Bu blog yazımızda ister kontrol için ister tedavi için olsun diş doktoruna giderken dikkat edilmesi gerekli olan hususlara değineceğiz. Yaşamın acelesinde, hesap edilmeden gündelik hayat devam ettirilse de birtakım hususlarda plan yapmak, ufak adımlamalar koyabilmek uygulanacak işi kolay hale getiren tekniklerdendir. Diş doktoruna gitmeden evvel arayıp randevu alınmalı, alınmış olan randevuya gidilemeyecek ise tekrardan aranıp bilgilendirilmelidir. Randevu vaktine uyulmalı, fazla erken veya geç gidilmemelidir.
Daha evvel uygulanan tedavilerle alakalı röntgenler, belgeler mevcut ise onları da alıp randevuya gidilmelidir. Tercih edilen sistemik ilaçlar hakkında bilgi sahibi olunmalı ve sual edildiğinde cevap verilmelidir. Bunun yanı sıra geçici bir rahatsızlık mevcut ise dürüst bir şekilde doktor ile paylaşım yapılmalıdır. Sistemik rahatsızlığı izleyen tıp doktorunun yazmış olduğu bir bilgilendirme mesajı mevcut ise ihmal edilmemelidir. Ağız içerisindeki problem veya en azından problemin meydana getirdiği şikayet net bir şekilde belirlenmelidir ve doktora aktarım yapılmalıdır.
Tedavi evresinde resim alınacak ise mümkün olduğunca nötr renk tonunda giysiler ve makyajın olmadığı bir tenle gidilmelidir, şayet makyaj mevcut ise en azından uygulamadan evvel ruj ve yanakta var olan pudra/ fondöteni silmek gerekir. Şayet makyaj olmadan olmaz diyor iseniz, işlemin ardından makyajınızı tazelemek için malzemelerinizi yanınızda götürebilirsiniz. Muayeneden hemen evvel sarımsak, soğan gibi kokan besinler yenilmemeli, sigara kullanılmamalıdır. Dişlere fırçalama yapılmalı ve kontrole öyle gidilmelidir.
Dental tedavi yöntemleri stresi meydana getirebilir. Daha evvel tedavi esnasında yaşanmış olan olumsuzluklar mevcut ise; bu olumsuzluklar doktora söylenmeli fakat bu hususta kaygılanılmamalıdır. Şayet içinizde bir endişe var ise bu endişeyi doktora aktarmak, doktorun sizleri rahat duruma getirmesi ve tedavi döneminin sağlıklı şekilde ilerleyebilmesi açısından son derece mühimdir.
Tedavi yöntemleri hastaya aittir, başka kişilere yapılan tedavi yöntemleri sizler için doğru olmayabilir. En uygun tedavi yöntemini belirlemek yine doktora aittir. Etraftan işitilen söylemler çoğunluk ile doğru değildir veya eksiktir. Bu sebepten farklı birine uygulanan tedavi yöntemlerinin yapılması hususunda baskı yapılmamalıdır.
Tedavinin türüne göre, tedavinin zamanları da değişir. Tek randevuda sonlanabilen tedavi yöntemleri olduğu gibi altı ay veya daha çok zaman alan tedavi yöntemleri de yer alır. Tedavi yöntemlerine başlamadan evvel bu durum hakkında bilgi edinmeniz, döneme hakim olabilmenizi temin eder. Şayet az zaman içinde tedavi yapılacak bölgede olacak iseniz tedavi yöntemine başlamadan evvel bunu doktorunuza aktarmalısınız, tedaviler randevulara ayar verilmesi için son derece mühimdir.
Bilhassa randevulara aç karnına gidilmemelidir. Kapsamlı ve güç tedavi yöntemleri için işlemin ardından sizlere yardımcı olacak bir kişinin olması bu evreyi kolaylıkla atlatabilmenizi temin edecektir.
Diş Doktoru Korkusunun Sebepleri
Dentafobi, başka bir ismiyle diş doktoru korkusu, daha çocuk iken geçirilen kötü tecrübeden dolayı kaynaklanır. Çoğunluk ile bu endişenin sebebi aşağıdaki gibidir;
- İğne görmeye tahammül edememe
- Kan görecek olma kaygısı
- Sancı hissi duyabileceğinin kaygısı
- Tercih edilen materyallerin steril olamama kaygısı
- Bulaşıcı rahatsızlıkları kapabilme endişesi
- Üçüncü insanlardan alınan kötü tecrübelenen diş doktoru öyküleri
Diş Doktorundan Korkan Kişilere Muayeneye Gitmeden Önce Verilecek Tavsiyeler
- Diş doktoru endişesinin olması son derece olağandır. Bu duruma, çocukluk evresinde geçirilen kötü diş çekimleri veya dolgu yapılması gibi birtakım anılar sebep olabilir. Bu sebepten hastanın, endişeleri hakkında diş doktorlarına hepsinin açık bir şekilde aktarılması gerek görülür.
- Bölümünde tecrübeli ve güven verici bir diş doktoru bulabilmeniz, tedavinizde sizi rahatlatması bakımından son derece yararlı olacaktır. Mümkün olduğunca tanıdık bir diş doktoruyla irtibata geçmeniz, hissedilen kaygıyı minimuma indirecektir.
- Çok fazla seviyede endişeniz mevcut ise psikolojik bakımdan yardım alabilirsiniz.
- Genel anesteziyle tam uyutmalar temin edilebilir; bu anestezi tekniğini kullanabilirsiniz. Damar yoluyla sakin hale getirici ilaçlar kullanmayı kabul eder iseniz, böylece rahatlamanız da temin edilebilir.
- Diş doktorunuzdan tedavi süresince uygulayacağı işlemleri aşama aşama sizlere aktarmasını ve ufak da olsa duyabileceğiniz bir sancıyla tedaviyi bitireceğinin teminatını vermesini arzu edebilirsiniz. Böylelikle içinizdeki endişe az da olsa azalmaya başlayacaktır.
- Tedavi uygulamalarının tek muayenede sonlanması şart olmaz. Uygulanacak işlemler, belli vakit dilimlerine yayılım göstererek sürdürülebilir. Diş doktorunuzdan bunu yapmasını arzu edebilirsiniz.
- Randevularınızda diş doktoru endişesi olmayan, sizlere güven verebilen bir tanıdığınızla gidilebilir, bekleme sırasında muhabbet ederek kendinizi güvende hissedebilirsiniz. Fikir ve endişeleri beyninizden uzaklaştırmanız gerektirdiğini ihmal etmemelisiniz.
- Tedavi sırasında tercih edilen cihazlardan çıkacak seslerden rahatsız olacaksanız, walkman tercih edebilirsiniz. Böylelikle ilginiz farklı bir yerde olacaktır.
- Ağır bir biçimde alacağınız nefesler sizleri rahat hale getirecektir. Nefesinizi gazla olmamakla beraber az bir zaman tutup, ağır bir şekilde bırakın ve bunu tekrarlayın.
- En mühim olanı, bu tedavinin sonucunda ne kazanacağınızı düşünmelisiniz. Sancılarınızdan kurtulabilecek, sağlığı yerinde dişler ve hoş gülümsemeler kazanacaksınız.
Diş doktorunuza gitmeyi her geciktirdiğiniz vakit, diş ve ağız sağlığınız için başka problem ortaya çıkartabileceğini unutmamalısınız.