Diş Tedavisi

Ağız Kokusunun Sebebi Dişleriniz Olabilir

Ağız Kokusunun Sebebi Dişleriniz Olabilir

Evet. Ağız kokusunun en yaygın nedenleri arasında diş ve diş eti hastalıkları bulunmaktadır. Mide, bademcik yahut sinüs sorunları gibi diğer faktörler de ağız kokusunun yaşanmasında rol oynamaktadır.

Ağzın kokması, nefesin güzel kokmamasıdır. Mide virüsü gibi sağlık sorunları, birtakım gıdalar ve ağzın temizliğiyle alakalı alışkanlıklar ağzın kokması sebepleri içinde bulunur. Ağız kokusu sorununun giderilmesinde en etkili yöntemlerden bir tanesi diş temizliğinin sağlanmasıdır.

Tıp dilinde Halitoz şeklinde tanımlanan ağzın kokması durumu, en fazla dilin üstünde ve boğazda her alan mikroptan kaynaklı, burun ve ağızdan gelen güzel olmayan ağız kokusudur. Kükürt elde eden bu mikroplar, proteini de aşırı seviyede parçalar haline getirerek dilin arka tarafından ve boğazdan yayılmaya başlayan uçan kokusu olan kükürt bileşiği salar ve bu durum da ağzın kokmasına sebebiyet olur.

Rutin şekilde diş fırçalamamak, diş ipi ile araların temizliğinin sağlanmaması gibi ağız temizliğinin eksikliği yararlı olmayan bakterilerin ağızda meydana gelmesine ve birikmesine yol açar. Bundan dolayı da diş etlerinde ve dişte probleme, çürüğe ve ağzın kokmasına sebebiyet verir.

Ağız Kokusunun Tanısı ve Tedavisi

Diş kontrolü gerçekleştirildikten sonra hekiminiz tarafından ağzın kokması durumunun tanısını belirlenmektedir. Diş kontrolü esnasında hastanın geçmişteki rahatsızlıklarına ve kronik hastalıkları hakkında bilgi almak tanının belirlenmesinde tesirli bir rol oynar. Diş doktoru nedenini belirleyemediği hallerde doğru bir doktora yönlendirecektir.

Ağız kokusunun tedavi yöntemi, problemin sebebi ile bağlantılıdır. Ağız kokusu yetersiz ağız hijyeninden kaynakı ise evde düzenli diş bakımı ile bu sorun kolayca giderilebilir.

Ağzın Kokması Kalıcı Bir Durum Mudur?

Ağzın kokması geçebilecek bir sorundur.  Pek çok vakit ağız temizliği ile alakalı geçirilen ağız kokusu, diş eti ve diş sağlığının muhafaza edildiği, ağız temizliğine özen gösterildiği hallerde yok olur. Birtakım hallerde de mide bakterileri ağızda koku yapabilir.

Ağzın Kokup Kokmadığı Nasıl İdrak Edilebilir?

Avuç içerisini burun ve ağzın üstüne yerleştirip kapatıp, soluma ile kokunun olup olmadığı idrak edilebilir. Ayriyeten bilekler yalanıp, ıslaklığın geçmesinin ardından bilek kısmında yalanmış alanı koklayarak değişik bir kokunun olup olmadığı da idrak edilebilir.

About Prof. Dr. Özgür SAYIN

Prof. Dr. Özgür SAYIN, 22.05.1973 tarihinde Eskişehir’de doğdu. İlköğrenimini Tokat Gazi Osman Paşa İlkokulu’nda, Orta ve Lise öğrenimini 1991 yılında Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde tamamlayıp aynı yıl girdiği Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’nden 1996 yılında mezun oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir