyen yapıştırıcılar oldukça kuvvetli olduğundan lamine dişler dişlere iyi tutunurlar. Böylelikle lamine dişlerin düşme tehlikesi son derece azdır.
  • Estetik görüntü kazandırırken bunun beraberinde natural görüntü arzusunu da karşılar. Lamine dişlerle asıl dişlerin birbirilerinden ayrıştırılması çok zordur.
  • Diş iplerini kullanmaya sorun oluşturmaz. Lamine diş uygulamanın ardından diş ve ağız temizlik rutini sürdürülebilir.
  • Tek ta da pek çok dişe yapılabilir.
  • Pürüzsüz yapısından dolayı rahatsız etmez.
  • Kırılmalara, çekme ve germelere karşı dayanıklılıkları son derece fazladır. Dayanıklılık yönünden idealdir. Uzun müddet kullanılmaktadır.
  • Diş etleri ve dişler ile uyum içerisindedir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir