Diş apsesi diş dokusunun içerisinde, etrafında veya dişi tutan kemikte gözüken, bakteriden kaynaklanan yerel iltihaptır. İltihap kısmında irin birikmesi biçiminde kendisini göstermektedir. Dişteki apseler, başka sebepler ile dişe yakın başka kısımlarda meydana gelebilmektedir. Diş ucundaki apse periapikal apse olarak isimlendirilmektedir. Diş etinde meydana gelen apseyse periodontal apse olarak isimlendirilmektedir.
Diş doktoru o kısımdaki iltihabı uzaklaştırır ve apseye sebep olan hali tedavi etmektedir. Bu tedaviler içerisinde apselerin boşaltılması, kanal tedavi tekniği, diş çekim işlemi ve diş eti tedavisi bulunmaktadır. Belirtmiş olduğumuz diş apsesi tedavindeki uygulamalar, lokal anestezi ile uygulanmakta olup hasta herhangi bir acı veya sancı hissi duymamaktadır.
- Diş apsesinin boşaltılması: Diş apsesi ufak bir kesikle boşaltılmaktadır. Bu teknik genel olarak kalıcı olmayan bir çözüm olmaktadır. Çoğunlukla ilave tedavi uygulanması gerekli olmaktadır.
- Diş çekimi: Kanal tedavi tekniğinin faydalı olmadığı hallerde apseden etki gören diş çekilerek apse boşaltılmaktadır.
- Kanal tedavisi: Endodontik tedavi tekniği yani kanal tedavi tekniği, türlü sebepler ile iltihap kapan ya da mikroorganizmanın yerleşmesi ile enfekte olan pulpa dokularının çıkartılarak kanal boşluklarının temizlenmesi, biçimlendirilmesi ve doku dostu kanal dolgu maddeleriyle doldurulması uygulamasıdır. Kanal tedavi tekniğiyle tedavisi yapılan diş bakımının doğru uygulanması koşulu ile yaşam boyu kullanılabilmektedir.
- İlaç tedavisi: Enfeksiyon apseli kısım ile sınırlı ise antibiyotik tedavi tekniğine gereksinim duyulmayabilmektedir. Fakat enfeksiyonun öteki dişlere veya yakın kısma yayıldığı hallerde antibiyotik tedavi tekniği uygulanmaktadır.
Diş Apsesi Semptomları Nelerdir?
Diş apsesi semptomları çoğunlukla aşağıdaki gibi olmaktadır;
- Diş sancısı veya diş etinde şiddetli sancı. Ağrılı çene kemikleri, kulaklara ve boyuna dek yayılabilmektedir.
- Kızarma
- Şişme. Geçirilen şişlik, yanak, boyun ya da yüz kısmında nefes alma üstelik yutkunma zorluğuna sebep olacak biçimde gelişebilmektedir.
- Çiğneme sırasında sancı
- Ağzı açmada güçlük
- Hoş olmayan koku ve tat
- Çok yüksek ateşlenme
- Soğuk ya da sıcak içecek ve yiyeceklere karşı hassaslık
Diş Apsesinin Tanısı Nasıl Koyulur?
Diş hekimi muayenesi ve radyolojik muayeneyle diş apsesinin tanısı koyulmaktadır. Diş apsesini andıran semptomlar gösterilebilecek farklı hastalıklar da var olduğundan dolayı muayenede bunların belirlenmesi gerekmektedir. Diş apsesi tanısında genel olarak röntgen görüntülemesi tercih edilmektedir. Enfeksiyonun boyunda öteki kısımlara yayıldığı hallerde bilgisayarlı tomografi görüntülemesinden de yararlanılabilmektedir.